Dermatita la copii. Cum să o recunoști și să o tratezi?

Dermatita la copii. Dermatita atopică, o afecțiune pe termen lung

Dermatita la copii sau dermatita atopică este o afecțiune pe termen lung. Se traduce în piele uscată și mâncărimi. Este o situație foarte frecventă la sugari și copii. Apare, de obicei, mai întâi între 3 și 6 luni.

 

Pielea copiilor este foarte delicată și ușor supusă iritației și înroșirii. În unele cazuri, acestea sunt fenomene tranzitorii, care trec de la sine sau prin aplicarea de creme hidratante. Dar alteori, anumite manifestări pot fi semnalul unei probleme dermatologice care trebuie tratată sau semnalul cutanat al unei boli sistemice (interne).

 

Dermatita la copii. Iată cum să recunoaștem și să tratăm dermatita (de scutec, crusta de lapte, eczemele), ihtioza și psoriazisul infantil:

Dermatita de scutec (fundulețul roșu) este o înroșire a pielii părții inferioare și a zonei genitale cauzată de contactul prelungit cu materiile fecale, cu pipi și favorizată de mediul cald-umed care se formează în interiorul scutecului dacă pielea nu poate să respire.

Dermatita seboreică (crusta de lapte) apare cu mici coji grase și aspre pe cap, frunte și sprâncene. Aceasta depinde de o producție excesivă de grăsimi a glandelor sebacee.

Dermatita atopică (sau eczema) este o inflamație a pielii ce apare în urma unei combinații a predispoziției ereditare a unui individ și a unor cauze externe (alergii, climă rece, alimente iritante …).

Psoriazisul bebelușului este o boală inflamatorie a pielii. La baza psoriazisului există o predispoziție genetică, dar pentru a promova apariția leziunilor concomitente, există unii factori de declanșare, cum ar fi traumele mecanice (de ex. frecarea), infecțiile, factorii emoționali, clima.

Dermatita la copii. Cauze

Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută. Dar unele lucruri sunt legate de aspectul:

  • Genetic: Această problemă a pielii poate fi transmisă de la părinți la copil;
  • Sistemul imunitar: Un sistem imunitar care nu este pe deplin dezvoltat poate afecta destul de mult protecția pielii;
  • Factori externi: Temperatura din sezonul rece, folosirea apei fierbinți pentru baie, a săpunului, sau expunerea la temperaturi uscate, calde.

Factori de risc

Un copil are o șansă mai mare de a avea dermatita atopică, dacă mama sau tatăl se confruntă cu această afecțiune. Factori care contribuie:

  • Membrii familiei cu dermatită atopică;
  • Alergii.

Dermatita la copii. Simptome

Simptomele pot apărea și dispărea, dar există unele care pot fi prezente tot timpul. Orice zona a corpului poate fi afectată. La copii, simptomele afectează de obicei fața, gâtul, scalpul: pielea din interiorul coatelor, pe partea din spate a genunchilor, părțile laterale ale gâtului, în jurul gurii, și pe încheieturi, glezne și mâini. Simptomele pot fi diferite, în funcție de copil.

Acestea pot include: o piele uscata, solzoasa severă, mâncărime și umflarea pielii îngroșate, tegumente palide pe față. În urma unor zgârieturi, apar umflături pe față, pe partea superioară a brațelor și coapselor, pe pielea închisă a pleoapelor sau în jurul ochilor, asupra pielii din jurul gurii, ochilor sau urechilor.

Medicul se va interesa despre simptomele copilului și istoricul său de sănătate. Poate dori, de asemenea, să afle dacă tu sau alți membri ai familiei aveți dermatita atopică, astm sau alergii nazale, cum ar fi febra fânului sau rinita alergică. Nu există niciun test specific pentru dermatita atopică. Testarea nu este de obicei necesară, dar se poate face.

Testele pot include:

Teste de sânge: pot fi verificate nivelurile de imunoglobulină E (IgE). IgE este eliberat de către sistemul imunitar al organismului și este ridicat la majoritatea copiilor cu alergii și cu dermatită atopică. Și alte teste de sânge pot fi, de asemenea, efectuate.

Testele cutanate: pot fi efectuate pentru a verifica alergiile sau alte afecțiuni ale pielii.

Dermatita la copii. Tratamentul

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, vârsta și starea generală de sănătate. Acesta va depinde, de asemenea, de cât de severă este starea. Scopurile tratamentului pentru dermatita atopică sunt de a atenua senzația de mâncărime și inflamația, la care se adaugă umiditatea, și acela de a preveni infecția.

Tratamentul dermatitei atopice include:

  • Evitarea contactului cu orice factor iritant;
  • Medicul va recomanda un produs blând pentru igienă;
  • Păstrarea unghiilor copilului scurte, pentru a ajuta la prevenirea zgâriererii, care poate provoca iritarea pielii și infecții;
  • Utilizarea unor loțiuni hidratante recomandate de dermatolog, care poate prescrie, de asemenea, medicamente. Ele pot fi utilizate singure sau împreună.

 

My title page contents