Micuțul tău are o greutate prea mare. Știi că e vina ta, nu-i așa?! OK. Acum nu ai încotro, pentru sănătatea lui va trebui să găsești metode de slăbit pentru copii. Îți vor prinde bine sfaturile noastre.
Să nu cumva să încerci dietele cu ajutorul cărora ai încercat tu să slăbești! Ce funcționează la adulți nu este potrivit pentru cei mici. Un astfel de regim îi poate produce deficiențe nutriționale și îi poate afecta dezvoltarea. Există alte metode de slăbit pentru copii, lipsite de riscuri, sigure și realizabile. Chiar te rog să nu amâni această luptă cu kilogramele în plus, pentru că un copil supraponderal este de patru ori mai susceptibil de a dezvolta diabet zaharat de tip II.
Pericolele obezității
Pericolul kilogramelor în plus la un copil nu se reduc numai la diabetul de tip II. În discuție mai intră hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterolul, bolile cardiace, tulburările de respirație (inclusiv apneea de somn și astmul bronșic), problemele articulare, disconfortul musculo-scheletal și ficatul gras (steatoza hepatică). La care se adaugă problemele psihosociale, inclusiv depresia și stima de sine scăzută.
Metode de slăbit pentru copii
Acum că ai recunoscut (sper!) faptul că porți vina de a se fi ajuns aici, mai important decât orice este să îndrepți această situație. Nu va fi ușor. Nici pentru tine și nici pentru copil. Și asta pentru că el nu va înțelege, pe bună dreptate, de ce trebuie să suporte restricții când a avut până acum atâta libertate alimentară. Urmează sfaturile de mai jos și oferă-i o pierdere în greutate sănătoasă.
Stabilește obiective realiste
Copiii au nevoie de o dietă bogată în nutrienți, deci înfometarea iese din discuție. Din fericire, copiii slăbesc mai repede decât adulții, dar, chiar și așa, să nu ai pretenții mari. Este foarte bine dacă reușește să piardă 1-2 kilograme pe lună. Mai mult de atât poate fi dăunător sănătății.
Încurajează-l să facă mișcare
Când e vorba despre copii, acest obiectiv nu e foarte greu de îndeplinit. Așadar, joaca în aer liber sau un sport practicat în mod organizat, oricare dintre acestea două sunt recomandate. Tableta și telefonul mobil evident că se confiscă! Urcatul scărilor și mersul pe jos pot fi și ele un fel de sporturi. Orice formă de mișcare alege, ea trebuie să fie practicată zilnic, măcar o oră.
Oferă-i alimente proaspete
Obiectivul tău principal trebuie să fie să-l faci pe copil să mănânce alimente gătite în casă. Fast-food dispare și din vocabular! Despre prăjiturele, covrigei și alte ”nimicuri” de ronțăit nici nu poate fi vorba. De asemenea, se suprimă gustările dintre mese, fiind acceptate doar fructele, laptele sau iaurtul. Apropo de fructe, ele se consumă ca atare, nu sub formă de sucuri.
Asigură-te că bea suficientă apă
Setea este adesea confundată cu foamea, astfel încât copiii pot ajunge să mănânce când le este de fapt sete. În loc de sucuri și shake-uri, copiii trebuie să capete obișnuința de a bea apă. Chiar și sucurile naturale, fără adaos de zahăr, sunt interzise. Motivul: sunt bogate în calorii, de la zaharurile naturale care se găsesc în fructe.
Nu elimina deserturile
Copiii care vor să piardă în greutate trebuie să micșoreze cantitatea de alimente consumată și preparatele dulci, dar nu să le elimine cu desăvârșire. Riscul: apariția poftelor. Oferă-i o porție mică de desert, o dată pe săptămână.