Parentingul și etapele sale…le cunoști? Există diferite etape ale parentingului și toate sunt importante și frumoase, toate au farmecul lor. Nu toți părinții trăiesc aceeași experiență și în același mod. De fapt, pe baza vârstei copilului și a caracteristicilor fiecărei familii, pot fi definite diferite etape ale parentingului.
De exemplu, în unele familii există copii adolescenți, în timp ce în altele părinții sunt începători. În altele, soții așteaptă primul lor copil sau au gemeni sau mai mult de un copil. O combinație infinită de posibilități care dă naștere unor situații fascinante.
În funcție de perioada pe care o experimentează părinții, aceștia pot înțelege amploarea dragostei lor pentru copii. Toate etapele de parenting au farmecul lor. Este un lanț care ne permite să învățăm unii de la alții, să primim sfaturi valoroase și să împărtășim în prezent diferitele moduri de a educa și de a trăi împreună în familie.
Fiecare familie e diferită, are propria experiență. Fiecare părinte are calități speciale, fiecare trăiește experiența de părinte în funcție de propriul stil și în ritmul propriu. Unii tind să-i exaspereze pe alții, în timp ce alții sunt un exemplu pentru mulți. Odată ce devenim părinți, nu încetăm niciodată să fim părinți.
Care sunt etapele parentingului?
În primul rând, citind acest termen, poate că te gândești că e obligatoriu să fii părinte. Însă, chiar dacă nu ești conștient de acest lucru, chiar dacă încă nu ai copii, trebuie să știi că treci deja printr-o fază a maternității. Corpul uman se pregătește pentru conservarea speciei și poate conta pe un instinct care îi permite să se adapteze rapid la o sarcină e și să aibă grijă de cei mai tineri.
Parentingul și etapele sale: acestea sunt 4!
Acestea fiind spuse, putem descrie patru etape principale ale parentingului. Acestea, în termeni generali, ne definesc viața ca părinți, sarcinile noastre și farmecul fiecăruia. Iată care sunt acestea:
1. Părinți fără copii
Este una dintre cele mai fascinante etape ale parentingului pentru că e momentul în care descoperim puterea minții, instinctul de conservare și capacitatea de a iubi fără un motiv aparent. Mai exact, tinerii căsătoriți sunt cei care au parte adesea de această experiență; care au decis să se iubească și să trăiască împreună ghidați de dorința de a forma o familie.
Și dacă totul merge bine, acești „părinți” pot să înceapă să-și facă planuri și chiar să înceapă să cumpere lucruri pentru cel mic. E atât de minunat să planifici educația copilului tău și să anticipezi dorințele pentru următoarele etape. Viitorii părinți își imaginează propriul copil privind alți copii, îl văd pe chipurile tuturor copiilor din jurul lor.
2. Părinte pentru prima dată
Fără îndoială, este una dintre cele mai fascinante etape ale parentingului. Este momentul în care soții descoperă pentru prima dată iubirea părintească, când se îndrăgostesc de micuțul lor de multe ori pe zi. Toată viața se schimbă și începe să se învârtă în jurul nou-născutului. Totul este nou, este frumos, iar proaspeții părinți vor ca întreaga lume să cunoască povestea lor.
Nimeni nu-ți spune cum să fii mamă, dar încetul cu încetul îți dezvolți abilitățile de a face lucruri neașteptate. Cu timpul, mamele devin experte și chiar dacă fiecare sarcină este diferită, cele care sunt deja mame vor avea un bagaj de experiență.
3. Vocea experienței
Deși ai deja o experiență și ai înfruntat de fiecare dată diferit maternitatea și bucuria nașterii și fiecare nou început s-a schimbat, toate obiectivele pe care bebelușul tău le atinge te uimesc la fel de mult ca în prima zi.
Dacă vei redeveni mamă, vei avea parte de situații diferite și nebănuite. În primul rând, pe toată perioada sarcinii nu vei avea grijă doar de viitorul copil, ci și de cel pe care îl ai deja acasă. Apoi urmează confruntarea și întâlnirea cu noul frate mai mic.
A avea mai mult de un copil este una dintre etapele parentingului. A avea mai mulți copii este o experiență plină de satisfacții, pe care unii o au, iar alții nu. Diferențele de vârstă, coexistența, educația potrivită, mesele nesfârșite … O familie mare are întotdeauna farmecul ei.
4. Relaxarea parentingului
Fie că ai unul sau mai mulți copii, vine un moment în care parentingul se relaxează. Nu mai urmărești și analizezi toate mișcările copilului și începi să lași loc pentru alte activități. Cu toate acestea, aceasta este una dintre cele mai fascinante etape ale parentingului, deoarece ai adunat atâtea experiențe anterioare pentru a le trăi pe cele ale prezentului într-un mod mai conștient.