Depresia sezonieră poate apărea și primăvara. Depresia sezonieră, cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), implică simptome care apar și dispar pe măsură ce anotimpurile se schimbă. Cel mai frecvent, simptomele depresiei sezoniere încep toamna și iarna și se îmbunătățesc odată cu sosirea primăverii, dar nu este cazul întotdeauna.
În schimb, este posibil să observi contrariul: schimbări de dispoziție care încep primăvara și persistă pe tot parcursul verii.
Experții au legat tipul de depresie sezonieră de iarnă de lipsa luminii solare. Astfel, ne întrebăm de ce primăvara declanșează o dispoziție scăzută și mohorâtă? La urma urmei, zilele devin mai lungi și există mult soare.
Realitatea a dovedit că zilele mai lungi, vremea mai caldă și toată vegetația înflorită pot avea, de fapt, ceva de-a face cu starea de depresie de primăvară.
Să aflăm care sunt semnele cheie și cauzele potențiale ale depresiei de primăvară, precum și câteva sfaturi pentru a face față simptomelor!
Cum se manifestă depresia sezonieră?
La începutul și pe tot parcursul primăverii, este posibil să observi:
- o stare generală scăzută, care ar putea include stări persistente de tristețe și lipsă de speranță;
- mai puțin sau deloc interes pentru activitățile obișnuite;
- dificultate în găsirea motivației pentru rutina zilnică obișnuită;
- modificări ale energiei, inclusiv letargie sau neliniște;
- insomnie și alte tulburări de somn;
- dificultăți de concentrare sau de amintire a informațiilor;
- apetitul sau pierderea în greutate;
- agitație neobișnuită sau iritabilitate;
- sentimente de furie sau agresiune;
- gânduri de moarte sau sinucidere.
De asemenea, poți observa semne de ceață depresivă a creierului și te poți simți neliniștit. În plus, orice activitate pare să te nemulțumească.
S-ar putea să te simți pur și simplu trist, deprimat și fără speranță, fără o înțelegere clară a motivului.
Pentru unii oameni, depresia de primăvară poate implica, de asemenea, episoade neobișnuite de comportament agresiv sau violent. Astfel încât este posibil să observi, de asemenea, o furie neobișnuită, care pare să vă invadeze fără declanșatori specifici.
Depresia sezonieră poate apărea și primăvara. De ce apare depresia sezonieră?
Depresia de primăvară este mai puțin frecventă decât depresia de iarnă, iar experții nu știu sigur ce o cauzează.
Unele teorii potențiale includ:
- Creșterea luminii naturale și a temperaturii;
- Dacă nu gestionezi bine căldura, zilele mai calde pot provoca disconfort; mai ales atunci când implică mai multe ore de lumină;
- Luminozitatea și căldura extremă te pot face să te simți „căzut”, fără vlagă și chef de viață. Totodată, nemotivat, neliniștit și cu o stare de iritabilitate crescută;
- Creșterea luminii solare poate, de asemenea, să perturbe ritmurile circadiene și să alunge ciclul tipic de somn-trezire, ceea ce face mai dificilă obținerea cantității de somn necesare pentru o sănătate și o bunăstare optimă.
Cu alte cuvinte, zilele însorite vă pot lăsa creierul în alertă, ceea ce face dificilă relaxarea atunci când trebuie să vă relaxați.
Mulți oameni observă schimbări în obiceiurile lor de somn ca un simptom al depresiei, dar merită să rețineți că insomnia, o afecțiune în care nu dormiți suficient în mod regulat.
Dezechilibre în substanțele chimice din creier
Creierul produce un număr de neurotransmițători diferiți sau mesageri chimici care ajută la reglarea stării de spirit, a emoțiilor și a altor procese corporale importante. Însă, atunci când sistemul nostru are prea multe sau prea puține, acest lucru poate perturba funcția tipică. De asemenea, poate juca un rol în dezvoltarea stării de spirit și a simptomelor de sănătate mintală.
Se poate spune că depresia de primăvară e o continuare a depresiei de iarnă. Experții cred că depresia de iarnă este legată, în parte, de o scădere a serotoninei, o substanță chimică care este produsă în mod obișnuit după expunerea la lumina naturală.
O creștere a melatoninei, un alt hormon legat de starea de depresie de iarnă, ne poate face să ne simțim mai obosiți și mai letargici decât de obicei.