Probleme de cuplu după naștere? Bebelușii simt... și suferă!

Probleme de cuplu după naștere? Bebelușii simt… și suferă! Un studiu a constatat că, încă de la o vârstă fragedă, bebelușii devin conștienți de problemele de relație ale părinților lor, care apar adesea după naștere.

Venirea pe lume a unui copil, oricât de dorită ar fi de către ambii parteneri, poate crea stres, neînțelegeri și tensiuni în cuplu.

Dintr-o dată, viața se schimbă iremediabil; mai ales cea a femeii. Este posibil ca rolurile voastre în relație să fi variat. De asemenea și așteptările pe care le-ați avut unul de la celălalt. Proaspetele mame pot considera că este dificil să mențină un echilibru în viață. Acestea se plâng adesea că simt tot stresul care vine pe umerii lor, odată cu responsabilitățile domestice, sociale și parentale. De asemenea, mamele susțin că fac mult mai mult decât ar necesita o distribuție egală a sarcinilor.

Anxietatea și stresul în timpul sarcinii, dar și problemele de cuplu după naștere pot promova probleme emoționale și comportamentale la copil, la vârsta de 24 de luni: de la tendința excesivă de a plânge la tantrumuri și dificultate de a sta liniștit. Toate acestea au fost dezvăluite de un studiu publicat în revista Development & Psychopathology realizat la universitățile din Cambridge, Birmingham, New York și Leiden.

Primii doi ani ai copilului au fost critici

Cercetătorii au urmărit 438 de cupluri din timpul sarcinii până la cea de-a doua aniversare a copilului. Astfel, aceștia au descoperit că, în timp ce condițiile emoționale materne din timpul sarcinii au un impact pe termen lung asupra temperamentului copilului, acest lucru este valabil și pentru problemele de cuplu postpartum. Acestea pot apărea între noii părinți încă din primele luni de viață ale celui mai capricios copil. Predispus la plâns, răutăcios și frenetic, dar și mai temător și mai atașat de părinți în situații noi la vârsta de 2 ani.

Potrivit autorilor, studiul sugerează importanța sprijinului continuu pentru cupluri atât înainte, cât și după naștere; în special în cazul primului copil, pentru a promova dezvoltarea emoțională și comportamentală corectă a copilului.

Copiii mici asimilează tensiuni și expresii

Și alte studii anterioare au evidențiat deja efectele problemelor de relație postpartum asupra bunăstării emoționale și psihologice a copiilor. Când părinții sunt nervoși și tensionați, copiii lor sunt afectați de dezvoltarea neliniștii și anxietății. Această condiționare emoțională poate fi întâlnită la orice vârstă, dar este cu atât mai puternică cu cât copiii sunt mai mici. Motivul este simplu: inconștient, părinții se raportează la copiii lor mici mult mai mult prin priviri, expresii faciale și contact fizic. Adică folosesc mai mult un tip de comunicare non-verbală, decât cu cuvinte. Acest mod de interacțiune este mai pronunțat atunci când copiii nu sunt capabili încă să vorbească și comunică doar prin gesturi și acțiuni. Un zâmbet mai puțin sau o față încruntată este suficientă pentru a-i face pe cei mici să devină neliniștiți.

Cum să te înțelegi mai bine cu partenerul după naștere?

Deci, ce poți face pentru a gestiona acest resentiment latent și pentru a preveni tantrumurile?

Înainte de toate, este important să lași deoparte negativitatea și să identifici obiectivele care trebuie atinse; de asemenea, să te gândești și cum să le comunici partenerului tău. Iată câteva sfaturi:

Vorbește cu el

Sună banal, dar vorbitul în sine este esențial. La fel cum este important să găsești momentul și locul potrivit pentru a face acest lucru. Încearcă să porți o conversație într-un mediu neutru, departe de plânsul bebelușului.

Nu luați decizii pripite, la furie

Încercați amândoi să nu fiți pripiți sau să luați decizii importante atunci când sunteți orbiți de furie. Nu acționați din impuls!

Scrie-ți gândurile

Exprimă-ți frustrările scriindu-ți gândurile negative. Încearcă să detaliezi cât mai mult posibil și să cercetezi pentru a identifica care este problema reală.

Rămâi calmă

Înainte de a vorbi cu partenerul tău, asigură-te că starea ta de spirit este senină și relaxată. Pentru a elimina stresul, poate fi util să respiri adânc de câteva ori; poți chiar să lovești cu pumnul o pernă veche sau să asculți muzică.

Nu declanșa cercuri vicioase

Dacă discuțiile intră întotdeauna în aceeași buclă și se blochează, caută un mod diferit de a-ți comunica punctul de vedere. Pentru că e clar: în acel moment nu vei reuși! Cere sfaturi prietenilor sau, dacă este posibil, solicită ajutor de la un profesionist. Ai nevoie de cineva care știe cum să te facă să vezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Trebuie să găsești o modalitate de a te exprima fără ca partenerul tău să fie forțat să fie defensiv.

Bine de știut!

Copiii sunt o oglindă inconștientă și involuntară a stărilor de spirit ale părinților lor. Astfel că aceștia absorb stările și tensiunile mamei și pe cele ale tatălui ca niște bureți, adesea fără ca ei să-și dea seama.

 

My title page contents