Ne aflăm într-o situație fără precedent care impune, pe lângă alte măsuri, dezinfectarea locuinței. Și cum cei mai mulți dintre noi stăm acasă, avem suficient timp la dispoziție să facem acest lucru „ca la carte”.
Toate substanțele dezinfectante sunt produse chimice. Din păcate, pentru unele categorii de persoane, inclusiv pentru copii sau cei care suferă de boli cronice respiratorii, aceste produse pentru curățenie pot provoca reacții neplăcute. Vestea bună este că dezinfectarea locuinței se poate face și cu substanțe naturale, aproape la fel de eficiente în eliminarea germenilor comuni.
Substanțe naturale
Una dintre substanțele dezinfectante naturale recunoscute este oțetul. Conține acid acetic, ceea ce îi conferă proprietăți antimicrobiene și este excelent în eliminarea mucegaiului. Curăță sticla, oțelul inoxidabil și combate mucegaiul din baie. Cel mai bun este oțetul distilat, alb. O altă substanță este apa oxigenată. Îndepărtează petele de pe covoare și, combinată cu oțet, curăță cada și faianța.
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial natural, în mod natural antibacterian, antifungic și antiseptic. Este folositor în curățarea obiectelor de uz casnic atunci când este amestecat cu apă. Curăță foarte bine blaturile și faianța. Bicarbonatul de sodiu, amestecat cu puțină apă pentru a rezulta o pastă, se folosește la curățarea frigiderului și a vaselor pentru gătit. Este excelent și pentru a scoate mirosurile din covoare.
Dezinfectarea locuinței
Chiar dacă o locuință arată curată, nu înseamnă că este complet liberă de microbi și bacterii. Aceștia nu dispar cu una – cu două, fiind nevoie de un plan bine pus la punct de eliminare a lor. Să aspiri, să ștergi geamurile și praful nu înseamnă totul. „Dușmanii” rămân ascunși în locurile cărora le acorzi mai puțină importanță. Să pornim la atac!
Bucătăria
Totul lucește în bucătărie. Este suficient? Ia să vedem. Unul dintre locurile în care microbii tronează este frigiderul. Se recomandă ca o dată pe săptămână să scoateți toate alimentele din el, să le aruncați pe cele expirate și să ștergeți interiorul cu apă și detergent sau cu apă și oțet. Un alt obiect periculos este tocătorul din lemn. Pentru că este folosit frecvent și spălat, el rămâne umed și devine mediul ideal de înmulțire a bacteriilor. Trebuie spălat, dezinfectat și lăsat să se usuce complet. Chiuveta va fi dezinfectată periodic cu apă caldă și clor sau cu un produs special.
Baia
Umezeala din baie este, de asemenea, un mediu propice înmulțirii germenilor. Cada, vasul de toaletă, capacul vasului de toaletă, chiuveta, suportul pentru periuțe de dinți și prosoapele sunt locuri și obiecte cărora trebuie să li se ofere o atenție maximă. Folosiți produse pe bază de clor pentru dezinfectarea acestora.
Dormitorul și camera de zi
Sunt zone în care se acumulează mult praf, în care se ascund mulți microbi. Este important să aspiri temeinic, să folosești produse pentru curățarea parchetului și mobilierului, pentru ștergerea și dezinfectarea țesăturilor. Un obiect trecut cu vederea dar care trebuie dezinfectat este telecomanda. Se va realiza zilnic, cu spirt. La fel și tastatura calculatorului.