7 strategii de parenting care functioneaza

Daca esti parinte, atunci cu siguranta esti interesat in identificarea de moduri in care sa interactionezi cu copilul tau pentru a crea o relatie solida. Vrei sa incurajezi buna purtare, dar si sa raspunzi problemelor comportamentale. Uite 7 strategii de parenting care chiar functioneaza.

 

Dar a fi parinte seamana de multe ori cu situatia, cand te afli intr-un avion care trece printr-o zona de turbulente. Mastile de oxigen cad si tu trebuie sa ti-o pui primul, inainte de a-ti ajuta copilul. Pornind de la aceasta idee, iata

7 strategii de parenting care functioneaza

Lauda-l in mod specific

Studiile indica faptul ca acel comportament, care atrage atentia, este cel care va fi repetat cel mai des. Directionarea atentiei spre un comportament nedorit – adesea sub forma criticilor sau pedepselor, va indesi prezenta acestuia in viata familiei. In acelasi mod, observarea si laudarea comportamentelor bune va conduce la cresterea frecventei acestora. De aceea, este util ca parintii sa ofere feedback in mod specific, laudand copilul pentru un lucru bun pe care l-a facut si pe care parintele chiar il apreciaza.

Ignora abaterile minore

Daca o abatere este minora, nepericuloasa, este in regula sa o ignori. Atunci cand un copil arunca mancare pe jos si nu este bagat in seama, e ok. Dar cand are nevoie de ceva si cere frumos este creditat cu atentie, va intelege ca un comportament adecvat este o modalitate sanatoasa de a primi atentie din partea parintelui.

Intelegerea stadiilor de dezvoltare ale unui copil

Cunoasterea acestor informatii il ajuta pe parinte sa se pregateasca pentru atingerea fiecarui jalon. Fii constient de faptul ca un copil de 4 ani va dori sa isi multumeasca prietenii. Pentru ca asta  te va ajuta sa il sprijini in dezvoltarea comportamentelor pozitive, care tin de formarea relatiilor de prietenie.

Alterneaza time-out-urile cu momentele de time-in

Time-out-urile scurte si imediate se pare ca functioneaza cel mai bine, mai ales in cazul parintilor care sunt preocupati de modelarea comportamentelor pozitive. Pastrarea calmului, respectarea si aprecierea comportamentelor bune, cresc eficienta acestei forme de disciplinare.

Prevenirea abaterilor comportamentale

Observand atunci cand copilul oboseste sau este infometat, poate fi o modalitate de a preveni o multime din crizele de isterie. Planificarea si anticiparea problemelor care pot interveni, precum si proiectarea unor modalitati de gestionare a acestora, este o metoda foarte buna de a evita time-out-ul.

Ai intai grija de tine

Copiii se pare ca sunt afectati de stresul trait de un parinte. Poate parea imposibil sa ai grija si de tine cand job-ul, parenting-ul si viata particulara te solicita la maxim, dar o cale exista intotdeauna.

Petrece timp impreuna cu copilul tau nefacand nimic special

Pur si simplu stati unul in compania celuilalt. Specialistii recomanda 1 ora pe saptamana. Arata interes, manifesta emotii si ganduri pozitive vizavi de persoana sa. Evita sa faci educatie, sa-l chestionezi, sa-l corectezi.

My title page contents