De ce este sănătos să mănânci kaki? Un fruct de toamnă, foarte dulce și gustos, kaki este și un fruct foarte pețios. Arborele (Diospyros kaki, care în greacă înseamnă „hrana zeilor”), aparținând familiei Ebenaceae, este cunoscut sub diferite nume, persimmon, lotus sau kako și este capabil să atingă o înălțime de 15 metri.
Arborele kaki, care trăiește în medie 30-40 de ani, începe să producă fructe abia din al patrulea an de viață. Coacerea fructelor are loc, de obicei, toamna, în lunile octombrie și noiembrie. Prin urmare, când arborele a pierdut complet toate frunzele și este complet gol.
Ce conține kaki?
În ceea ce privește valorile nutriționale, fructul kaki are un conținut ridicat de apă (80%) și este foarte bogat în zahăr (12%). Zaharurile fac totuși din acest fruct să fie ideal pentru cei care luptă împotriva stresului psihofizic: fructul oferă energie imediată și este excelent pentru cei care practică sportul. Cantitatea de fibre este bună (3,6%), în timp ce proteinele și lipidele sunt prezente doar în cantități foarte mici (respectiv 0,6 grame și 0,3 grame la 100 grame de produs proaspăt).
Este un fruct foarte bogat în minerale, în special potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu, dar și vitamine, precum A (prezentă în concentrație foarte mare), C, E și unele din grupul B (niacină, tiamină și riboflavină). Conținutul de antioxidanți este, de asemenea, remarcabil, în special în ceea ce privește betacarotenul, licopenul și zeaxantina, etc. Însă, kaki este foarte bogat și în calorii: 100 de grame de fruct oferă aproximativ 70 de calorii.
De ce este sănătos să mănânci kaki? Proprietăți și beneficii ale fructului kaki. Un aliat al sistemului imunitar în sezonul de toamnă
Contracarează colesterolul
Fibrele insolubile conținute de kaki ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge, deoarece limitează absorbția acestuia de către intestin. Prin urmare, ajută la prevenirea și reducerea colesterolului rău (LDL), prevenind în același timp bolile cardiovasculare. De asemenea, limitează absorbția grăsimilor, motiv pentru care sunt excelente dacă sunt consumate după mese. Persoanelor care au niveluri foarte ridicate de colesterol în sânge le este recomandat să consume un fruct kaki după masă.
Are proprietăți antiacide și promovează diureza
Acest fruct tipic de toamnă este capabil să neutralizeze aciditatea sucurilor gastrice ale stomacului având, spre deosebire de citrice și alte fructe, un pH ușor alcalin. De aceea, este potrivit pentru cei care suferă de gastrită și reflux gastroesofagian. Mai mult, datorită prezenței potasiului care, spre deosebire de sodiu, favorizează eliminarea apei în rinichi, kaki favorizează diureza, ajutând astfel și la combaterea retenției de apă. În schimb, fibrele ajută corpul să scape de toxinele în exces.
Este energizant și combate oboseala
Având în vedere conținutul bogat de zahăr și de potasiu, kaki este un fruct foarte energic (un fruct mediu de 200-250 de grame oferă aproximativ 200 kcal). Prin urmare, este foarte util în contracararea oboselii, atât fizice cât și mentale, prezente mai ales toamna. Întotdeauna, pentru alimentarea cu energie, kaki este recomandat tuturor celor care practică sport. Atât înainte de antrenament, oferind energie disponibilă imediat, cât și după antrenament, pentru a reîncărca corpul și a restabili nivelul corect de minerale pierdute prin transpirație. Pentru aceste caracteristici, fructul este recomandat și persoanelor în vârstă, dar și copiilor. De asemenea, kaki este un fruct excelent pentru a fi mâncat la micul dejun.
Consolidează sistemul imunitar și ajută vederea
Vitamina A protejează vederea și menține pielea sănătoasă, în timp ce vitamina C, betacarotenul (precursorul vitaminei A) și conținutul de cupru întăresc sistemul imunitar. Prin urmare, consumul de kaki în timpul sezonului de coacere este foarte util în întărirea organismului împotriva atacului virușilor și bacteriilor, care începe de obicei odată cu toamna.
Are proprietăți laxative (dacă e copt)
Atât pentru conținutul bogat de fibre insolubile, care are ca efect creșterea volumului fecal din intestin, cât și pentru cantitatea de apă, care crește tranzitul intestinal favorizând evacuarea, kaki este un laxativ natural, indicat în caz de constipație. Condiția: să fie bine copt.
În timp ce, fructul necopt este bogat în taninuri care îi conferă proprietăți astringente: de aceea poate fi utilizat în episoade de diaree.
Protejează și purifică ficatul
Kaki sunt fructe purificatoare, datorită proprietăților hepatoprotectoare utile pentru protejarea și purificarea ficatului și pancreasului. Chiar și în cazul tratamentelor cu antibiotice, deoarece păstrează flora intestinală în stare bună.
De ce este sănătos să mănânci kaki? Antioxidanți
Kaki conțin mai multe elemente care oferă proprietăți antioxidante. Batacarotenul ajută la contracararea efectelor nocive ale radicalilor liberi, prin încetinirea îmbătrânirii celulare. Printre antioxidanți găsim și flavonoide și polifenoli, cum ar fi acidul betulinic, care îi conferă fructului proprietăți antitumorale. Vitamina C protejează organismul de viruși și bacterii, și contribuie, de asemenea, la lupta împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Luptă împotriva gastritei
Kaki este un fruct excelent pentru cei care suferă de gastrită, deoarece are proprietăți care îl fac un fruct anti-acid. Odată consumată, pulpa fructului ameliorează efectul sucurilor gastrice, aducând astfel beneficii mari celor cu probleme de gastrită și hiperaciditate gastrică.
Antiinflamator, antihemoragic și analgezic
Kaki conține catehine, care îi conferă proprietăți antiinflamatorii și antihemoragice utile în prevenirea sângerării vaselor mici de sânge. De asemenea, îmbunătățesc absorbția fierului, ajutând în caz de anemie. Datorită sărurilor minerale, în special celor de potasiu, magneziu și zinc, kaki sunt excelenți pentru a contracara spasmele musculare și durerile menstruale.
Beneficii pentru piele
Datorită licopenului și prezenței vitaminei C și a betacarotenului, kaki ajută la menținerea tonusului și elasticității pielii. Previne apariția ridurilor și s-a dovedit util chiar și în cazul acneei. Pentru a calma și tonifica pielea, pregătește o mască simplă cu pulpă de kaki. Aplica masca pe față timp de cel puțin 10 minute, apoi clătește bine. Kaki garantează, de asemenea, un bronz auriu datorită betacarotenului, un pigment care ajută la bronzare, asigurând un ten auriu.
Contraindicații ale consumului de kaki
Așa cum am amintit deja, kaki este un fruct foarte caloric și cu un conținut ridicat de zahăr. Motiv pentru care nu este recomandat celor care suferă de diabet și de obezitate. De asemenea, consumul acestuia nu este recomandat celor cu probleme digestive sau intestinale.
În timpul sarcinii și alăptării este indicat un consum moderat de kaki, evitând fructele necoapte, care au proprietăți astringente și care ar putea provoca sau agrava constipația. O problemă destul de frecventă în timpul sarcinii.
De asemenea, datorită aportului caloric ridicat și a conținutului bogat în zahăr, kaki nu este recomandat în dietele cu conținut scăzut de calorii. Prin urmare, în dieta tuturor celor care doresc să slăbească. Cantitatea de zaharuri determină, de asemenea, un indice glicemic ridicat, care exclude acest fruct din dieta diabeticilor. Din aceleași motive, în general, nu se recomandă consumul de kaki la prânz sau cină, pentru a evita creșterea prea mare a sarcinii glicemice a mesei. În special, este bine să se evite seara, deoarece în timpul nopții, zaharurile în exces, care nu sunt utilizate, sunt transformate în grăsimi.