Hmmm! Sensibilitatea dentara? Un subiect delicat, care da fiori unora dintre noi. De ce? Care sunt motivele si cum se intampla? Hai sa cercetam! Ce este sensibilitatea dentară? Cum definim această neplăcere pe care o experimentează aproape toată lumea la un moment dat în viață?

Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută, o indispoziție la nivelul gingiei, în general în punctul de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina. De cele mai multe ori survine  în urma unor schimbări de temperatură/alimente, în urma unor băuturi ingerate, dar poate apărea chiar și la contactul dintelui cu apă rece, aciditate sau aer rece inhalat pe gură.

„Coroana dentară e acoperită de smalț, care o protejează de schimbările de temperatură și PH-ul din alimentație. Rădăcina dentară însă, implantată în oasele maxilare învelite de mucoasă/gingie, nu beneficiază de această protecție, pentru că nu are nevoie, iar zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui,  este și mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale (parodontoza) sau chiar în cazul unei simple inflamații gingivale, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim frisoane mici și dureroase când consumăm înghețată, un ceai fierbinte sau chiar la simpla atingere a zonei.”, explică dr. Lorelei Nassar, specializată în Israel în chirurgie și implantologie.

Când apare sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară apare în situații în care gingia e inflamată:

– fie dacă sunt acumulări de tartru și placă bacteriană, deoarece în ultimul an nu s-a facut un control periodic și o igienizare la cabinetul stomatologic;

– fie la femei, în timpul ciclului menstrual sau al sarcinii – perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale. În aceste perioade apar deseori sângerări gingivale, ce se remit spontan după terminarea lor.

Sensibilitatea dentară mai poate apărea, paradoxal, și în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv. Deși poate părea că periind mai insistent curățăm dinții mai bine, nu este nicidecum așa, ci doar avem impresia că sunt mai curați. Nu facem decât să lezăm gingia și acea zonă a gâtului dintelui care, așa cum vă spuneam, e foarte vulnerabilă. Deci, atenție la tehnica de periaj corectă!”, adaugă dr. Nassar.

Cum putem trata sensibilitatea dentară?

Tratamentul sensibilității dentare e foarte simplu: acesta constă într-un periaj dentar corect, cu periuțe moi și paste de dinți speciale pentru sensibilitate dentară, ce obturează canaliculii dentinari expuși din zona de colet dentar/gâtul dintelui, și creează un strat de protecție. Alternativ, se pot aplica local la cabinetul stomatologic geluri pentru desensibilizare, sau terapii cu laser, etc.

Desigur, igienizarea la un interval de 6 luni și controlul periodic la stomatolog sunt cel mai sigur mijloc de a împiedica apariția sensibilității dentare. De fapt, cel mai sigur și mai ieftin mijloc de a împiedica apariția oricărei afecțiuni dentare, pentru că, din nefericire, majoritatea problemelor dentare apar și se dezvoltă fără durere. Deci, nu suntem conștienți că există. O carie de început, un pic de retracție gingivală, chiar un grad de resorbție osoasă (în cazurile de parodontoză) progresează deseori fără nici un semn. În contextul vieții noastre aglomerate și plină de priorități presante, dinții sunt ultimul lucru la care ne gândim, dacă aceștia nu dau niciun semn de alarmă! De aceea, vă recomand să vă notați în agendă și controlul stomatologic periodic, la fiecare jumătate de an. Economisiți astfel timp, suferință și, cu siguranță, bani!”, încheie dr. Nassar.

În Clinica de implantologie Dr. Lorelei Nassar, pacientul este tratat la timp, cu ajutorul tehnicii de înaltă calitate. Află mai multe pe https://www.drnassar.ro/

 

My title page contents