Fără să fie un fenomen nou, infidelitatea emoțională este o noțiune pe care psihologii o dezbat intens. Și pe care cei implicați o trăiesc la fel de intens.
Ca și definiție, infidelitatea emoțională este acea situație care provoacă un anumit grad de indisponibilitate emoțională din partea unui partener. Aceasta interferează cu un anumit aspect al relației dar totodată și cu calitatea relației în ansamblu.
Într-un articol de specialitate, un psiholog opinează că ”infidelitatea este uneori un strigăt de ajutor”. E adevărat, nu se referea la cea emoțională ci la cea sexuală. Însă, indiferent la care dintre cele două s-ar fi referit, consider afirmația psihologului doar o scuză penibilă pentru cei care își înșeală partenerii.
Mai gravă decât infidelitatea sexuală
Majoritatea oamenilor cred că infidelitatea implică doar trădarea sexuală. Da, acest tip de trădare este dureros pentru partenerul înșelat și de cele mai multe ori este cauza despărțirii. Exceptând cazurile în care ”victima” trădării rămâne cu naivitate în relație, având speranța că nu se va mai repeta. Până la urmă aici este vorba și despre câtă stimă de sine are fiecare… Și cât de bine și de mult rezistă să fie călcat în picioare în numele – culmea! – iubirii.
Curios, de infinit mai puțină atenție are parte infidelitatea emoțională a unuia dintre parteneri. Care este cu mult mai profundă. Și care, prin îndoielile și nesiguranța pe care le sădește în sufletul celui înșelat, are o mai mare putere distructiva în plan psihologic.
Infidelitatea emoțională
Acest tip de infidelitate se poate manifesta în orice împrejurări, neexistând un cadru anume. Poate fi vorba despre un prieten/prietenă din copilărie, un coleg/colegă de facultate ori servici, un vecin/vecină. Sau poate fi vorba despre o persoană necunoscută. Odată cu extinderea mijloacelor de comunicare (rețele de socializare, site-uri de dating) se poate ajunge destul de ușor la infidelitate emoțională. Azi un like, mâine împărtășirea unor întâmplări și experiențe de viață, poimâine mărturisirea unor probleme personale sau frustrări (reale sau închipuite). Și uite așa, din aproape în din ce în ce mai aproape, între cei doi se naște atracția și complicitatea. Infidelul ajunge să împartă tot ce ține de trăirile sale interioare, de intimitatea sa emoțională, cu noul ”partener” real sau virtual. Iar linia subțire până la sentimentul de dragoste este depășită cu mare ușurință.
Realitatea tristă este că cel înșelat nu va ști acest lucru până când infidelitatea emoționala nu se va transforma în infidelitate sexuală. Pentru că în cele mai multe cazuri se ajunge ajunge și acolo. Ca să-ți dai seama că partenerul îți este infidel emoțional trebuie să îl cunoști atât de bine încât să observi și cele mai mici abateri de la comportamentul obișnuit. Ori să-ți funcționeze ireproșabil instinctul. Ori pur și simplu să îți pese de acest aspect.
Semne că trădează cu sufletul
Pentru unele persoane faptul că partenerul/partenera trădează din punct de vedere emoțional, poate fi lipsit de importanță. Sunt cele care apreciază relația pe principiul ”dacă vine în fiecare seară acasă, tot al meu/a mea este”. Însăși dezinteresul pentru acest aspect spune multe despre relația celor doi… Dar, până la urmă, fiecare trăiește viața pe care o merită. Pentru ceilalți, pentru cei care contează, pentru cei care nu se complac în astfel de situații, iată care pot fi unele dintre semnele trădării:
1. Manifestă răceală, detașare, dezinteres față de tot ce se petrece în viața ta și nu mai are nici inițiativa partidelor de sex (nu neapărat pentru că are relații sexuale cu altă persoană!).
2. Nu îți mai împărtășește gândurile și dorințele pe care le are și a devenit o persoană critică și mai mereu nemulțumită.
3. Are tot mai puțin timp pentru tine și nu mai comunică așa cum o făcea înainte (telefoane, sms-uri, mesagerie privată Facebook).
4. Se preocupă mai mult de aspectul său exterior.
5. Rămâne noaptea la calculator sub pretextul că are de lucru, comunică mult prin SMS-uri pe care apoi le șterge.
Ține minte: infidelitatea emoțională este expresia dorinței unei persoane de a absenta din relație, dar fără a pleca din aceasta. Dacă poți trăi așa…