Copilul care l-a luat pe DE CE in brate

Copiilor le place sa fie mituiti ? Copiilor le place sa fie dusi cu zaharelul ? Copiii cred in recompense si in conditionari de genul : « daca faci asa, atunci… » Dar tu ca parinte, ce ai de castigat si ce ai de pierdut daca alegi acest tip de comportament ? Monica Fulea (psiholog practician si logoped la Centrul Copil Cuminte) ne povesteste.

 

Intrebarea DE CE venita din partea copiilor, mai ales a celor aflati la varsta copilariei mici ar trebui sa te puna un pic pe ganduri, mai ales atunci cand aceasta se repeta si se tot repeta. Devine un leit motiv.

Si totusi, oare de cate ori copilul chiar vrea informatii? Chiar are nevoie de detalii? Ei bine, e intelept sa stii ca cei mici pot intreba de nenumarate ori DE CE, chiar daca stiu raspunsul. Si totusi ce se ascunde in spatele acestei interogatii permanente? Ei bine, nevoia de invatare, dar mai ales nevoia de a pastra atentia parintilor focusata pe ei. Si uite asa, ei se pot gandi mereu la urmatorul DE CE ?

Ce ai tu de facut ca si parinte ? Cerceteaza-l un pic ! Cum arata fata lui ? Ce sentimente marturiseste ? E interesat ? Intrebarea are un motiv ? Este foarte indicat sa te uiti cu atentie.

Sansele sunt ca, de cele mai multe ori < DE CE – ul> sa fie nefolositor. Copiii pot folosi DE CE-ul ca sa-si tina parintii ocupati. Ei simt dorinta parintelui de a-i invata si folosesc asta pentru a primi atentie, nu pentru a invata. Iar tu in calitate de mama sau de tata, poti face usor diferenta daca te opresti si te uiti putin. Daca observi intrebari ilogice, repetitii ale formei si continutului, si daca o noua intrebare este pusa inainte ca ultima sa fi primit raspuns, atunci putem fi siguri ca am cazut intr-o capcana.

Si totusi….CE POTI FACE ? Poti sa zambesti si sa spui : « Imi place sa ne jucam cu «de ce-ul », dar acum trebuie sa fac altceva. Si iata un pont: copiilor nu prea le place sa fie prinsi cu ocaua mica. Desigur, ei ar putea arata chiar inocenta, suparare sau isi dubleaza eforturile de a primi atentie.

Care sunt dezavantajele copilului ? Ei bine, pustiul care obtine atentie constanta este un copil nefericit. El simte ca, daca nu atrage atentia asupra sa, este lipsit de valoare pentru altii, nu are un loc. El va cauta continuu reasigurari ca este important. Ca este valoros.

Insa, de vreme ce al nostru copil se indoieste de acest lucru (ca apartine familiei), nicio asigurare nu il va impresiona. Mama sa ii da atentie. Doua clipe mai tarziu, el se intreaba: mama mai este atenta, constienta ca sunt aici? Inca mai contez? Acesta este un cerc fara sfarsit al indoielii. Ce situatie dificila. Cum poate mama sa-l ajute?

Copiii au nevoie de atentie din partea noastra. Insa trebuie sa devenim constienti de diferenta dintre atentia cuvenita si cea necuvenita. Daca te gasesti in situatia in care esti ocupata pana peste cap de copilul tau, atunci poti trage singura concluzia: oferi atentie necuvenita / exagerata. Studiaza situatia. Poate copilul sa faca fata situatiei daca nu intervii? Cum afecteaza raspunsul tau conceptul de sine al copilului? Ii demonstreaza acestuia ca poate face lucruri independent de interventia mamei sau ii dovedeste ca este dependent, neajutorat, asa cum pare? Trebuie sa-i inveti pe copii sa se simta autosuficienti si sa nu depinda de atentia si de aprobarea ta.

Ori de cate ori nu mai raspunzi copiilor la cererile de atentie necuvenita, trebuie sa te asiguri ca ii acorzi atentie cand este cooperant. Acest lucru il va ajuta sa-si reevalueze metodele.

 

Centrul COPIL CUMINTE –  este un loc fain pentru parinti si copii. O locatie smart care vine in intampinarea parintilor ocupati, care isi doresc pentru copiii lor un program educational complex. Centrul Educational este un mix destept de gradinita, program before si after school, precum si de ateliere si cabinete de psihologie, logopedie, psihiatrie, parenting si kids parking. Pentru ca al tau pusti sa fie senin si fericit.

Centrul educational gazduieste 4 grupe de varsta: grupa baby 2-3 ani, grupa mica 3-4 ani, grupa mijlocie 4-5 ani si grupa mare 5-6 ani.

 Intrarea Docherilor nr 3.  http://copilcuminte.ro

 

My title page contents