Metode de calmare rapidă. Cum să gestionezi o situație stresantă?

La ce metode de calmare rapidă poți apela? Anxietatea poate părea o tulburare inofensivă. Dar dacă devine o afecțiune cu care trebuie să lupți în fiecare zi, însoțită de stres și de alți factori nesănătoși, provoacă o agravare a stării generale de sănătate.

Anxietatea cronică provoacă boli cronice și afectează oameni de toate vârstele. Apare mai ales asociată cu o stare de stres sau depresie cronică, care agravează doar starea de sănătate. Și poate declanșa atacuri de panică.

 

Iată 5 metode de calmare rapidă:

1. Respiră adânc

Oprește-te din ceea ce faci și găsește un loc liniștit în care să-ți aduni energiile mentale. Concentrează-te pe ritmul lent și constant al respirației. Dacă nu te poți calma, caută o metodă de destindere: ascultă melodia preferată, fă o baie fierbinte sau ieși afară și aleargă. Amintește-ți că acest moment va trece și starea de calm va reveni treptat.

2. Concentrează-te asupra percepțiilor tale fizice

Atunci când suntem anxioși, supărați sau furioși, reacția noastră fiziologică este să atacăm sau să fugim. Sistemul nervos simpatic pune organismul în alertă stimulând secreția anumitor hormoni, cum ar fi adrenalina, care duc la o creștere a ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii, contractând mușchii și îngustând vasele de sânge. Prin urmare, e indicat să te îndepărtezi temporar de factorii care par să declanșeze o reacție acută la stres și concentrează-te asupra senzațiilor tale fizice. În acest fel, vei putea menține controlul și vei dezvolta așa-numita „reactivitate automată”.

„Reactivitatea automată” se formează atunci când creierul se obișnuiește să reacționeze la anumiți stimuli, de exemplu la factorii de stres, activând aceleași mecanisme de fiecare dată.

Recunoaște-ți sentimentele. De exemplu, dacă ești furios pe ceva ce tocmai ți s-a spus, este posibil să simți cum inima dă să iasă din piept și cum începi să te înroșești la față. Învață să accepți aceste reacții fizice fără a le considera nici corecte, nici greșite.

3. Metode de calmare rapidă. Respiră

Când stresul acționează asupra sistemului nervos simpatic, unul dintre primele lucruri de făcut este să respiri liniștit și regulat. Respirația profundă și ritmată oferă, de asemenea, o serie de beneficii: restabilește nivelurile normale de oxigen, reglează activitatea undelor cerebrale și scade nivelul de acid lactic în sânge. În concluzie, te ajută să rămâi calm și relaxat.

Ține umerii drepți atunci când stai sau stai întins pe spate, astfel încât să poți lărgi pieptul Este mai dificil să respiri cu spatele îndoit. Inhalează aerul lent prin nas, cât timp numeri până la 10. Trebuie să simți că plămânii și abdomenul se extind pe măsură ce te umpli de aer. Apoi expiră încet pe nas sau pe gură. Încearcă să repeți exercițiul de 6-10 ori pe minut pentru a obține un efect purificator asupra întregului corp.

4. Relaxează-ți mușchii

În cazul reacției acute la stres, mușchii tind să se contracte. S-ar putea să te simți ca atunci când ești bolnav. Relaxarea musculară progresivă îți va permite să eliberezi în mod conștient tensiunea fizică, încordarea și relaxarea grupelor musculare specifice. Găsește un loc liniștit și confortabil. Ar trebui să fie slab luminat.

Culcă-te sau așează-te confortabil. Eliberează-te de hainele cele mai strânse și incomode.

Concentrează-te pe fiecare grup muscular. Poți începe cu degetele de la picioare și să continui în sus sau începi de pe frunte și cobori ușor.

5. Metode de calmare rapidă. Folosește tehnici de relaxare

Acestea îți permit să atenuezi sentimentul incipient de anxietate și stres. Mai mult, aceste tehnici te învață să te simți confortabil și să fii amabil cu tine;

Fă o baie sau un duș fierbinte. Senzația de căldură produce un efect calmant în cazul multor persoane;

Folosește uleiuri esențiale cu efect relaxant, precum lavanda și mușețelul;

Joacă-te cu animalul de companie. Mângâierea unui câine sau a unei pisici este un gest relaxant care poate scădea tensiunea arterială.

 

My title page contents