Parintii isi iubesc in egala masura copiii

Azi, cel mai mare  cadou pe care un parinte il poate face copilului sau este timpul lui. Este atentia si daruirea sa. Tu cum faci? Carmen Anghelescu, psiholog clinician, Sef departament Educatie Timpurie Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step, ne da detalii.

 

„Timpul petrecut cu parintii ofera copilului siguranta lui emotionala si confirmarea ca „acasa cu mama si tata” aduce rezolvarea tuturor problemelor”, spune Carmen Anghelescu. Suna frumos, nu-i asa?. Si totusi, in acest context, cum stim cat timp este suficient. Cat e bine sa le fim alaturi copiilor nostri?

„Parintii acorda in general copiilor tot timpul de care ei au nevoie. Cand esti parinte, ai nenumarate bucurii si satisfactii, care insa costa timpul si uneori  renuntari la multe alte activitati pe care parintii si le permiteau inainte de a fi parinti.

Desigur ca totul are masura si se poate echilibra in gestionare timpului. Se spune ca fiecare copil din familie are nevoie de o ora exclusiva petrecuta cu mama/tata. Sunt doi copii: fiecare dintre ei are nevoie de o relatie directa si exclusiva cu mama/tata”, puncteaza specialista. Si tot ea continua:

„Principalul partener de joaca al copiilor de pana in 2/3 ani este parintele. Dar fiecare copil are nevoie si de intimitatea timpului lui propriu de descoperiri si de explorare in spatiul casei sau sa zicem sa cunoasca lumea, acompaniat de parinte. Pentru varstele de peste 4/5 ani cand copiii incep sa-si stabileasca relatii de prietenie cu alti copiii si sa-si imparta timpul intre cel petrecut in spatiul casei si cel din gradinita, joaca cu parintii ramane importanta, chiar daca nu mai este joc exclusiv”, completeaza ea.

Aici, intrebarea urmatoarea a cazut ca o secera: „cum iti imparti timpul de joaca/ prezenta atunci cand ai doi sau mai multi copii?”. Iar raspunsul a venit natural si lin.

„Parintii isi iubesc egal copiii, fie doi, fie trei…Totul este sa transmiti fiecarui copil al tau ca el este iubit si important impreuna cu fratii si surorile. Prima directie care ar asigura copilul ca este asa ar fi sa nu compari copiii intre ei. Fiecare copil este o persoana importanta pentru mama si tatal lui!”

 

 

Despre campania lansata de Itsy Bitsy FM pentru mai mult timp de calitate petrecut de parinti cu copiii lor:
Un grup de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), a lansat la inceputul acestui an o campani care urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania.
Grupul de initiativa a lansat atunci un apel catre parintii din Romania -“Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri” – si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera nationala, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Peste 16.500 de romani care sprijina initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.
Campania care sustine initiativa legislativa de obtinere a zilei de 1 Iunie zi libera a fost demarata in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

 

My title page contents