„Uiți de la mână până la gură.” Îți sună cunoscut, nu-i așa? Eu una chiar mă identific cu zicala asta. Dacă la noi e scuzabil, să zicem, când e vorba de pici, ne îngrijorăm. Vrei să afli câteva metode pentru a îmbunătăți memoria copilului?
Să fim sinceri, copilul nu uită ceea ce îl interesează în mod deosebit. Uită vreodată promisiunile tale de a-i cumpăra bicicletă, de a merge la fast-food sau de a-i permite să se culce mai târziu sâmbăta seara? Nu prea… Dar nu pe asta ne bazăm atunci când, devenit elev, are multe de reținut. Metode pentru a îmbunătăți memoria copilului există, rămâne să le mai și aplicăm.
Se dezvoltă dacă este folosită
Memoria – abilitatea de a reține și stoca informații – este fundația solidă a învățării. Având o memorie bună, copilul va obține și rezultate bune la școală. Nu avem o memorie bună din naștere, dar cu cât o folosim mai mult, cu atât se creează mai multe căi neuronale și, în consecință, cu atât mai mult ea se dezvoltă. Scopul este de a transforma memoria pe termen scurt în memorie pe termen lung. Iar totul este exercițiu.
Metode pentru a îmbunătăți memoria copilului
Folosește întrebări – pentru a memora ceva, copilul trebuie mai întâi să înțeleagă ceea ce are de memorat. Încurajează-l să pună întrebări până este pe deplin lămurit. În plus, folosirea acestei metode îl ajută pe copil să-și dezvolte pe de o parte gândirea critică, iar pe de altă parte dobândește și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Compuneți cântece și/sau rime – da, poate părea ciudat, însă folosirea muzicii și a rimelor îl pot ajuta pe copil să-și amintească mai ușor. Așa că din informațiile pe care trebuie să le rețină, compuneți un cântecel. Creierul este conectat pentru a reține linii melodice. Sincer vă spun, sunt câteva zeci de ani de când, elevă în cursurile primare fiind, ne-a fost predat alfabetul în limba engleză sub forma unui cântecel. Îl știu perfect și azi.
Contează pe vizual – încurajează copilul să folosească asocieri ale informațiilor citite sau auzite, cu imagini. Astfel de „flash-uri” îi vor fi de mare folos pentru a-și aminti.
Practicați învățarea activă – asta înseamnă să nu îi ceri copilului să învețe „pe de rost” ceva ci să încurajezi discuțiile pe tema respectivă. Cere-i să-ți spună ce gândește el despre acel subiect, care este părerea lui. Acest lucru îl încurajează să păstreze informațiile în mintea sa pentru a putea răspunde ulterior întrebărilor pe acel subiect. Practic, își pune singur memoria la treabă.
Lansează-i provocări – fără să știe că de fapt „îl testezi”, cere-i copilului să explice fratelui său, unui prieten sau oricărui membru al familiei, ceea ce tocmai a învățat cu ceva timp în urmă. În acest fel vei vedea cât de multe lucruri își poate aminti. Apoi, împreună, reveniți asupra informațiilor și arătați-i „ce i-a scăpat”.
Servește-i „porții mici” – nu poți avea niciodată pretenția să asimileze un volum mare de informații, din prima. Recomandat este să i le oferi treptat. Este de foarte mare ajutor să îl înveți să-și organizeze informațiile, să le structureze pe liste, titluri și culori. Cum spuneam și ceva mai sus, vizualul are un rol cât se poate de important.
Mici trucuri
- Stimulează-i memoria antrenându-l în jocuri de scrabble, șah sau orice alt joc de memorie, logică ori strategie.
- Când mergeți la supermarket, roagă-l să țină minte ce aveți de cumpărat. Treptat, lista poate fi tot mai mare.
- Dieta joacă și ea un rol important în funcționarea creierului, iar Omega-3 este un nutrient recunoscut ca stimulent. Se găsește în soiurile de pește gras (somon, hering, macrou) dar și în icre. Hrănește creierul copilului măcar de două ori pe săptămână cu aceste alimente.