Jocuri de toamnă pentru copii. Cum să te joci cu elemente din natură?

Jocuri de toamnă pentru copii. Cum să te joci cu elemente din natură?

Odată cu venirea toamnei, zilele se scurtează, încep școlile și grădinițele, iar timpul copiilor pentru joacă este mult mai redus. Totuși, este indicat să profitați cât mai mult de timpul frumos, de bogăția de accesorii oferite de toamnă (castane, frunze colorate, nuci, ghinde etc.) și să petreceți momente frumoase și distractive împreună cu copiii voștri.

 

Cu ocazia următoarei plimbări, țineți minte această sarcină: să mergeți în parc sau într-o grădină (la bunici), dar și la piață pentru a face cumpărăturile, iar la întoarcerea acasă să aveți:

  • frunze uscate
  • conuri de pin
  • scânduri de lemn
  • nuci, alune, castane, ghinde
  • o cutie de carton
  • carton și hârtie de ambalat

Iată ce poți face cu aceste accesorii:

Cutia toamnei

În sine, jocul este foarte simplu, dar capabil să stimuleze simțurile copiilor mai mici. Iei pur și simplu o cutie, îi faci o gaură rotundă și o acoperi cu o bucată mică de hârtie pentru ambalat. Dacă vrei, pentru a nu lăsa gaura complet deschisă, poți folosi mâneca unui pulover vechi pentru a o închide. Poți coase sau lipi mâneca peste gaura cutiei. În interior, pui câteva materiale tipice toamnei: conuri de pin, crengi, ghinde, nuci, alune, castane etc.

Apoi, inviți copilul să-și bage mâna în mânecă și să extragă din când în când numai obiectul pe care i-l ceri. El va explora diferitele elemente, fără să le vadă, doar atingându-le și va trebui să tragă afară obiectul corect, fără să se blocheze. Cutia poate fi reutilizată în alte circumstanțe, umplând-o cu elemente diferite!

Să colorăm frunzele

Dacă ai adunat o frunză deosebit de mare, ai putea ca împreună cu copilul tău să o folosiți pentru a realiza o imagine frumoasă, un tablou. Lasă frunza pentru o vreme într-o carte pentru presare. Sau o poți presa pe moment, cu ajutorul unui fier de călcat nu prea fierbinte, astfel încât să se răspândească uniform căldura și să se usuce perfect. Apoi folosiți-o ca șablon, trasând contururile pe o foaie.

Ajutându-vă de o riglă, urmăriți în interiorul figurii obținute liniile, ca să reproduceți venele (firișoarele). În acest moment, va trebui doar să colorați frunza cu acuarele sau creioane colorate.  Ați terminat? Tot ce vă rămâne de făcut este să încadrați opera de artă și să vă semnați amândoi: părintele și copilul, artiștii care au realizat opera.

Toamna colaj

Pentru această activitate ai nevoie tot de frunze de toamnă, uscate, presate prin metodele indicate mai sus. În plus față de acest lucru, de asemenea, ai nevoie de una sau mai multe imortele sau alte flori decorative.Taie frunzele cu o foarfecă (aici nu-l implica pe copil, dacă e prea mic, să nu se accidenteze) și odată ce ai obținut formele dorite, lipește-le împreună cu cel mic pe un carton, pentru a crea colajele pe care le doriți și pentru a le încadra.

Un experiment cu conuri de pin

Experimentele sunt întotdeauna distractive atât pentru copii, cât și pentru adulți. Un joc simplu, cu un efect wow! Dacă ați adunat împreună conuri de pin, veți observa că acestea sunt deschise. Încercați să le lăsați într-un lighean cu apă pentru o jumătate de zi. După câteva ore veți descoperi că vor fi închise în mod magic! Pentru a le face să se redeschidă, va trebui doar să le lăsați în căldura unui radiator pentru câteva ore. Un joc magic, un fel de „Sesam, deschide-te!”.

Joaca este o recreere chiar și pentru adulți. Nu ezitați să vă jucați împreună cu copiii voștri!

 

 

My title page contents