Copii învață foarte repede prin jocuri și experimente. Orice ai vrea să îl inveți, cu siguranță vei avea mai mare success dacă vei apela la un joc sau o activitate interactivă. Apelează la jocuri în familie pentru a-i dezvolta spiritul creativ și abilitățile analitice.
Prin jocuri și experimente, copii încep să își contureze personalitatea și să interacționeze cu familia sau cu ceilalți copii din jurul lor. Tocmai de asta este important să îl expui la diferite jocuri – acestea pot fi foarte distractive și educative, în același timp! Dar și o metodă bună de a petrece timp alături de micuțul tău!
Ce învață copii prin jocuri în familie
Copiii învață despre lumea înconjurătoare:
- prin intermediul tuturor simțurilor (atingere, miros, auz, miros și văz)
- prin imitarea comportamentului și limbajului oamenilor apropiați
- prin joacă și jocuri
Jocurile sunt unul dintre modurile principale prin care învață copii. Prin faptul că începe să își cunoască și să exerseze anumite abilități și interese copilul dobândește un simț mai bine conturat al identității.
Datorită componentei distractive, copii sunt de multe ori complet absorbiți de jocuri.
Copilul poate învăța o mulțime de lucruri pur și simplu jucându-se
- Nisipul și apa pot reprezenta o introducere timpurie în știintețe exacte (așa învață că a apa este lichidă și nu solidă sau că poate fi măsurată)
- Prin desen și pictură, jocurile cu păpuși și participarea la piese de teatru, copilul își dezvoltă creativitatea, imaginația și învață să își exprime sentimentele
- Cuburile de construit, piesele de lego și puzzle-urile sunt modalități eficiente de a-l învăța să recunoască diferite forme, mărimi și de a pune lucrurile într- o anumită ordine sau structură. În plus, astfel de jocuri sunt ideale pentru a-și dezvolta capacitatea analitică și logica
- Jocurile cu minge, dansul, alergatul și cățăratul îl pot ajuta să își dezvolte flexibilitatea, forța și abilitățile de coordonare
- Jocurile în familie îl învață să comunice mai bine și să își dezvolte spiritul de echipă
- Cântecele și diferite instrumente musicale îți ajută copilul să dezvolte un simț al ritmului, dar și o mai mare capacitate de a asculta
Este important ca jocurile să fie distractive, mai ales la vârstele mai mici. Un alt aspect cheie? Aceste jocuri trebuie să fie centrate pe activități care le fac plăcere! În plus, jocurile în familie tind să fie și mai eficiente deoarece micuții învață cel mai bine de la persoanele apropiate, într-un mediu sigur.
Jocuri în familie – activități creative și inedite
Jocurile în familie nu trebuie să fie statice sau plictisitoare pentru adulți. Încurajează experimentele și activitățile care îl ajută pe cel mic să își dezvolte abilități creative. Iar pentru tine, ca părinte, aceste activități vor fi un bun prilej de relaxare!
Încă de la vârste fragede, de maxim 2 ani, putem să începem să le arătăm copiilor jocuri care încurajează logica și creativitatea.
Construiți împreună lucruri
Piesele de lego sunt ideale pentru a-i dezvolta copilului tău concentrarea, creativitatea, imaginația, dar și răbdarea. Puteți construi împreună diferite lucruri pornind de la cărți, cuburi, bețe de plastic.
Încă de la vârsta de un an, copiii au capacitatea de a construi turnulețe. Mi mult, aceștia pot fi învățați să le ordoneze după mărime, sau să le sorteze în funcție de culori.
Important este să experimentați! Puteți construi și un cort sau un fort din perne, cutii, haine sau orice aveți la îndemână.
Dacă este mai mare, o altă idee distractivă este să construiți împreună o căsuță pentru animalul de companie sau pentru păsări!
Mizează pe puzzle-uri
Poți stimula abilitățile cognitive și de soluționare a problemelor cu ajutorul puzzle-urilor. Încă de la vârsta de 2 ani, copii pot rezolva mici puzzle-uri din cate 4 -6 piese, care formează o imagine.
Poți cumpara și puzzle-uri cu desenele animate favorite, animale, sau cu sistemul solar pentru a-l încuraja să învețe mai multe despre lumea înconjurătoare.
Organizează o vânătoare de comori
Copii iubesc să găsească obiecte ascunse – mai ales dacă primesc un premiu la final!Poți face o listă cu diferite caracteristici (ceva de o anumită culoare, din hârtie, de lemn etc).
Dacă vrei, poți face jocul și contra cronometru, ca să fie provocarea mai mare. Plasează indicia în locuri accesibile din casă.
Cubul cu surprize
Cubul pote fi făcut dintr-o cutie de carton. Fă o gaură într-una dintre părțile – suficient de mare pentru a încape mâna micuțului tău. Poți decora cutia cu sclipici și semne de întrebare. Când sunteți gata de joc, un membru al familiei pune un obiect în cutie, iar restul încearcă să ghicească.
Pot pune întrebări despre obiect și poți oferi indicii. Câteva sugestii distractive : o perie, o jucărie sau un fruct. Pentru a face jocul mai competitiv poți oferi un mici premii celor care ghicesc!