Gateau Nantais

Ne mai despart doar câteva zile de luna decembrie, poate cea mai frumoasă din an. Mirosul de portocală, de brad, colindele, Crăciunul, toate acestea ne aduc în suflet bucuria. Dana Pecou, co-owner al primei „clătitării-băcănii” bretone din București: Nominoe, care și-a deschis porțile recent, pe str. Intrarea Veronica Micle 4 (sector 1), ne-a împărtășit o rețetă a unei prăjituri speciale care, cu siguranță, îi va impresiona pe cei care-ți vor trece pragul de Sărbători. 

 

Această prăjitură ar fi apărut la Nantes, ultima capitală a ducilor de Bretania (Naoned în limba bretonă), în anul 1820, și ar fi fost inventată de un anume domn Rouleau, Maestru Patiser, pe care cantitățile mari de rom și zahăr aduse la acea vreme din Antilele franceze în portul orașului Nantes l-ar fi inspirat.

 

Timp de pregătire: 30 minute.

Timp de coacere: 40 minute

Ai nevoie de:

-pentru 8 persoane-

  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 110 g migdale măcinate
  • 100 g făină
  • ½ pliculeț de drojdie
  • 1 dop de rom
  • 1 coajă de portocală bio rasă

Ai nevoie pentru sirop:

  • 100 g apă
  • 100 g zahăr
  • Sucul unei portocale stoarse.

 

Pregătești prăjitura așa:

Cuptorul trebuie încălzit la 180 grade (termostat 6). Într-un castron, adaugi untul moale, împreună cu zahărul și cu coaja de portocală rasă. Amesteci energic cu un tel și adaugi ouăle. Adaugi încetul cu încetul făina, romul și migdalele măcinate. Pui coca într-o formă rotundă, unsa în prealabil cu unt și presărată cu puțină făină. Introduci forma în cuptor și lași prăjitura la copt timp de 30-40 minute. Prăjitura trebuie să fie aurie, iar vârful unui cuțit trebuie să iasă din prăjitură fără urme de aluat. Scoți prăjitura din formă și o pui pe o tavă/farfurie potrivită.

Pregătești siropul așa:

Verși într-o mică oala apa, zahărul și sucul de portocale. Lași totul să fiarbă și amesteci cu un tel, până când zahărul se topește complet.

Finisezi prăjitura așa:

Verși încet siropul peste prăjitură și lași să-l absoarbă. Deguști prăjitura la temperatura camerei, acoperită cu un strat fin de zahăr cristal.

Sugestie: Poți decora prăjitura cu jumătăți de căpșuni sau cu un sos de căpșuni.

My title page contents