Curățenia excesivă. Când curățenia și ordinea devin o obsesie

Curățenia excesivă

Curățenia excesivă nu este tocmai ceva bun, deși poate părea. În mod normal, curățenia și ordinea ne oferă o stare de bine. Aproape tuturor ne place să ne aranjăm sau să ne curățăm lucrurile într-un anumit fel, dar există oameni care transformă această sarcină într-o obsesie și provoacă probleme de coexistență în mediul în care trăiesc. Este vorba despre persoanele care transformă aceste concepte într-un scop, nu într-un mijloc. Ei ajung să fie intransigenți cu ei înșiși și cu cei din jurul lor. Pentru că nu lasă pe alții să facă nimic. Nu le permit să curețe, dar nici să murdărească.

 

Curățenia excesivă. Curățenia și ordinea

Curăță casa în fiecare zi. Pun întotdeauna obiectele în același loc. Se enervează dacă descoperă puțin praf sau un obiect plasat diferit decât se așteptau. Ei controlează sarcinile îndeplinite de alții. Nimeni nu le face mai bine decât ei. Ba chiar merg atât de departe, încât devin nervoși și le fac viața celor din jurul lor un calvar. Da, te-ai prins: vorbim despre oamenii obsedați de curățenie. Această manie, care în principiu poate părea pozitivă, se poate transforma într-o tulburare obsesiv compulsivă, atunci când aceasta subjugă și creează probleme în mediul înconjurător.

Limita care separă mania de obsesie este uneori mai slabă decât ne imaginăm. Dacă această obsesie ne împiedică să ne menținem o viață normală, dacă investim prea mult timp în aranjarea lucrurilor așa cum ne dorim și ne enervează dacă nu putem controla ordinea lor, atunci suntem pe cale să suferim de o patologie obsesivă. Iar aceasta necesită ajutor din partea unui expert. În cele mai multe cazuri, maniacii de ordine și de curățenie nu sunt conștienți de faptul că obsesia lor s-a transformat într-o problemă. Pentru cei care locuiesc în jurul lor și continuă să sufere reproșurile și pretențiile lor, coabitarea devine insuportabilă. Iar rutina este un iad adevărat.

 

Curățenia excesivă. Cum să ajuți aceste persoane obsesive?

Bolile de acest tip apar de obicei în adolescență sau în primii ani de viață. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte tulburări, în cele mai multe cazuri această manie este asociată cu un aspect al personalității și nu cu o problemă, susțin specialiștii. Într-adevăr, cu scopul de a ajuta și de a reduce anxietatea obsesiei, familia se supune regulilor persoanei obsedate, ascultă și menține lucrurile în ordine și în curățenia cerută. După un timp însă, această „supunere” îi dăunează persoanei obsesive, în loc să o ajute.

Cel mai important lucru pentru a ajuta o persoană cu această problemă este s-o faci să-și dea seama că mania ei s-a transformat într-o obsesie. O obsesie care îi înrobește pe toți cei care locuiesc în jurul ei. Dacă maniacul nu poate reduce anxietatea și stresul cauzat de imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile pe care el le impune, este necesară apelarea la un specialist. În aceste cazuri, intervenția psihologului vizează asigurarea faptului că persoana este capabilă să scape de această povară neplăcută. Astfel încât să-și poată îmbunătăți viața. Și, în consecință, viața celor din jurul lui.

My title page contents