Cum să-ți odihnești mintea? 3 sfaturi de ajutor pentru a avea o minte odihnită. Se întâmplă de multe ori ca nici în momentele de inactivitate să nu poți „opri” creierul, care este mereu supraîncărcat cu griji și stres? În acest sens, există câteva modalități de a-ți lăsa mintea să se odihnească, în cele din urmă eliberată de gânduri și reîncărcată pentru noi stimuli.
Ce poți face în acest sens?
Cum să-ți odihnești mintea? Iată 3 sfaturi de ajutor pentru a avea o minte odihnită:
Ia pauze
Un creier care este mereu pornit și supraîncărcat nu mai funcționează atât de bine. Realizezi acest lucru când, la sfârșitul unei zile deosebit de aglomerate, te trezești că te lupți cu cele mai simple lucruri. De exemplu, ți-e greu să decizi ce să pregătești pentru cină sau nu poți urmări un film sau un serial TV care îți place? Ei bine, acestea sunt semne că mintea ta trebuie să se odihnească.
Acest lucru este susținut de dovezi științifice, după cum a explicat Mark Williams, expert în mindfulness și profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford din Anglia: „Se pare că noi credem că a fi ocupat și a alerga înseamnă a fi foarte creativ și productiv. De fapt, aceasta este o situație în care creierul nostru este în <modul avion> tot timpul. Dacă ar fi să faci un RMN al creierului cuiva care este mereu ocupat și să te uiți la amigdală, ai vedea că este hiperactiv cronic. Aceasta înseamnă că, pe termen lung, un creier mereu hiperexcitat devine din ce în ce mai puțin productiv.”
Același profesor ne sfătuiește să luăm pauze, să întrerupem suprasolicitarea continuă a creierului luând pauze regulate și făcând alegeri conștiente. Pe scurt, chiar și atunci când ești foarte ocupat, nu uita să-ți acorzi momente pentru a-ți limpezi mintea și a o lăsa să se odihnească. După aceea, vei constata că ai o concentrare mai mare, după ce te-ai reîncărcat puțin.
Încearcă meditația
Meditația este remediul prin excelență pentru a goli mintea și a o opri pentru o vreme; astfel încât să se poată se odihni. Tehnicile de meditație te pot ajuta să-ți aduci mintea și corpul ocupate, hiperactive, într-o stare relaxată… de odihnă.
Există diferite modalități de a practica meditația. Poți experimenta și le poți găsi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. Important este să îți amintești scopul lor, acela de a recâștiga calmul și concentrarea. Așa că, indiferent de tehnica pe care o alegi, nu uita că elementele de bază sunt concentrarea și atenția.
Mai întâi trebuie să te descarci pentru a-ți odihni mintea. De fapt, nu trebuie neapărat să alungi gândurile care te stresează, ci mai degrabă să le privești cu detașare. Pentru a face acest lucru, practică exercițiul de meditație, care ți se potrivește cel mai bine: ascultă muzică și concentrează-te asupra acesteia, fă o plimbare în natură, astfel încât să acorzi atenție fiecărui sunet și culoare pe care o întâlnești sau, mai simplu, stând cu ochii închiși, fixându-ți atenția numai asupra respirației, când inspiri și când expiri.
După câteva minute de concentrare a atenției asupra unuia dintre aceste lucruri, te vei găsi mai ușor din punct de vedere mental; tocmai pentru că mintea ta s-a odihnit, primind o sarcină. În acest fel, vei putea revizui gândurile care te chinuie cu detașarea corectă și cu un echilibru nou.
Cum să-ți odihnești mintea? Începe puțin câte puțin
Meditația trebuie practicată treptat: la început, începe prin a-ți aloca 5 minute pe zi. Dacă dorești, poți crește treptat durata timpului de meditație la cincisprezece sau douăzeci de minute și apoi chiar mai mult. Chiar și câteva minute pe zi sunt suficiente pentru a te simți mai calm, fizic și mental. Practica poate fi prelungită, dar fără grabă.
La urma urmei, meditația este un adevărat antrenament pentru minte. Prin urmare, trebuie practicat în mod consecvent, dar fără a te grăbi să atingi obiectivul imediat. Mai ales că la început este posibil să nu te poți concentra în mod corect pentru a te descărca imediat.
Nu uita că meditația ar trebui să te ajute să-ți descarci mintea, nu să o stresezi și mai mult. De aceea, nu trebuie să faci din meditație unul dintre elementele de pe „lista ta de sarcini”, deoarece acest lucru va duce doar la creșterea stresului, ceea ce ar fi contraproductiv. Potrivit lui Edel Maex, psihiatru belgian și antrenor de mindfulness, meditația și obligația nu merg bine împreună. Acesta susține că trebuie să medităm doar dacă avem chef și pentru că simțim că avem nevoie, dar fără presiune.