Greutate în timpul sarcinii: Cât e normal să te îngrași?

Greutate în timpul sarcinii: Cât e normal să te îngrași?

În viața fiecărei femei, sarcina prezintă un risc mare de îngrășare. A lua în greutate este un aspect „normal” al sarcinii, deoarece permite copilului să crească. Dimpotrivă, o femeie care ia prea puțin în greutate este foarte probabil să conceapă un copil subponderal.

Greutate în timpul sarcinii: Cât e normal să te îngrași?

Un copil care cântărește mai puțin de 2,5 kg, adesea trebuie să rămână în spital mult timp. Din cauza greutății scăzute, acesta este expus unor probleme majore de sănătate. În același timp, a lua prea mult în greutate are consecințele sale. De fapt, excesul de greutate devine dificil de pierdut după naștere. Calitatea și cantitatea de alimente afectează sănătatea și greutatea copilului.

Greutatea potrivită pentru un copil sănătos depinde de cea a mamei înainte de sarcină. Creșterea în greutate corporală în timpul sarcinii variază de la femeie la femeie, dar în medie este de aproximativ 10-12 kg . Acest lucru este determinat nu numai de greutatea fătului, placentă, lichidul amniotic și uter, dar, de asemenea, și de reținerea lichidelor, prin depunerea de grăsime în țesuturi.

Tocmai din acest motiv, creșterea începe să apară încă din stadiile incipiente de gestație, când fătul are doar câteva grame. Creșterea nu este întotdeauna graduală, dar poate fi mai pronunțată în anumite perioade decât în altele. De exemplu, la femeile care suferă de greață și vărsături în primele trei luni, greutatea nu crește, ci dimpotrivă, chiar scade. Dar când greața încetează, există o creștere de 3-4 kilograme într-o singură lună.

La sfârșitul sarcinii este recomandabil ca greutatea luată să nu depășească 12 kg. Aceasta deoarece o creștere excesivă a greutății duce la apariția tulburărilor și complicațiilor, cum ar fi gestoza (motivul principal: creșterea excesivă în greutate), diabetul și nașterea prematură.

În timpul sarcinii gemelare, creșterea în greutate recomandată este de 16-20,5 kg (750 g / săptămână în al doilea și al treilea trimestru).

 

Cântărirea în timpul sarcinii: nu trebuie să uiți niciodată!

Multe femei, când află că urmează să aducă pe lume un copil, se îngrijorează de cât de mult pot câștiga în greutate în timpul sarcinii. Ele sunt interesate totodată și de cum pot evita creșterea excesivă în greutate.

Kilogramele luate în sarcină, luna după lună

Iată care ar trebui să fie creșterea greutății corporale medii a femeii însărcinate în timpul sarcinii:

  • PRIMUL TRIMESTRU: 1,5-2 Kg (500 grame pe lună)
  • AL DOILEA TRIMESTRU: 4,5-5,5 kg (350-450 grame pe săptămână)
  • TRIMESTRUL TREI: 2,5-3,5 kg (200-300 grame pe săptămână)

În general, pe tot parcursul sarcinii se consideră în grafic o creștere între 9 și 12 kg.

Firește, acești parametri trebuie considerați o referință valabilă, nu o lege absolută. O ușoară deviere de la valorile recomandate este normală și pot exista mai multe variante individuale, care depind de multe ori de mai mulți factori (care nu pot fi modificați) cum ar fi: înălțimea și greutatea inițială a mamei, moștenirea genetică, greutatea copilului. Altele, pe de altă parte, sunt strict dependente de comportamentele și obiceiurile vieții, cum ar fi: consumul zilnic de calorii, consumul de alimente bogate în sare, fumatul, stilul de viață sedentar.

My title page contents