Urzica - verdele comestibil de lângă casă

Urzica – verdele comestibil de lângă casă. Urzicile sunt bogate în acid folic, fier și alte săruri minerale (fosfor, magneziu, calciu, mangan și potasiu); vitaminele A, C și K, care fac ca această plantă să aibă proprietăți remineralizante, restauratoare și tonifiante. În plus, urzica are acțiune purificatoare, diuretică, alcalinizantă si antihemoragică. Dacă este folosită local, urzica este, de asemenea, un puternic antiinflamator la nivelul articulațiilor.

Pentru a beneficia de toate proprietățile urzicii, aceasta ar trebui să fie recoltată primăvara devreme, când există lăstari noi, mai moi, mai bogați în proprietăți.

În bucătărie, urzica are diferite întrebuințări. Astfel, poate fi adăugată în omlete, supe și ciorbe, piureuri, checuri aperitiv, ravioli și în multe alte preparate. Dar unde poți găsi urzici? Chiar lângă casă sau la supermarket!

Bine de știut! Când să acorzi atenție consumului de urzici?

Consultă întotdeauna medicul înainte de a utiliza urzici, în caz de hipertensiune arterială și terapii hormonale.

Deși consumul de urzici este util în timpul alăptării pentru a stimula producția de lapte matern, ceaiul de urzică nu este recomandat în timpul sarcinii, din cauza activității sale în stimularea motilității uterine.

În orice caz, nu trebuie să exagerezi cu cantitățile, deoarece urzica consumată în exces poate provoca arsuri la stomac.

Urzica – verdele comestibil de lângă casă. Iată rețeta pentru o supă gustoasă de urzici, care poate fi folosită și pentru toate celelalte ierburi sălbatice de sezon.

Pentru a pregăti o supă gustoasă, pe lângă urzici, mai ai nevoie și de alte câteva ingrediente:

Pentru sotat: ceapă/ceapă eșalotă după gust;
Pentru bulionul de legume: un morcov, o tulpină de țelină, o ceapă;
Orez sau alte cereale: 60 g de persoană;
Un cartof mic sau o jumătate de cartof pentru fiecare persoană;
Arpagic și alte ierburi după gust;
Ulei de măsline extravirgin.

Pregătești supa de urzici așa:

Mai întâi trebuie să faci rost de urzici. Fie le cumperi de la piață sau chiar din supermarket, fie faci o plimbare în pădure, pe pajiști sau pe lângă casă (dacă locuiești în mediul rural sau la periferia orașului) și le culegi chiar tu. Poți folosi o pereche de mănuși dacă îți este frică să nu te înțepi, deși planta tânără abia înțeapă. Urzica ar trebui să fie recoltată prin tăierea din tulpină.

Odată recoltate, rupe sau taie frunzele urzicilor cu foarfeca de pe tulpină (frunzele sunt partea comestibilă, dar poți folosi și tulpina), și lasă-le în apă rece pentru o vreme. Dacă frunzele sunt mici, nu este nevoie să le tai, deoarece sunt foarte delicate și fragede.

Pentru supă, pregătește un „fake sauté” (adică cu un amestec de apă și ulei de măsline extravirgin în loc de ulei simplu) cu ceapă sau ceapă eșalotă și chiar arpagic.

Adaugă cantitatea de urzică (2 pumni de persoană sau mai mult, în funcție de gust) și apoi bulionul de legume. Următorul pas: adaugi orezul sau alte cereale (după preferință) și cartofii tăiați în bețe mici subțiri sau cubulețe. Astfel încât să rămână moi fără să se sfărâme. Apoi adaugi ierburi aromatice după gust (leurdă, mărar, cimbru, leuștean, în funcție de ce preferi).

După ce ai terminat gătitul, servești supa de urzici cu fulgi de drojdie sau germeni de grâu presărați deasupra și picuri un strop de ulei de măsline brut.

 

My title page contents