Cum simțim deficiența de vitamina D. Semne care indică carența de vitamina D

cum simțim deficiența de vitamina D

Ne întrebăm de multe ori, cum simțim deficiența de vitamina D? Studiile arată că aproape 90% dintre oameni nu stau bine la capitolul vitamina D. Un semnal îngrijorător, cu atât mai mult cu cât această carență poate pune sănătatea în pericol. Copiii care nu primesc o doză suficientă pot face rahitism, iar adulții osteoporoză. 

Dar cum știm că avem o carență de vitamina D? Cum simțim deficiența de vitamina D?

Înainte de toate, știm că vitamina D este hormonul soarelui. De aceea, iarna, când nu ne expunem suficient la soare, riscăm să ne confruntăm cu această deficiență. Și mai rău este că nu o putem lua nici din alimentație, așa cum am dori. Deoarece, multe alimente nu conțin această vitamină sau corpul nostru nu o asimilează. Printre recomandările alimentare se află somonul. Cu toate acestea, principala sursă de vitamina D rămâne soarele. În lipsa acestuia, mai ales iarna, este indicat să apelăm la suplimente alimentare. Pe lângă rahitism în cazul copiilor sau osteoporoză în cazul adulților, lipsa vitaminei D poate crește riscul de hipertensiune arterială, dar și de diabet de tip 2.

 

Cum simțim deficiența de vitamina D? Simptome care arată că ne confruntăm cu această problemă:

  • Durerile de oase și de mușchi sunt cele mai întâlnite și sunt prezente la adulți mai ales iarna;
  • Rigiditatea crescută a încheieturilor, în special dimineața, este un alt semn care ar trebui să te avertizeze în privința acestei deficiențe;
  • O ușoară tristețe, sau deprimare, poate să apară în cazul lipsei de vitamina D. Această vitamină crește nivelul de serotonină, hormonul care induce starea de bine. Prin urmare, lipsa ei poate duce la stări opuse;
  • Transpirația excesivă este un semn important care indică deficiența de vitamina D. Mai ales în cazul bebelușilor, nu trebuie neglijat acest aspect, și trebuie spus medicului pediatru. La nou-născuți transpirația excesivă apare în special în zona capului, la ceafă și este unul dintre primele semne care arată necesitatea unui supliment de vitamina D;
  • Dintre cele mai ușoare simptome, se evidențiază: dureri de cap constante, un sistem imunitar slab, amețeli, slăbiciune musculară, probleme circulatorii.

 

Cum simțim deficiența de vitamina D? Factori de risc

Persoanele trecute de 50 de ani au un risc mai mare de a suferi de o deficiență de vitamina D. Conform studiilor, pielea persoanelor mai în vârstă nu mai poate produce o doza suficientă de vitamina D, iar rinichii nu o mai asimilează eficient. Cei peste 50 de ani tind să stea mai mult în casă și astfel se expun mai puțin la soare.

Persoanele supraponderale au mare nevoie de un supliment de vitamina D, care este solubilă în grăsime. Dacă aceste persoane nu iau un supliment, vitamina D va fi foarte diluată în corpul lor și apare deficiența.

Culoarea pielii este un alt factor de risc. Un ten mai închis la culoare asimilează mai puțină vitamina D. Culoarea pielii este un ecran solar natural. Pentru un ten închis la culoare este necesară o expunere prelungită la soare, pentru a asimila doza necesară de vitamina D. În schimb, persoanele cu ten alb, asimilează mai repede vitamina D, deși există riscul ca acestea să se ardă la soare. Dacă se aplică o cremă de protecție solară cu SPF 30, rezultă asimilarea vitaminei D prin piele este redusă cu 97%.

 

 

My title page contents