Depresia postnatală sau post-partum este o stare cu care se confruntă proaspetele mămici. După naștere, până la 80% dintre noile mame suferă de o ușoară formă de tristețe (baby blues), în timp ce 10-15% suferă o depresie reală.
Depresia post-partum apare în săptămânile de după naștere și se caracterizează prin stare depresivă, inutilitate, modificări fiziologice. Oricare formă ar fi, mama care are o asemenea suferință nu se simte tocmai confortabil, iar de cele mai multe ori nu recunoaște că are o problemă, încercând să mascheze simptomele.
Depresia postnatală.Totul în jur pare să fie negru
În sfârșit, ești mamă! Ai trecut de momentul – naștere, care a fost mai mult sau mai puțin dificilă și dureroasă și îți poți ține, în sfârșit, copilul în brațe! Abia aștepți să ajungi cu copilul acasă, să-l îngrijești mai bine.
Sau poate lucrurile stau invers. Poate că te simți tristă, anxioasă, plângi din nimic, nu te poți concentra asupra copilului tău așa cum ai vrea. Sau totul e bine timp de câteva săptămâni, dar la un moment dat ceva se schimbă. Nu te mai simți fericită ca la început, te simți epuizată, lipsită de stimuli și lovită de gânduri sumbre. Ba chiar ai dori să -ți petreci ziua, stând în pat, în loc să te dedici bebelușului tău.
Depresia postnatală. Care sunt simptomele?
Pentru a diagnostica depresia postpartum, trebuie identificate cel puțin cinci dintre următoarele simptome pe o perioadă de cel puțin două săptămâni:
- depresie
- anhedonia (pierderea plăcerii)
- modificarea greutății și/sau a apetitului
- modificarea somnului
- astenie (pierderea de energie)
- izolare
- sentimente de vinovăție și de inutilitate, stimă de sine scăzută, disconfort
- anxietate și conotații somatice conexe
- pierderea libidoului
- reducerea concentrației
- gânduri recidivante de deces și/sau planificare sinucidere
- agitație sau retard psihomotor
De ce se întâmplă: cauze și factori de risc
Trebuie să facem distincția între baby blues și depresia reală. În primul caz, schimbările bruște ale hormonilor care apar în corpul mamei imediat după naștere și stresul psiho-fizic puternic legat de muncă și de naștere sunt principalii factori implicați. Alți factori care pot contribui sunt: oboseala fizică, anxietatea normală, asociată cu creșterea responsabilităților, prezența conflictelor cu partenerul și familie în ce privește îngrijirea bebelușului.
Depresia postnatală. Principalii factori de risc enumerați în literatura științifică sunt:
- să fi suferit de anxietate sau depresie în timpul sarcinii;
- să fi suferit de anxietate și depresie înainte de sarcină;
- familiarizarea cu tulburările psihiatrice (adică membri apropiați ai familiei care suferă de acestea);
- să fi trăit sau să fi avut recent situații foarte stresante, cum ar fi un deces, o separare, pierderea locului de muncă;
- să fi avut sprijin familial sau social slab, cu relații precare;
- să fi avut o situație economică dificilă sau precară;
- să fi suferit de sindrom premenstrual sau tulburare disforică (Tulburare a dispoziției psihice, caracterizată prin tristețe profundă și nemulțumire de sine) premenstruală;
- să fi suferit de tulburări ale funcției tiroidiene.
Depresia postnatală. Factori de protecție
Unele strategii pot reprezenta factori de protecție împotriva apariției depresiei. Poate că nu o pot împiedica complet, dar pot s-o diminueze sau s-o ajute pe femeie (mamă) să o facă mai bine, oferindu-i forță și sprijin. Iată factorii de protecție:
- Posibilitatea de odihnă bună în primele săptămâni de la naștere. Știm foarte bine: cu un nou-născut în casă, primul lucru care se schimbă este ritmul somnului. Dar mama trebuie să încerce să doarmă cât mai mult posibil. De exemplu, poate dormi în același timp cu bebelușul. În acest sens, ar putea fi util să cereți membrilor familiei să vă dea o mână de ajutor pentru a îndeplini mici sarcini interne și să limiteze vizitele rudelor și prietenilor în primele zile după întoarcerea acasă.
- O dieta corectă și echilibrată, cu alimente bogate în acizi grași Omega 3 (pește, nuci, ulei din semințe de in) și excitatori slabi, cum ar fi alcoolul și cafeaua.
- Un aport bun de vitamina D: o viață sănătoasă în aer liber este suficientă, dar puteți să vă adresați medicului, pentru a verifica dozajul cu un test de sânge, pentru a evalua dacă este necesar să îl suplimentați.
- O relație bună cu partenerul, care în primele câteva săptămâni de la naștere are sarcina delicată și frumoasă de a-și susține soția-mamă și de a nu o lăsa singură în perioada de acomodare cu noul rol.
- O bună relație cu familia și prietenii, care, de exemplu, poate pot oferi un ajutor valoros în treburile casnice.
Despre simptomele depresiei postnatale puteți citi și aici!