Pubertatea precoce, de ce apare și cum s-o înțelegem? Cât de frecventă este problema, care este cauza, la ce semnale ar trebui să fie atent un părinte? Pubertate precoce constă în apariția semnelor de pubertate înainte de vârsta de 8 ani pentru fete și 9 ani la băieți.
Pubertatea precoce. Care este cauza apariției?
Schimbările specifice pubertății sunt legate de hormonii produși de glanda pituitară, numite gonadotropine, care stimulează funcția testiculelor și a ovarelor. La baza majorității cazurilor de pubertate precoce nu există boli, dar prezența unor cazuri similare în familie joacă un rol de o importanță primară. În cazuri excepționale, unele tipuri de cancer pot provoca pubertate precoce.
Ce probleme pot apărea
Hormonii sexuali timpurii (de sex masculin și feminin) accelerează creșterea în înălțime, dar anticipează dezvoltarea oaselor lungi. În consecință, înălțimea adulților poate fi mai mică decât în mod normal. Copilul cu pubertate precoce se poate plânge de disconfort psihologic și relațional rezultate din propriile schimbări neașteptate ale corpului și din comparația cu semenii săi.
Care sunt riscurile?
În unele situații, cauza pubertății precoce poate fi o boală a testiculelor, ovarelor, a glandelor suprarenale, a glandei hipofizare sau encefalului, precum și ca urmare a unor boli genetice rare.
La ce să fie atent un părinte?
Un copil care prezintă semne ale dezvoltării pubertare timpurii, este recomandat să facă o vizită pediatrică.
Pediatrul va verifica:
– Prezența unor cazuri similare în familie;
– Viteza în progresia semnelor clinice ale dezvoltării pubertare;
– Orice creștere recentă în greutate;
– Tendința vitezei de creștere, adică cât de mult crește copilul în înălțime în fiecare an, ritm care la pubertatea timpurie este accelerat.
Care sunt concluziile care trebuie efectuate
Rrezultatele sunt sugerate și coordonate de un centru specializat de endocrinologie pediatrică și pot include:
– Testele de sânge după administrarea de medicamente care stimulează sau suprimă producerea anumitor hormoni;
– Radiografii X și scanări cu ultrasunete;
– Alte analize de sânge.
Există o terapie
Terapia pubertății precoce trebuie decisă, în funcție de caz, de către un specialist și are ca obiective:
– Îmbunătățirea înălțimii ca adulți, făcând-o pe cât posibil în concordanță cu statura familiei;
– Evitarea suferințelor psihologice ale copilului rezultate din schimbările sale neașteptate, trupești, de asemenea, în raport cu relația cu grupul și cu mediul;
– Protejarea funcțiilor reproductive la vârsta adultă.
Pentru terapie sunt utilizate medicamente care pot bloca producerea de hormoni produși de glanda hipofizară, gonadotropine.
Aceste medicamente sunt eficiente și sigure. În cazurile foarte rare, în care pubertatea precoce este cauzată de o tumoare, se efectuează o intervenție chirurgicală pentru eliminarea acesteia.
În orice caz, evoluția bolii este bună, iar rezultatele înălțimii la vârsta adultă sunt la fel de bune, deoarece tratamentul este început mai devreme .