De ce este bine să îi citești bebelușului? Cum contribuie cititul la dezvoltarea sa

Tu știi de ce este bine să îi citești bebelușului? De la 6 luni este bine să apropiem un bebeluș de cărți, să-l împrietenim cu volume „rezistente”, colorate și cu fotografii în loc de imagini. 

Cititul este important: dezvoltă mintea și creativitatea, capacitatea de abstractizare și de reflecție. Dar când să începem să aducem copiii mai aproape de lectură? După naștere, în primele luni de viață, este important ca cel mic să audă cuvinte „dulci” și să simtă o atmosferă plăcută în momentele de îngrijire. Mama poate întări legătura dintre ea și bebeluș prin cititul poveștilor. O activitate pe care o va putea continua până va crește copilul și va reuși singur să citească. Prin citit, mama îl stimulează foarte mult pe micuț.

De ce este bine să îi citești bebelușului? Iată ce beneficii îi poate oferi micuțului tău cititul cu voce tare:

– învață despre comunicare;
– află într-un mod distractiv concepte precum numerele, literele, culorile și imaginile, care îi vor stimula curiozitatea;
– îi formează abilitățile de ascultare, de memorie și vocabularul;
– îl învață despre lumea care îl înconjoară.

De ce este bine să îi citești bebelușului? Legătura bebelușului cu cartea

Până la șase luni, nou-născutul nu a dezvoltat încă abilitățile necesare care să îi permită să se apropie corect de carte. Când își câștigă capacitatea de a se ridica și de a-și conduce capul, poate începe să se apropie de lectură. Aceasta nu înseamnă că va putea să asculte o poveste întreagă. Dar va putea să interacționeze cu volumul ca obiect: îl va atinge, îl  va „gusta”, se va uita la el, atras de culorile lui.

Bebelușii nu știu la ce se referă pozele din cărți, dar sunt totuși curioși și se concentrează asupra lor. Mai ales dacă înfățișează chipuri sau dacă găsesc în ele culori vesele și desene în modele contrastante. Pe lângă faptul că îi stimulezi interesul de a descoperi lucruri noi, atunci când îi citești bebelușului tău, nu doar că vă distrați împreună, dar îl și calmezi și îl liniștești. Între 4 și 6 luni, bebelușii încep deja să manifeste un interes mai mare față de cărțile cu povești. Micuțul tău va începe să întindă mânuțele după carte, să o apuce cu degetele și va încerca să o roadă.

Cum trebuie să arate o carte pentru bebeluș

Pentru un bebeluș, cărțile trebuie să fie rezistente. Pentru că primele contacte sunt întotdeauna foarte „extreme”. Este probabil ca el să se joace cu o carte, aruncându-o pe jos și apoi s-o ducă la gură. De aceea este important să-i cumperi cărți din materiale non-toxice, realizate special pentru nou-născuți. Pentru a-i capta atenția, cartea trebuie să fie colorată, cu imagini pe care să le recunoască ușor. La șase luni, un copil recunoaște mai presus de toate chipurile umane, de aceea este recomandabil să-i oferi o carte făcută din fotografii de fețe, mai degrabă decât una cu desene.

Când copilul crește

Interacțiunea cu cărțile va deveni un ritual de zi cu zi frumos, care va însoți momentele precise ale zilei, cum ar fi trezirea sau somnul. Specialiștii susțin că de la 9 la 12 luni, copilului îi poate fi propusă o lectură-dialog. Aceasta înseamnă că dacă citim o poveste și într-un anumit moment există, de exemplu, o bilă cu un număr, putem să ne oprim, să indicăm cifra. Și să spunem cu voce tare „aceasta este bila”. Copilul, la rândul său, o va indica, recunoscând-o și, în acel moment, putem adăuga: „și unde este mingea?”.
La 1 an, copilul începe să meargă și să identifice primele cuvinte cu sunete selectate. E momentul în care se deschide întreaga lume a lecturii, în care adultul propune propoziția, numește obiectul indicat de copil și descrie unele caracteristici. Conform specialiștilor, acestea sunt căi de întărire a dezvoltării limbajului.

 

 

My title page contents