PRIMII DINȚIȘORI. CÂND APAR ȘI LA CE SĂ TE AȘTEPȚI?

Primii dințișori aduc multă emoție părinților, dar mai ales mamelor. Totodată, apariția lor aduce și mici neplăceri. Dacă ştii, însă, la ce să te aştepţi atunci când apar primii dinţişori şi cum să faci în aşa fel încât procesul să fie mai puţin dureros, totul va decurge fără probleme.

 

1. Primii dințișori. Când apare primul dinte?

Primul dinte de lapte apare în jurul a 4-8 luni de viață și este unul dintre cei doi incisivi inferiori centrali, urmat la o distanță scurtă de celălalt. Uneori însă, primul dinte apare mai târziu. Se poate întâmpla, de asemenea, să nu iasă înainte de 12 luni. Părinții se îngrijorează frecvent, deoarece asociază întârzierea erupției dentare cu apariția unor boli sau cu lipsa unor substanțe nutritive.

Schema de erupție a dinților de lapte 

4-6 luni: incisivii centrali inferiori;

7-8 luni: incisivii centrali superiori;

12-18 luni: incisivii laterali, mai întâi cei inferiori, apoi cei superiori;

18-24 luni: caninii inferiori și superiori;

24-30 de luni: al doilea molar.

2. Cum observi că dintele se pregătește să erupă

Mama realizează erupția unui dinte, deoarece apar una sau mai multe puncte albe pe gingie. Iar aceasta este roșie și destul de umflată. Copilul poate fi, de asemenea, puțin deranjat de prezența noului dinte și ar putea să plângă, să fie agitat și să aibă dificultăți de a adormi. În plus, salivează mai des. Mesele prea calde ar putea fi deranjante.

3. Febra și alte boli sunt legate de dinți? Da și nu

Începutul erupției dinților din lapte este foarte frecvent asociat cu tulburări de diferite tipuri, cum ar fi febră, erupție cutanată și bronșită. Se pare că aceste convingeri nu au bază științifică. Orice asociere cu febra sau cu o altă boală ar putea fi cauzată de o slăbire generală care predispune la contagiunea unor virusuri. Pe de altă parte, hipersalivația poate conduce la înmuierea fecalelor cu episoade sporadice de diaree.

4. Cum puteți atenua problemele?

Pentru a diminua disconfortul din cauza erupției dinților de lapte, pot fi utilizate jucării de cauciuc care conțin agent frigorific lichid. Acestea se țin în frigider sau în congelator și se pun înapoi după fiecare oră. Jucăria rece va acționa ca un calmant asupra gingiei inflamate. Durerile pot fi atenuate și prin masarea delicată a gingiilor cu o cârpă înmuiată în apă rece. Există, de asemenea, unguente specifice bazate pe substanțe naturale, cum ar fi cimbru, calendula și mușețel, care, aplicate la fiecare trei ore, au proprietăți calmante și liniștitoare. Unguentele pe bază de miere ar trebui evitate din cauza nivelului scăzut de eficacitate și a potențialului ridicat de cariere a dinților.

 

 

 

My title page contents