Cum să protejezi pielea copiilor de acțiunea soarelui? Ține cont de sfatul medicului pediatru

Cum să protejezi pielea copiilor de acțiunea soarelui? Ține cont de sfatul medicului pediatru

Cum să protejezi pielea copiilor de acțiunea soarelui? Copiii abia așteaptă vara, să se joace mult afară. De fapt, cine nu așteaptă vara? Sezonul estival oferă posibilitatea copiilor de a se juca în aer liber, iar părinților de a-i duce la mare, la plajă! Dar, înainte de a începe să construiți împreună castele din nisip, nu uitați de prevenție, de măsurile de protecție împotriva soarelui care arde cu putere. Află cum să protejezi pielea copiilor de soare.

Pielea este principala apărare a corpului nostru. De aceea, trebuie păstrată și îngrijită la toate vârstele, iar în cazul copiilor, este necesar să se facă cu o atenție mai mare. Chiar dacă un copil are același fototip de piele cu un adult, copilul are o piele extrem de sensibilă. Aceasta înseamnă că este posibil să ardă sau să dezvolte eritem mai ușor decât adulții.

Prin urmare, este întotdeauna necesar să protejăm pielea celor mici de soare, alegând filtre de protecție solară înalte.

Iată câteva sfaturi practice și întotdeauna utile, pentru a evita eritemul, arsurile, umflăturile și roșeața.

Regulile pentru protejarea pielii copiilor de soare:

Ține cont de acest sfat fundamental: până la 6 luni, evită expunerea copiilor la lumina directă a soarelui. Sistemele de apărare ale bebelușilor sunt încă incomplete. Aceasta nu înseamnă să renunți la plajă, ci să acționezi cu prudență. Folosește întotdeauna o pălărie și haine lejere și din materiale blânde, chiar bio. Ține copilul sub umbrelă și joacă-te împreună cu el, iar când alegi să faci o plimbare, nu uita să folosești umbrela pentru cărucior.

Ai grijă însă, pentru că și în acest fel este necesar să-i protejezi pielea de soare, folosind o cremă cu protecție foarte înaltă. Umbrela nu este un scut împotriva razelor UVB! Ajută doar la prevenirea arsurilor solare. De fapt, există o legătură între arsurile solare în copilărie și debutul melanomului la vârsta adultă, un risc care crește la copii.

Ca regulă generală, evită să duci copiii la plajă între orele 11.00 și 16.00, dar, mai ales, între orele 12.00 și 15.00. Pediatrii sfătuiesc părinții să aleagă filtre fizice, pentru a evita riscul de toxicitate (oxid de zinc și dioxid de titan). Dincolo de toate acestea, reține că nu există o „protecție totală”, în ciuda a ceea ce auzi în tot felul de reclame. Maximul de protecție este 50+ pentru UVB. Aplică produsul constant, la fiecare 2 ore și după fiecare baie.

O altă sugestie importantă este de a merge la plajă treptat: începe cu o plimbare de 5/10 minute, apoi prelungește șederea – și expunerea la soare – puțin în fiecare zi.

Ce protecție solară să alegi pentru copilul tău?

Vrei să cumperi protecția solară potrivită pentru copilul tău ? Atunci trebuie să-i cunoști fototipul de piele. Factorul de protecție solară (SPF) este indicat în general pe produse, și definește capacitatea de a apăra pielea de deteriorarea cauzată de razele solare.

Nu uita de importanța alegerii cremelor cu filtre de protecție UVB și UVA. Primele provoacă leziuni imediate ale epidermei, cele din urmă ajung la derm cu leziuni celulare relative.

Iată o listă a factorilor de protecție:

  • SPF 6-10 scăzut;
  • SPF 15-25 mediu;
  • SPF 30-50 ridicat;
  • SPF 50+ foarte mare.

Ai grijă să nu folosești protecții solare care au expirat sau au fost deschise din anul precedent, deoarece protecția este redusă.

Protejează pielea de soare conform fototipului de piele:

Medicii pediatri sfătuiesc părinții să aleagă produse de protecție solară în funcție de fototipul pielii copilului. Iată o schemă simplă de care să ții cont:

Fototip I: ten foarte deschis, care se arde ușor și nu se bronzează niciodată; păr roșcat sau blond și ochi deschiși: protecție solară SPF 50+.

Fototip II: ten deschis, păr blond sau brun, ochi deschiși; la început se arde, dar în timp capătă o ușoară pigmentare: SPF 50 inițial, apoi SPF 30.

Fototipul III: ten destul de deschis, păr blond închis sau brun, ochi albaștri sau verde închis; pielea se poate arde, dar capătă treptat o culoare deschisă de culoarea alunei: protecție între SPF 30 și SPF 25.

Fototipul IV: ten destul de închis la culoare sau măsliniu, păr șaten, ochi căprui; tinde să se ardă puțin și să se bronzeze ușor, până când capătă o tentă închisă de culoarea alunei; este necesară o protecție medie între SPF 20 și SPF15.

Fototip V: ten foarte închis, păr negru, ochi căprui; se bronzează într-un timp scurt, capătă o culoare intensă și se arde rar: SPF 20 și SPF 10.

Fototipul VI: tenul, ochii și părul extrem de închise la culoare; nu se arde, dar pielea trebuie protejată în continuare cu o protecție scăzută: SPF 10 și SPF 5.

 

Atenție! Chiar dacă atunci când vorbim de protecție ne gândim mai mult la mare și plajă, este important să protejăm întotdeauna pielea copiilor de soare chiar și la munte, la țară sau în timpul unei simple ieșiri cu familia la picnic sau la o plimbare în natură. Nu subestima acțiunea radiației reflectate, deoarece razele soarelui reflectate pe apă, zăpadă, gheață și nisip provoacă un efect dăunător și mai mare.

Așadar, pregătește-te să petreci vacanțe fără griji și relaxante, întotdeauna cu grijă pentru sănătate.

My title page contents