Unii oameni spun că nu le place să conducă sau le este frică. Dacă descoperi că frica la volan îți provoacă stres, este foarte posibil să ai fobie de condus.
Cel mai probabil simți că viața îți este pusă în pericol. S-ar putea să experimentezi chiar atacuri de panică atunci când te urci în mașină, inima să ți-o ia la galop iar respirația să devină rapidă. Soluția? Confruntă-te cu fobia! Frica la volan poate fi învinsă!
Practică tehnici de relaxare
Creează un mediu calm în mașină. Ar trebui să te simți confortabil doar stând în mașină, indiferent dacă se mișcă sau nu. Poartă haine și încălțăminte confortabile. Exersează statul în mașină și relaxează-te înainte să începi să conduci. O muzică liniștitoare este posibil să te ajute să depășești sentimentul de panică. Crește-ți sentimentul de siguranță în mașină asigurându-te că ești la zi cu revizia ei.
Exersează respirația abdominală
Dacă simți că apare un atac de panică sau dacă gâtul și pieptul se încordează, respiră adânc. Inhalează aer lent, până îți umpli plămânii. Lasă abdomenul să se umfle și ține-ți respirația câteva secunde. Expiră încet și lasă întregul corp să se relaxeze. Repetă trei serii a câte 10 astfel de respirații.
Încearcă relaxarea musculară progresivă
Încordează și relaxează grupurile de mușchi din corp, astfel încât să devii conștient de modul în care poți ține și elibera tensiunea. Începe să strângi pumnii timp de 7-10 secunde. Eliberează-ți pumnul timp de 15 – 20 de secunde în timp ce te concentrezi asupra modului în care tensiunea este eliberată din mușchii mâinii. Repetă exercițiul cu alte grupe de mușchi. Poți exersa în fiecare zi timp de 20 de minute, chiar dacă nu te confrunți cu panica. Acest lucru poate îmbunătăți sentimentul de control asupra stării de spirit, reduce frecvența atacurilor de panică și crește concentrarea.
Folosește afirmații pozitive
În timp ce conduci, folosește afirmații de acest tip: „Conduc cu atenție, în limita de viteză.” „Conduc atent, deci sunt în siguranță.” „Condusul este o activitate obișnuită, sunt un șofer bun.” „Nu trebuie să conduc cu viteză. Pot să merg pe banda întâi dacă vreau să merg mai încet.”
„Știu când trebuie să schimb banda, sunt bine pregătit.”
Ia în considerare confruntarea cu fobia
Probabil știi că trebuie să te confruntați cu frica. Expunerea la frică este deosebit de importantă dacă ai evitat să conduci de teamă că vei avea un atac de panică. Terapia expunerii rămâne una dintre cele mai importante modalități de a trece peste fobie. Evitarea fobiei va crește nivelul de frică, în timp putând crea alte fobii.
Scrie-ți temerile
Scrie ce lucruri îți declanșează frica la volan. Clasifică motivele fricii de la cel mai mic până la cel care îți creează atacul de panică. Acest lucru te va ajuta să te expui treptat fricilor tale.
Expune-te treptat la frica la volan
Începe cu motivul cel mai puțin de temut de pe lista ta și expune-te treptat, până când nu mai simți anxietate. După ce ai învins un motiv, treci la următorul. Începe prin a ține în mână cheile mașinii și a privi-o în parcare. Următorul pas este să te urci și să stai în ea timp de cinci minute. Apoi să conduci în jurul blocului, al cartierului, să faci viraje, să conduci pe autostradă pe banda întâi apoi pe a doua, să schimbi benzile etc.
Călătorește cu un șofer în care ai încredere
Dacă descoperi că nici măcar nu poți sta ca pasager în mașină, urmează pașii terapiei prin expunere. În loc să conduci, poate vrei să te confrunți treptat cu frica ta, călătorind într-o mașină cu un șofer în care ai încredere. Alege pe cineva pe care îl cunoști că va conduce cu cea mai mare atenție.