De ce să folosești ulei de ricin? Uleiul de ricin este cel mai bine cunoscut pentru efectul său laxativ, dar poate avea numeroase alte utilizări, în special pentru îngrijirea pielii și a părului.
Uleiul de ricin se obține prin presarea la rece a semințelor de Ricinus communis, o plantă întâlnită frecvent în India. Are o culoare galben pai și un aspect foarte dens și vâscos, iar gustul și mirosul nu sunt plăcute. Datorită vâscozității care îl caracterizează, nu îngheață niciodată, nici chiar la temperaturi sub zero grade Celsius.
Conține o cantitate foarte mare de acid ricinoleic, un acid gras nesaturat care îi conferă acele proprietăți pentru care este atât de apreciat în industria farmaceutică și chimică. Mai conține o substanță, ricină, care este extrem de toxică atunci când este inhalată, administrată pe cale orală sau injectată. Ricina nu pare însă să fie otrăvitoare prin contact.
Uleiul de ricin este adesea utilizat local și poate fi util pentru rezolvarea diferitelor probleme ale pielii: dermatită, acnee, mâncărime și micoză. De fapt, are o putere antifungică și antibacteriană mare, care ajută la rezolvarea infecțiilor pielii. De asemenea, are un efect antiinflamator, deci poate ajuta și atunci când apar iritații sau roșeață. Este, de asemenea, un hidratant excelent: de fapt, utilizat pe pielea uscată sau crăpată, acest ulei creează un fel de film protector care reduce dispersia lichidelor. Fiind foarte lipicios și dens, poate fi amestecat cu ulei de migdale dulci, pentru a obține un produs mai ușor de întins. În plus, poți adăuga câteva picături din esența preferată.
De ce să folosești ulei de ricin? Uleiul de ricin: proprietăți și beneficii
Ulei de ricin are proprietăți inflamatorii, hidratare, antibacteriene, antifungice, și laxative.
De ce să folosești ulei de ricin? 10 utilizări ale uleiului de ricin
1. Împotriva constipației
După cum am văzut, uleiul de ricin are efecte laxative, care pot ajuta în caz de constipație. Nu depăși niciodată o doză de 1 lingură de ulei de ricin pe zi, și cere mai întâi sfatul medicului. Este un produs cu o acțiune foarte puternică, care totuși, poate duce la apariția diferitelor efecte secundare. Din acest motiv, trebuie utilizat numai pentru perioade scurte de timp și în doze foarte mici.
2. Pentru a întări unghiile și a înmuia cuticulele
Amestecă într-un borcan mic două linguri de ulei de măsline, două lingurițe de ulei de ricin și 5 picături de ulei esențial de lămâie. În fiecare seară, înainte de culcare, masează-ți mâinile și unghiile cu acest ulei. Dacă nu ai ulei esențial, poți folosi doar ulei de ricin.
3. Împotriva durerilor
Având în vedere puterea sa antiinflamatoare, uleiul de ricin se poate dovedi, de asemenea, util în ameliorarea problemelor artritei. Pentru a ameliora durerea artritei, masează zona afectată cu ulei de ricin și apoi aplică o sticlă de apă fierbinte peste ea, timp de aproximativ 45 de minute, sau înmoaie o bucată de lână direct în ulei și aplic-o ca o compresă pe zonele dureroase. Acțiunea combinată a uleiului și a căldurii favorizează ameliorarea durerii. De asemenea, este indicat pentru tratamentul altor dureri, cum ar fi crampele cauzate de ciclul menstrual sau problemele musculare.
4. Stimulează creșterea părului
Uleiul de ricin este excelent pentru stimularea creșterii părului, întărirea acestuia și o strălucire accentuată. Aceste proprietăți ale uleiului de ricin pentru păr se datorează bogăției sale în acizi grași Omega-6, care hrănesc foliculii și stimulează creșterea părului. Pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul părului, masează o cantitate mică de ulei de ricin pe scalp și lasă să acționeze timp de aproximativ zece minute. După aceea, spală părul foarte bine cu șampon, pentru a îndepărta toate reziduurile de ulei. Repetă procedeul o dată sau de două ori pe săptămână.
Aceeași acțiune hidratantă și antiinflamatoare care este evidentă pe piele, poate fi obținută și pe păr și scalp. Dacă folosești ulei de ricin în mod constant, poți ajuta la întărirea părului, evitând căderea și tratând vârfurile despicate. De asemenea, uleiul de ricin este excelent pentru reechilibrarea sebumului. Acest ulei este util, în mod special, pentru: înmuierea părului uscat și fragil; prevenirea și formarea vârfurilor despicate; ajută la reechilibrarea cantității de sebum; are proprietăți de întărire și este util și în caz de cădere a părului.
Dacă ai vârfurile despicate și părul uscat, aplică ulei de ricin pe vârfurile firului de păr o dată sau de două ori pe săptămână, și lasă-l să acționeze aproximativ o jumătate de oră. Continuă cu aplicarea șamponului, pentru a elimina cu atenție toate reziduurile.
5. Pentru gene lungi și groase
Pentru gene mai lungi, mai groase și sprâncene definite, aplică o cantitate mică de ulei de ricin în fiecare seară, înainte de a merge la culcare. Poți folosi un tampon de bumbac sau un recipient reciclat de rimel, având grijă să-l speli foarte bine înainte de a-l umple cu ulei de ricin. În momentul aplicării, ai grijă să nu pătrundă uleiul în ochi. În caz de iritare a ochilor sau a pleoapei, oprește imediat folosirea uleiului.
6. Împotriva mătreții
În caz de mătreață, ajută mult acțiunea antibacteriană și antifungică a uleiului de ricin. Amestecă o linguriță de ulei de ricin cu două linguri de ulei de măsline și adaugă două picături de ulei esențial de arbore de ceai. Folosește acest remediu natural pentru mătreață, prin masarea uleiului în scalp. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi spală foarte bine părul. Repetă tratamentul cel puțin o dată pe săptămână.
7. Împotriva cicatricilor și vergeturilor
Pentru a îmbunătăți aspectul cicatricilor și vergeturilor, amestecă într-un recipient de sticlă închis la culoare, 40 de grame de ulei de măsline și 10 grame de ulei de ricin. Aplică uleiul direct pe cicatrici, cel puțin o dată pe zi. Pentru a preveni formarea vergeturilor, masează zilnic uleiul pe tot corpul.
8. Cremă hidratantă pentru tenul uscat – iată de ce să folosești ulei de ricin!
Dacă ai pielea uscată, amestecă o linguriță de ulei de ricin cu o linguriță de ceară de jojoba și două lingurițe de ulei de măsline. Utilizează acest amestec de uleiuri masând o cantitate mică pe față și corp pentru un efect emolient, util dacă ai pielea uscată și dacă vrei să previi apariția ridurilor pe față. Utilizează uleiul seara, iar pentru zi, folosește o cremă hidratantă sau gel de aloe vera. De asemenea, va ajuta la atenuarea prezenței oricăror pete închise la culoare.
9. Pentru tratarea problemelor dermatologice
Acțiunea antiinflamatoare, calmantă și hidratantă a acestui ulei îl face un remediu adecvat chiar și în cazul unor probleme dermatologice precum psoriazis, eczeme, dermatite, acnee etc. În acest caz, se pot aplica câteva picături, după nevoi, pe zonele inflamate.
10. Împotriva arsurilor solare
Proprietățile liniștitoare ale uleiului de ricin ajută la calmarea arsurilor solare. Amestecă o linguriță de ulei de ricin cu o lingură de ulei de floarea soarelui și adaugă două picături de ulei esențial de lavandă. Masează ușor pe pielea arsă de soare, pentru a obține o ușurare instantanee. Pentru un efect mai răcoritor, îl poți combina cu puțin gel de aloe vera, pus în prealabil în frigider, timp de 10 minute.