Despre alergii, numai de bine

Despre alergii. Copiii sunt o reflectie clara a parintilor. Atat la chip, cat si la trup si suflet. Si atunci, daca parintii au alergii alimentare, e musai sa aiba si copiii? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

Mihaela Timofte de la SAMAS ne da detalii.

Cum se traduce o alergie alimentara? Ce presupune? Ei bine, o alergie alimentara este un raspuns anormal la ingestia unui aliment, atunci cand sistemul imunitar al copilului  incearca sa lupte prin producerea de anticorpi .

Daca bebelusul are o alergie alimentara, cel mai probabil va prezenta simptome la doar cateva minute dupa ingerarea alimentului.

Alergiile alimentare sunt frecvente la sugari și copiii mici. Pana la 8% din copiii sub trei ani sunt predispusi sa dezvolte o alergie alimentara. Motivul? Sistemul digestiv si sistemul imunitar al copiilor sunt incomplet dezvoltate.

Riscul este si mai mare daca aveti un istoric familial de afectiuni alergice, cum ar fi astmul bronsic sau dermatita atopica.

Despre alergii. Ce alimente cauzeaza cele mai multe alergii?

Cele mai frecvente alergii alimentare sunt generate de produsele din lapte, oua, soia, peste, arahide, alune, nuci si migdale.

E musai sa stii ca unii bebelusi sunt atat de sensibili la aceste alimente incat exista posibilitatea ca si daca  mama consuma  aceste  alimente sa se produca prin alaptare sa se produca o reactie alergica.

Despre alergii.  La ce simptome ar trebui sa fiti atenti?

Semnele si simptomele includ:

  • urticarie (eruptie cutanata insotita de mancarime) in jurul gurii, nasului si ochilor, care se poate raspandi pe tot corpul
  • umflarea usoara a buzelor, ochilor si fetei
  • nas infundat sau secretii nazale, stranut, ochi umezi
  • greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale.

Despre alergii.  In cazul in care copilul tau prezinta respiratie  suieratoare,  dificultati de respiratie, umflarea gatului si a limbii, precum si o scadere brusca a tensiunii arteriale, aceasta inseamna ca are loc o reactie alergica severa.  Acest lucru este cunoscut sub numele de soc anafilactic si poate pune in pericol viata, de aceea consultul medical se impune de urgenta.

 

My title page contents