Pregătirea pentru al doilea copil poate fi ușoară dacă există organizare. Urmează o nouă schimbare în viața mamei, a familiei, dar mai ales pentru primul copil.
Organizare pentru sosirea celui de-al doilea copil
Dacă odată cu sosirea primului copil viața cuplului este întoarsă cu susul în jos, odată cu sosirea celui de-al doilea copil lucrurile se pot chiar complica. Îngrijirea unui copil mai mare și a unui nou-născut nu este ușoară. Iată câteva sfaturi utile pentru a te organiza pentru sosirea celui de-al doilea copil în familie. Mai întâi, amintește-ți întotdeauna să ceri ajutor, mai ales în primele zile. De fapt, imediat după naștere, femeia trece printr-o perioadă de ajustare și gestionare a întregii serii de schimbări și se poate simți epuizată.
Cere ajutor
Dacă poți, cere ajutorul părinților, bunicilor, mătușilor sau prietenilor. În al doilea rând, dacă ai șansa de a încredința copilul mai mare bunicilor, profită de această ocazie. Sosirea unui frate sau a unei surori mai mici în familie, poate fi un moment mai puțin plăcut pentru primul copil. Mai ales dacă este destul de mic și acesta. Deoarece toată atenția mamei și a tatălui nu-i va mai fi dedicată acestuia și acest lucru poate genera confuzie și gelozie. Din acest motiv, este recomandabil să se lase copilul mai mare la bunici care se vor ocupa să-l răsfețe și să-i acorde atenție. Astfel încât, mama și tata să poată avea grijă de nou-născut.
Apelează la serviciile unei bone
Dacă nu sunteți suficient de norocoși să aveți bunici care vă pot ajuta, luați în considerare serviciile unei bone. De fapt, mai ales în primele zile, un ajutor la domiciliu poate fi o adevărată salvare. Atât pentru a te dedica îngrijirii personale, cât și pentru a avea timp să te relaxezi. Înainte ca nou-născutul să intre în casă, este bine să optimizezi spațiile, pentru a controla totul cât mai ușor posibil. Este recomandabil să pui hainele copilului într-un dulap, astfel încât să le ai la îndemână și să organizezi o zonă pentru schimbare. În plus, este recomandabil să te organizezi din timp pentru prânz și cină.
Program pentru doi
Când bebelușul doarme sau când ai un moment liber, e recomandat să te ocupi de pregătirea hranei pentru a fi introdusă în frigider sau congelator. Uneori se poate întâmpla ca cel mic să aibă în mod constant nevoie de îngrijire și răsfăț și să nu-ți lase mult timp pentru gătit. Când alăptezi copilul, este bine să ții copilul mai mare ocupat cu joaca. Pentru a nu provoca crize de gelozie. Iar dacă copilul este destul de mare, e recomandat să-l implici în îngrijirea copilului. Pentru a-l face să participe la sosirea noului venit, dar mai ales pentru a-l face să se simtă important.