Suntem îndreptățiți să ne întrebăm de ce se ajunge la divorț dacă ne-am căsătorit dintr-o mare dragoste. Din multe, multe motive… Din păcate, uneori este singura soluție. Și cea mai bună.
Nu voi putea niciodată înțelege rămânerea într-o căsnicie numai pentru argumente de tipul ”Mă fac de râs, ce o să zică lumea, nimeni din familia mea nu a divorțat” sau ”Avem un copil împreună”. Nici o casă ori o afacere nu justifică menținerea unui asemenea chin. E ca moartea cerebrală. Pacientul respiră și inima îi bate pentru că îl ajută aparatele, dar creierul lui este mort. De ce se ajunge la divorț? Din vina unuia sau a ambilor.
Un complex de motive
Motivele de divorț sunt nenumărate. Dacă ai sta de vorbă cu un specialist în terapia de cuplu probabil că ai auzi și unele de-a dreptul copilărești și hilare. Pare-se, totuși, că un divorț nu se produce doar din cauza unui singur motiv. Că mereu există un complex de motive, o combinație. Care este personală și diferită de a altor cupluri care divorțează. Unele sunt motive strict din interiorul cuplului, au caracter de reproș, dar adesea li se alătură și altele, exterioare. Un cuplu nu trăiește într-un vid, el este parte a lumii din jurul său. Schimbările din societate, valorile, convingerile fiecăruia și chiar rolul fiecăruia în societate pot avea un cuvânt de spus.
Ești sigur/ă că asta vrei?
Sigur, este important să poți pune degetul exact ”pe rană” și să știi cu certitudine care este motivul divorțului. Și dacă, într-adevăr, despărțirea este cea mai bună variantă pentru tine. Însă faptul că știi care sunt factorii care au condus la divorț, nu va face ca recuperarea de după el să fie mai ușoară. Poate părea paradoxal, dar specialiștii sunt convinși că este bine ca mai întâi să treci prin caruselul emoțional al stadiilor incipiente și abia apoi să reflectezi profund la ceea ce a dus la destrămarea căsniciei.
De ce se ajunge la divorț
Repet, posibilele motive sunt multe. Dar unele alcătuiesc deja un top, devenind clasice. Și, ca în matematică, acestea pot forma combinații de ”n” luate câte ”k”.
Infidelitate
Nu este vorba doar despre infidelitate din punct de vedere fizic ci și emoțional sau financiar, despre aventuri de-o noapte sau relații de lungă durată, ba chiar și despre relații virtuale.
Relație sexuală problematică
În general este vorba despre pierderea libidoului partenerei/partenerului dar și despre incertitudini cu privire la sexualitatea acesteia/acestuia, la identitatea sa.
Gelozie
Un partener gelos îți poate face viața un iad. Și, cu toată dragostea pe care ai avut-o și poate încă o mai ai, efectiv să cedezi. Să te epuizezi și să nu mai vrei să rămâi într-o relație realmente toxică.
Probleme legate de familie
Să recunoaștem, există și caractere slabe, care nu pot lupta pentru propria căsnicie. Persoane care, fiind ușor influențabile, la intervenția și sub presiunea unor membri ai familiei (părinții, de obicei), își sacrifică în mod inconștient căsnicia. Există și cazuri în care chiar copiii cuplului pot fi motiv de divorț, mai ales atunci când ei provin din căsnicii anterioare.
Violența domestică
Chiar și dacă este verbală – de cea fizică nici nu mai încape discuție – violența este un puternic motiv de divorț. Spre deosebire de ”modelul” anterior, în acest caz decizia este a persoanelor puternice, care nu sunt dispuse la compromisuri. Ce ciudat să spui că victima este cea puternică… Dar așa este.
Lipsa responsabilității partenerului/partenerei
Acest motiv îmbracă diferite forme, de la imposibilitatea de a-și susține financiar familia, de a-și asuma responsabilități față de copii și, în general, față de familie.
Stresul prelungit
Da, stresul legat de locul de muncă, o boală pe termen lung, problemele de sănătate mintală, problemele financiare, problemele cu copiii, infertilitatea, sunt pe lista motivelor clasice de divorț.
Dependențele
Adicțiile de alcool, de droguri, de jocuri de noroc sau de sex nu sunt motive neobișnuite și nici rar întâlnite în motivările de desfacere a căsătoriei. Din păcate…
Lista poate continua și poate fi foarte, foarte lungă. Evenimentele traumatizante din viața partenerilor, așteptările nerealiste de la partener, lipsa de comunicare, manipularea, supra-implicarea, diferențele de viziune în privința creșterii copiilor ori pur și simplu… plictiseala au făcut și vor mai face multe căsnicii să eșueze.