Furia este sănătoasă pentru copil. Este un instinct, o forță spontană prin care un copil se descarcă, „se dezvăluie”. A avea o relație bună cu furia este esențial pentru a crește.
Față de furia copilului, noi, părinții, adesea trebuie să gestionăm nu numai reacțiile sale, ci și ale noastre. Furia copilului trezește în noi intoleranță, nervozitate, neputință. Ba chiar furia noastră. Important este să nu-l lași niciodată singur, la mila a ceea ce simte. Un copil, spre deosebire de adult, are mai puține instrumente pentru a-și controla sau exprima în mod adecvat emoțiile.
Furia este sănătoasă pentru copil și este un aliat pentru că:
Este o formă de afirmare de sine
Când copilul se răzvrătește, chiar și într-un mod exagerat, este dovada că se îngrijește de sine și nu suportă să sufere. Dacă este bine canalizat, îl poate ajuta să fie respectat, să nu accepte abuzuri și umilințe.
Este o modalitate de a cere ajutor
Furia este instrumentul său de apărare. Dacă nu s-ar supăra când crede că a suferit un abuz, nu ar da un semnal al suferinței sale și nu ai observa nimic.
Este un instrument de testare a limitelor sale
Prin teste de rezistență în fața părinților, copilul își înțelege limitele. Dând voie agresiunii să se elibereze, devine conștient de cât de multe lucruri (rele) le poate face celorlalți.
Este o cerere de dragoste
Când copilul devine brusc agresiv, mesajul pe care îl transmite este următorul: „ Nu simt că am valoare pentru oamenii pe care vreau să-i am alături. Mă simt neînțeles, exclus… „. Mesaj care nu trebuie ignorat sau reprimat, ci acceptat. În caz contrar, agresiunea riscă să crească pentru a exploda în cele din urmă într-un mod vulcanic.
Lasă-l să se descarce și să se oprească
Ce să faci? Un lucru este sigur: dacă îi acceptăm emoțiile, va învăța să le accepte și el. Ceea ce pot face părinții este să învețe copilul să dezvolte strategii pentru a-și canaliza mai bine furia și a dezamorsa răspunsurile negative ale acestei emoții puternice de la o vârstă fragedă. Cum? În primul rând, ascultând mesajele copilului (exprimate în cuvinte sau nu), oferindu-le sens și numindu-le. În acest sens, îl ajutăm să-și dezvolte inteligența emoțională.
Furia este sănătoasă pentru copil, dar tu ce să faci?
Păstrează-ți calmul
Lasă-l să se descarce. Nu interveni imediat, ci atunci când momentul critic a trecut.
Apropie-te de el
Apropierea de el îl liniștește. E inutil să-l întrebi fix atunci de ce e furios. Nu-ți va răspunde. Mai bine să folosești o frază de genul: „Știu că ești supărat, hai să mergem în dormitor să ne liniștim puțin!”.
Vorbește cu el după ce i-a trecut furia
Odată ce furia s-a stins, îl poți întreba ce l-a supărat în acel moment: „Acum, îmi spui, te rog, de ce te-ai supărat așa?”.
Erorile care trebuie evitate
Să te înfurii mai mult decât el
Respiră, numără până la 10 și încearcă să controlezi aceste reacții. Nu alimenta și mai tare furia lui.
Să-l pedepsești sever
Îți pierzi credibilitatea și nu faci altceva decât să consolidezi comportamentele pe care intenționezi să le elimini.
Să-l tachinezi
În acest fel se va simți înțeles greșit, provocat și umilit chiar și de oamenii de la care așteaptă respect.
Să-l blochezi fizic
Când un copil este copleșit de o stare de furie, simte că nu se poate controla. A nu-l împiedica să se exprime, înseamnă a nu-l bloca. Înseamnă că îți pasă de el și de ceea ce simte.