Ce fructe de toamnă consumi? Temperaturile încep să scadă, zilele devin mai scurte, iar piețele și cămările se umplu de roade și culoare. Totodată, pe măsură ce razele soarelui ne încălzesc tot mai puțin, devenim mai apatici și lipsiți de energie. De aceea, este important să găsim sursele potrivite din care să ne luăm energia necesară pentru a face față toamnei în cel mai bun mod posibil. Fructele și legumele din acest sezon sunt de mare ajutor, ideale pentru a ne păstra (sau a intra) în formă.
Sezonul de toamnă ne oferă multe fructe gustoase și sănătoase, pe care nu trebuie să uităm să le includem în dieta noastră zilnică. Printre acestea: struguri, rodi, kaki, prune, mere, pere. Fructe autohtone sau de import, la fel de valoroase, după gustul fiecăruia.
Septembrie face trecerea dintre vară și toamnă și anunță sosirea noului sezon, aducând cu sine multe fructe. Inclusiv struguri, un fruct cu un procent foarte mare de apă, bogat în potasiu și vitamine și sărac în calorii.
Octombrie ne poartă în inima sezonului de toamnă, oferindu-ne, de exemplu, rodia. Un fruct bogat în antioxidanți și vitamine, un excelent aliat pentru combaterea afecțiunilor sezoniere.
Noiembrie, cea mai cenușie lună a toamnei, ne oferă ocazia de a ne bucura de kaki, un fruct minunat al toamnei, bogat în vitamina C, ce poate fi consumat ca un desert sănătos!
Fructe de toamnă. De ce să alegi fructe de sezon?
Fructele de sezon proaspete, colorate și suculente nu ar trebui să lipsească niciodată din dieta ta. A urma o dietă sănătoasă și echilibrată, și mai ales gustoasă, înseamnă să ne hrănim cu ceea ce natura ne oferă sezonier. Produsele consumate în sezonul lor de maturare au proprietăți nutriționale superioare produselor cultivate în afara sezonului în sere sau care trebuie să facă un drum lung pentru a ajunge la noi. Consumul de fructe de sezon înseamnă, de asemenea, alegerea produselor naturale, care necesită mult mai puține pesticide, pentru bunăstarea corpului tău și a planetei noastre. Toate acestea sunt beneficii pentru tine, pentru natură, dar și pentru portofelul tău. Produsele de sezon nu au nevoie de sere, nu necesită energie suplimentară pentru a crește și a se maturiza în aer liber și a profita de căldura soarelui.
Fructe de toamnă din producția autohtonă sau de prin vecini. Să descoperim împreună 10 fructe de sezon:
1. Rodia
Fructele se coc la sfârșitul lunii septembrie, dând cele mai bune rezultate în octombrie. Acest superfruct nu poate lipsi din dieta ta de toamnă, deoarece aduce numeroase beneficii organismului: scade colesterolul, protejează sistemul imunitar și multe altele. Foarte bogat în proprietăți benefice pentru corpul nostru, rodia este un adevărat „superaliment”: prieten al dietei și al inimii, benefic pentru anemici. Un adevărat elixir al tinereții, rodia ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii și pentru a menține pielea tânără și suplă!
2. Kaki
Un fruct care nu ar trebui să lipsească niciodată din gustările de toamnă pe bază de fructe. Supranumit și „fructul divin”, proprietățile sale oferă beneficii importante pentru corpul uman. Bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și aminoacizi, kaki este un aliat valabil pentru sănătate, dacă este consumat regulat. Kaki este, de asemenea, un ingredient natural perfect pentru prepararea unor feluri de mâncare dulci sau sărate, inclusiv budinci, plăcinte, gemuri și alte rețete gustoase.
Dacă ai nevoie de energie, kaki este ideal datorită concentrației ridicate de calorii. De asemenea,te ajută să-ți îngrijești pielea, fiind bogat în betacaroten.
3. Struguri
Albi sau roșii, strugurii sunt regina fructelor de toamnă. Sunt bogați în zaharuri, vitamine B și C, potasiu și fibre, iar proprietățile lor antioxidante te pot ajuta să învingi afecțiunile sezoniere.
4. Prune
Consumul lor este bun pentru oase și garantează un aport complet de vitamina C și de săruri minerale precum potasiu și magneziu. Prunele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți și au importante proprietăți diuretice, purificatoare și anticancerigene. Fără a uita capacitatea lor laxativă cunoscută, datorită prezenței în fruct a unei părți fibroase consistente. Fibra promovează și facilitează motilitatea și regularitatea intestinală normale, evitând episoadele de constipație. Experții recomandă un aport de cel puțin 25 de grame de fibre pe zi.
5. Mere
O altă vedetă a sezonului de toamnă, mărul este bogat în fibre, menține nivelul colesterolului scăzut, este un antiinflamator, și îți aprovizionează organismul cu vitamine și potasiu. Așa se explică de ce „un măr pe zi ține pe doctor departe”.
6. Pere
La fel ca merele, conțin fibre, potasiu, vitamine, flavonoide și calciu, toate acestea făcându-le un aliat de încredere al oaselor.
7. Kiwi
Un aliat prin excelență în lupta împotriva răcelii și gripei: un fruct foarte bogat în vitamina C (conține mai multă vitamina C decât citricele) și minerale, ajutând astfel la reglarea tensiunii arteriale.
8. Portocale și mandarine
În ultima lună de toamnă, își fac apariția vestitele fructe ce se vor instala în supermarketuri, dar și în casele noastre pe tot parcursul iernii. Bogate în vitamina C, aceste citrice contribuie la întărirea sistemului imunitar și îndeplinesc o importantă funcție antioxidantă. Datorită conținutului ridicat de fibre, te vor face să te simți sătul într-o clipă. Ideale pentru cei care vor să se mențină în formă.
9. Smochine
Vorbim aici de smochinele recoltate toamna, adică „cele târzii” (nu cele de primăvară). Acestea conțin potasiu, calciu, fibre și antioxidanți.
10. Castane, alune, migdale și nuci:
Fructele uscate sunt un aliment echilibrat, gustarea ideală pe care să o iei mereu cu tine. Conțin o mulțime de proprietăți nutritive. Fructele uscate sunt energice și cu o valoare nutritivă ridicată. Sunt bogate în fier, fosfor, potasiu, magneziu și calciu și sunt un aliment potrivit pentru a depăși oboseala tipică schimbărilor sezoniere.
Să nu uităm nici valoarea aparte a castanelor: compoziția lor este foarte asemănătoare cu cea a cerealelor, dar nu conțin gluten! Acestea sunt foarte digerabile, dacă sunt bine gătite, și sunt recomandate celor care suferă de anemie și femeilor însărcinate, datorită aportului ridicat de acid folic.