Educația financiară în familie vizează toți membrii familiei. Nu este niciodată prea devreme să începeți educația financiară a copilului vostru! La fel ca și învățarea cititului și a scrisului, copiii ar trebui să știe cum să privească banii, cum să-i economisească încă de la vârste fragede. Cunoașterea financiară este într-adevăr o abilitate de bază pe care o folosim zilnic (sau aproape) pe tot parcursul vieții noastre.
Poate că ai asistat la următoarea scenă: Sunteți într-un magazin și un copil face o criză, deoarece părinții lui nu vor să-i cumpere jucăria pe care acesta tocmai a văzut-o și o cere insistent. În ciuda răspunsului dat de părinți: „Nu putem să-ți cumpărăm această jucărie” sau „Această jucărie costă X lei”, copilul continuă cu capriciile lui.
Ceea ce uităm adesea este faptul că cei mici nu înțeleg valoarea banilor. Desigur, ei pot înțelege valoarea unui sac de jetoane, poate chiar și a unei jucărioare. Dar ceea ce ar putea lipsi în acest moment în viața lor este adevărata valoare a banilor. Și modul în care câștigă banii pe care doresc să-i cheltuiască. Aceste cunoștințe trebuie dobândite în afara cadrului școlar, fiind transmise de familie sau de alte rude.
Educația financiară în familie. Începe mai devreme!
Încă de când sunt preșcolari, copiii devin mai conștienți de conceptul de bani. De fiecare dată când cere ceva, nu rata momentul și explică-i cum stă treaba cu banii: cât costă obiectul cerut, dacă e prea scump sau prea ieftin, dacă îl poți cumpăra imediat sau trebuie să mai aștepte.
O lecție despre bani adaptată vârstei copilului
Copiii între 8 și 10 ani pot fi pregătiți să primească bani de buzunar. Acest mod de a acționa le permite să înțeleagă mai concret valoarea banilor, să facă mici greșeli (controlate!). Cu cât crește mai mult copilul, cu atât mai mult îi poți vorbi despre bani. De exemplu, explicându-i metodele de plată diferite și învățându-l costul diferitelor lucruri în viața de zi cu zi.
Vorbește despre tine
Banii rămân un subiect tabu și mulți adulți sunt reticenți în a vorbi despre propria situație sau experiență cu copiii lor. Dar fără a intra în detalii, comunicarea propriului tău exemplu poate fi foarte valoroasă pentru copii. Îți poți explica care este postul tău, tipul de remunerație pe care o primești (o plată fixă la fiecare două săptămâni, primită în contul tău), abilitățile și studiile necesare pentru a obține acest loc de muncă. Poți adăuga mai multe informații specifice despre ceea ce faci cu banii câștigați, specificând cheltuielile fixe cum ar fi creditul ipotecar și auto, cheltuielile esențiale cum ar fi alimentele, cheltuielile ocazionale, cum ar fi cele legate de sărbători, precum și economiile pentru pensionare, educație sau circumstanțe neprevăzute.
Jucați-vă împreună
Se știe: copiii învață prin joacă! Jocuri cum ar fi Monopoly (versiunea pentru copii mai mici) îi permit copilului să înțeleagă multe concepte financiare: să cheltuie după mijloacele sale, să planifice banii pentru cheltuieli viitoare, să plătească impozite etc.
Educația financiară în familie. Oferă-i bani copilului
Voi, părinții, trebuie doar să-i oferiți copilului o sumă fixă de bani. S-ar putea să fiți surprinși, sau chiar deranjați și să vă întrebați: cum îl putem învăța pe copil să se comporte, oferindu-i bani? Nu ar deveni lacom și ar cere mai mult? Există o listă a motivelor pentru care acest lucru se poate face. Această metodă a fost inițial sugerată de Bob Cormack, răspunsul său a inspirat mulți părinți.
Educația financiară în familie. Cum funcționează?
1. Suma fixă
După cum s-a menționat deja, de multe ori, un copil poate cunoaște prețul unui sac de cartofi sau al unei jucării. Acesta este limbajul financiar pe care-l poate vorbi și înțelege. Înainte să mergeți împreună la cumpărături, dă-i copilului o sumă de bani. Odată ajuns acolo, copilul va începe să umple coșul de cumpărături cu lucrurile pe care și le dorește. Apoi, odată ajuns la casă, moment în care vrea să-și plătească ceea ce a cumpărat, va fi foarte surprins să afle că nu are destui bani să cumpere ceea ce dorește.
Factorul pozitiv este că această situație va face să înțeleagă cu adevărat cât de mult costă fiecare element, forțându-l să ia decizii dure cu privire la ceea ce el dorește cu adevărat să cumpere cu banii primiți.
2. Decizii privind cumpărăturile
A-i permite copilului să ia propriile decizii în privința cheltuielilor, îi permite totodată, să învețe repede conceptul de autonomie financiară. Acest lucru poate fi fundamental pentru viitorul său. Lasă copilul să ia decizii financiare, bune sau rele. În acest fel, va ajunge să învețe cum să cheltuie banii cu înțelepciune atunci când nu are destui bani pentru lucrurile pe care și le dorește cu adevărat.
3. Economii
De exemplu, în cazul în care copilul își dorește o jucărie care costă 50 lei, dar banii alocați săptămânali sunt 40 lei, își va testa capacitatea de a socoti, de a lua decizii, de a afla cât timp mai are la dispoziție pentru a strânge diferența. Sau cum să facă să o obțină mai repede. De asemenea, va învăța că economisind, va putea strânge suma dorită.
Educația financiară în familie. Concluzie
Deci, oferindu-i copilului o sumă fixă atunci când vă cere să-i cumpărați jucării, poate avea un efect foarte pozitiv. De asemenea, oferirea unei sume fixe de bani copilului, fie săptămânal, fie lunar, îi va permite acestuia să aprecieze valoarea banilor. Și a jucăriilor pe care dorește să le cumpere. O sumă fixă de bani va permite copilului să ia primele decizii financiare bazate pe elemente de viață reale.