De ce plâng bebelușii? 6 motive explicate de specialiști

de ce plâng bebelușii

Bebelușul tău este complet dependent de tine.  Ca mamă îi oferi afecțiunea, hrana și comfortul de care are nevoie. Dar uneori micuțul  tău este neliniștit sau nemulțumit și atunci apar plânsete. De ce plâng bebelușii și ce poți face – două întrebări pe care ți le-ai pus cu siguranță de multe ori. 

 

În momentul în care bebelușul tău plânge trebuie să știi că acesta este modul său de a comunica. Fie că este vorba de o anumită nevoie sau de un discomfort, un lucru este clar în acest moment – ți se transmite un mesaj.

Uneori este dificil de descifrat cu exactitate motivul. Dar, pe măsură ce bebelușul tău va crește va învăța și alte modalități de a-și comunica nevoile. Până atunci, iată câteva motive pe care le-au identificat specialiștii de la babycenter.co.uk pentru a explica de ce plâng bebelușii.

1. Bebelușul nu își poate reprima senzația de foame

Senzația de foame este unul dintre cele mai frecvente cauze ale plânsetelor, în special dacă este un nou-născut.

Cu cât este mai micuț, cu atât este mai probabil faptul că plânge din această cauză. Situația începe să ia amploare în momentul în care bebeluștul împlinește 3 săptămâni.

Stomacul bebelușului tău este foarte mic  așa că este important să îl hrănești ori de câte ori o cere. Laptele matern este digerat într-un interval de 20 de minute la 2 ore – fiecare bebeluș este diferit.

Așa că, atunci când bebelușul tău plânge verifică mai întâi dacă îi este foame și abia apoi ia în considerare alte posibilități.  Dacă plânsul este insistent  și nu cedează deloc, înseamnă că bebelușul nu își poate reprima senzația de foame.

2. Bebelușul are nevoie de somn

Dacă nu adorm la timp, bebelușii pot deveni foarte irascibili. Iar irascibilitatea se traduce de cele mai multe ori prin plâns. Prea multă atenție de la vizitatori pot stimula bebelușul și acesta va adormi mai greu. Du micuțul în camera lui, leagănă-l  și îndepărtează toate sursele de  stres.

Cum poți ști că bebelușul plânge din cauza oboselii? Orele obișnuite de culcare sunt un bun indicator. Dacă auzi un scâncet ușor acesta este un alt semn al faptului că plânge de oboseală.

3. Bebelușul plânge din cauza colicilor

Dacă bebelușul are mai puțin de patru luni, acesta ar putea plânge frecvent după-amiază și seara. Nu îți fă griji! Este un lucru normal și nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă cu el.

Plânsul persistent în cazul copiilor sănătoși este deseori cauzat de colici. Acestea se instalează în primele 2-3 săptămâni  și dispar spre vârsta de 3 luni.

Plânsul cauzat de colici poate fi de scurtă durată sau poate dura câteva ore.

Cauzele colicilor nu au fost încă stabilite cu precizie. Există medici pediatri care le asociază cu problemele de stomac – ar putea fi cauzate de o formă de alergie sau intoleranță la laptele formulă sau cel matern.

Ce poți face? Deseori, copilul trebuie ținut în brațe și legănat.  Apelează la un medic pediatru pentru un tratament și o conduit specifică între cele două mese.

4. Bebelușul vrea să fie ținut în brațe

Bebelușii au nevoie de contact fizic și de multă atenție. De multe ori, un bebeluș care plânge vrea să fie ținut în brațe și să se simtă în siguranță. În momentul în care este ținut în brațe sau legănat acesta se liniștește de cele mai multe ori!

Bebelușilor le place să simtă bătăile inimii sau vocea părinților.

5. Bebelușului îi este prea cald sau prea frig

Bebelușii sunt foarte sensibili și orice discomfort îi poate deranja, inclusive cel termic. Poți verifica dacă îi este frig sau cald prin palparea stomacului.

Nu te lăsa influențată de temperature picioarelor sau a mâinilor, deoarece este normal ca acestea să fie reci. Acoperă-l cu o pătură  și îmbracă-l corespunzător pentru a opri plânsul.

6. Bebelușul nu se simte bine

Dacă bebelușul tău nu se simte bine sau se confuntă cu o durere va plânge într-un mod diferit. De cele mai multe ori țipătul va fi strident și prelung sau, dimpotrivă, va fi un plâns abia auzit. În ambele cazuri este posibil să îl doară ceva.

Primul pas? Verifică dacă nu are febră. Un alt motiv foarte des întâlnit este apariția  dinților. Bebelușii sunt adesea irascibili și agitați în perioada în care îi apar dinții.

Plânsul fiecărui bebeluș este diferit așa că dacă ai toate nevoile de bază sunt satisfăcute și micuțul tău tot plânge mergi la medicul pediatru.

De asemenea, este important să consulți un specialist dacă plânsul este însoțit de febră, vomitat, diaree sau constipație.

My title page contents