Protejarea copiilor de cyberbullyng a devenit un obiectiv principal.

Ascensiunea dispozitivelor inteligente și a internetului nu s-a oprit și nici nu se va întâmpla acest lucru prea curând. Intimidarea cibernetică este în prezent o problemă cu mult mai mare decât a fost în urmă cu un deceniu, „progresând” și ea o dată cu tehnologia. Astfel, protejarea copiilor de cyberbullyng a devenit un obiectiv principal.

 

Procentul copiilor care utilizează în prezent zilnic internetul a depășit 92%. Chiar dacă acest procent ar trebui să ne bucure pentru că el este dovada faptului că avem generații de copii familiarizați cu tehnologia, există și un revers al medaliei. Există și un risc mare ca ei să împărtășească informații cu caracter personal, iar consecințele să fie devastatoare. Cum tot un risc este și acela de a fi victimele intimidării cibernetice și hărțuirii. Consecințele acesteia, cum sunt depresia, consumul de droguri sau tentativele de suicid, avertizează asupra faptului că protejarea copiilor de cyberbullyng este o necesitate majoră.

Protejarea copiilor de cyberbullying

Deși pare cea mai ușoară cale, nu este și cea mai eficientă. Un părinte care se gândește că își protejează copilul doar interzicându-i accesul la social media, se înșală. Este doar o soluție de moment, ineficientă. La un moment dat copilul tot va reuși să „învingă” bariera pusa de părinte și va ajunge acolo unde acesta nu îi permite acum să ajungă. Mai înțelept este să înveți copilul să recunoască intimidarea cibernetică și să se protejeze singur de astfel de manifestări. Iată ce este bine de făcut înainte, în timpul și după apariția unor astfel de conflicte.

Înainte de conflict

  • Stabilește limitele tehnologice cât mai devreme. Pune restricții privind utilizarea tehnologiei acasă. Stabilește perioade rezonabile de timp în care îi este accesibil internetul. Acest lucru poate preveni instalarea unei dependențe de calculator/tabletă/telefon. Copilul trebuie să știe că are o identitate proprie, reală, nu una digitală.
  • Asigură-i copilului un canal deschis de comunicare. Încurajează-ți copilul să îți adreseze orice întrebări referitoare la relațiile sale la școală și/sau activitatea online. Dacă îți solicită permisiunea de a-și crea un cont pe o rețea de socializare, discută cu el despre drepturile și responsabilitățile care vin odată cu acest privilegiu. Împreună, puteți crea o „Declarație a Drepturilor și a Responsabilităților” în care este detaliat ce comportament poate accepta și afișa online.
  • Caută momente în care să îi explici ce este intimidarea cibernetică. Discută cu copilul, expune-i povești personale sau de notorietate despre intimidarea cibernetică, despre importanța confidențialității și despre riscurile din mediul online. Folosește exemple de spargere de conturi și despre ceea ce este și nu este în regulă în online. Informează-l ce are de făcut într-o situație nesigură.

În timpul unui conflict

  • Monitorizează-i modificările de comportament. Izolarea și retragerea sau aversiunea față de activități care înainte îi făceau plăcere pot fi semnale că are loc o intimidare cibernetică. Deși nu este o practică corectă, verificarea mesageriei și a activității online, a comunicării sale private, este permisă în situațiile extreme, când există indicii că copilul este în pericol. Ea trebuie făcută cu mare prudență, pentru că dacă vei fi descoperit riști ca pe viitor să se ascundă și mai bine față de tine.
  • Fii atent la timpul petrecut online. Dacă observi că acesta este tot mai mare și copilul pare tot mai preocupat de computer sau telefon, poate fi un semnal de alarmă. În cazul în care nu ai posibilitatea de a-l verifica, discutați sincer, spunându-i ce anume te îngrijorează.
  • Reacționează calm și compătimitor. Dacă îți recunoaște că se află într-o situație de intimidare cibernetică, primul lucru este să îi mulțumești că ți-a adus la cunoștință ce se întâmplă. Apoi puteți colabora pentru a decide cum să procedați.

După conflict

  • Găsește timp pentru a discuta. Abordează subiectul într-un cadru privat, cu un nivel redus de stres. Nu dramatiza și nu-i face reproșuri. Data viitoare s-ar putea să nu mai afli nimic de la el și să fie prea târziu pentru a-l mai putea ajuta. Repetă-i toate sfaturile pe care i le-ai oferit și înainte de producerea confictului, prezentându-i și riscurile la care se expune.
  • Întreabă-l ce își dorește. Dacă copilul se confruntă cu o suferință emoțională din cauza unei situații din mediul online, întreabă-l cum dorește să fie ea rezolvată și colaborați pentru a stabili soluția.
  • Gândește-te la o acțiune mai amplă. Ia în considerare și organizarea unei dezbateri în cadrul școlii sau al clasei, cu privire la intimidarea cibernetică. Astfel de inițiative pot contribui la creșterea gradului de conștientizare și la implicarea proactiva în combaterea riscurilor din mediul online.
My title page contents