Tehnici de comunicare în cuplu

Una dintre problemele cele mai frecvent abordate de psihologi este cea referitoare la cuplu. Aceasta deoarece multe cupluri au probleme. Există oare tehnici de comunicare în cuplu?

 

În bună parte dintre cupluri principala problemă este comunicarea dintre cei doi. Comunicarea proastă poate influența negativ emoțiile, experiențele, dispozițiile. De asemenea, poate afecta interacțiunile, cauzând funcționarea defectuoasă a cuplului. Pe termen lung, comunicarea poate degrada întregul complex al relației. Comunicarea se referă la întregul set de schimburi, verbale sau nu, pe care oamenii le au. Dacă nu funcționează, problemele sunt inevitabile.

10 reguli de comunicare pentru cuplu

1. Nu puteți „comunica”

Tot ceea ce faceți, comunică ceva. Chiar dacă tăceți, comunicați: că nu vreți să vorbiți, că ascultați cu atenție, că sunteți pierduți în alte gânduri. Dacă partenerul vă cere să-l ascultați, nu puteți spune doar „Te ascult”, în timp ce sunteți ocupat cu telefonul. Dacă vă acordați atenție, prezența voastră va comunica mult mai mult decât „Iată-mă”. Chiar și acțiunile, hainele, comportamentul sunt un mijloc de comunicare.

2. Nu vă plângeți

Dacă ceva nu este în regulă, trebuie să-i spuneți imediat partenerului. Cel mai greșit lucru este să nu-i comunicați partenerului nemulțumirea, imediat ce s-a produs și să i-o transmiteți mai târziu. Atenție, nu trebuie să subliniezi orice greșeală a partenerului: ar fi enervant, pe termen lung.

3. Folosiți o poziție „one-down”

Adoptați o poziție „one-down” în acele momente când nu vreți să vă arătați superior celuilalt, mai capabil sau mai atent. Nu este necesar să subliniem toate erorile pe care le-a comis celălalt. Dacă recunoașteți meritele și abilitățile celuilalt, este adesea o modalitate foarte bună de a menține o armonie plăcută a cuplului. Fiecare trebuie să-i dea ocazia partenerului de a-și demonstra calitățile și meritele.

4. Utilizați „Eu” în loc de „Tu”

Nimănui nu-i place când îi este arătată o greșeală. O soluție pentru a păstra întotdeauna conversațiile pe un ton civilizat și a face observații constructive (mai degrabă decât critici care se transformă în certuri) este de a folosi în discuție persoana I singular.

În loc de a spune „Tu nu ai înțeles“, poți spune „Poate că nu am fost destul de clar/ă“. În loc de critica „Nu mă asculți niciodată”, poți spune: „Nu mă pot face niciodată înțeles/easă”.
Nu este o chestiune de mândrie, este o chestiune de strategie. Celălalt va fi mult mai dispus să asculte dorințele tale.

5. Întotdeauna cereți feedback

În psihologie există un fenomen pe care unii îl numesc „citirea gândirii”. Este pur și simplu acea condiție în care o persoană crede că știe ce vrea celălalt. Și acționează în consecință, fără a verifica, de fapt, dacă este chiar așa.

6. Nu folosiți forța fizică

Forța fizică îi transmite partenerului o serie de mesaje catastrofale: „Nu te respect”, „Nu-mi pasă de siguranța ta”, „Vreau să-ți fac rău”, „Vreau să te rănesc”. Forța și violența reprezintă cea mai bună modalitate de a vă îndepărta partenerul. Pentru totdeauna.

7. Nu folosiți ironia

Mulți comunică în acest fel. Adevărul este că cei care râd la ironii, fac asta când sunteți ironic față de altă persoană: dacă îți ironizezi partenerul, el nu va mai râde. Și dacă o va face, va fi cel mai mult pentru a nu-și arăta sentimentele sau pentru apărare. Nimănui nu îi place să se simtă înjosit, devalorizat sau tachinat.

Acest lucru este valabil mai ales în cuplu. Cei care se iubesc și se respectă, se protejează unul pe altul și prin cuvinte. Prin urmare, evitați să folosiți ironia la adresa partenerului. Este întotdeauna mai bine să subliniați meritele și punctele forte.

8. Faceți mici gesturi

O regulă de comunicare în cuplu, de asemenea, este comunicarea prin gesturi. Deci, faceți gesturi simple, dar constante, cum ar fi: mângâiere, masaj, mici cadouri.

9. Utilizați vocea, nu mesajele

Vocea este mult mai expresivă și te face mult mai prezent. Comunicarea verbală se face mai clar și mai puțin ambiguă, printr-o serie de componente non-verbale: ton, volum, ritm, pauze.

Mai bine față în față sau cel puțin printr-un apel telefonic, în special pentru chestiuni importante.

10. … regula voastră?

O regulă personală, a ta, a voastră.

My title page contents