Răceala în timpul sarcinii: sfaturi și remedii. Sarcina este una dintre cele mai intense perioade din viața unei femei. Timp de nouă luni, corpul feminin își schimbă aspectul și se pregătește să primească și să dea naștere unei noi vieți. Această experiență implică și schimbări în psihologia unei femei. Aceasta se trezește simțind emoții complet noi și un sentiment natural de protecție față de viitorul ei copil.
Adesea aceste sentimente apar din interpretarea greșită a unor simptome tipice ale sarcinii, în timp ce alteori sunt pur și simplu efectul unei schimbări hormonale importante și constante ca urmare a transformării fiziologice normale a corpului feminin.
Răceala în timpul sarcinii: Frisoane reci în timpul sarcinii (primele simptome de sarcină). Care sunt cauzele?
Senzația de frig este unul dintre cele mai neplăcute simptome din primele săptămâni de sarcină, dar nu este nimic de temut, deoarece a avea frisoane în timpul sarcinii este normal.
După concepție, temperatura corpului crește ușor cu aproximativ 0,5°, deoarece sistemul endocrin crește producția de progesteron, un hormon care joacă un rol fundamental în timpul sarcinii. Acesta este un derivat al colesterolului și este responsabil pentru modificarea organelor reproductive feminine pentru sarcină și menținerea condițiilor speciale necesare dezvoltării embrionului în uter.
Progesteronul afectează centrii de termoreglare situați în hipotalamus, inducând creșterea temperaturii centrale care provoacă senzația de frig. De fapt, la fel ca atunci când o femeie gravidă are febră, este posibil să aibă și frisoane. Această senzație se simte de obicei până în al doilea trimestru de sarcină. Apoi, în al treilea trimestru temperatura scade la niveluri normale și, prin urmare, senzația de frig dispare.
Acest simptom pe care aproape toate femeile l-au experimentat în timpul sarcinii, apare în principal în timpul orelor de seară.
Remedii împotriva răcelii în primul trimestru de sarcină
Există mai multe modalități de a lupta împotriva răcelii și a senzației de frisoane în timpul sarcinii, dintre care unele sunt foarte simple și naturale. Să vedem care sunt cele mai cunoscute:
Răceala în timpul sarcinii: Ceaiul din plante – un remediu rapid și plăcut
Acesta este poate cel mai rapid și plăcut remediu, deoarece folosește mai multe condimente naturale cunoscute pentru efectele lor benefice. Dintre multele feluri de condimente le poți alege pe cele specifice sezonului de iarnă precum scorțișoara și ghimbirul, dar poți adăuga și cimbru, piper, maghiran, chimen și fenicul. Pe lângă ceaiurile din plante, sunt recomandate și supe calde de legume și leguminoase. Astfel încât să poți avea și o alternativă validă pentru mese.
Evită consumul excesiv de toate alimentele care pot răci organismul, cum ar fi băuturile reci și alimentele „reci”. Inclusiv citricele care, în ciuda conținutului lor de vitamina C, sunt cunoscute ca răcoritoare pentru corp. Se recomandă să fie consumate cu moderație.
Băi de picioare și alternări de apă rece și caldă pentru răceală în timpul sarcinii
Băile de picioare sunt, de asemenea, printre remediile adoptate împotriva răcelii. Când circulația este încetinită și căldura tinde să se concentreze spre centrul corpului, o baie de picioare poate fi o modalitate excelentă de a restabili echilibrul energetic și de a reactiva circulația sângelui. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să pregătești un lighean suficient de adânc cu apă fierbinte și câteva picături dintr-un ghimbir proaspăt tocat și apoi stors. Este posibil să simți un ușor disconfort și să vă vezi pielea ușor roșie. Acest lucru însă nu e obligatoriu să se întâmple, deoarece depinde de persoană.
Cu toate acestea, nu trebuie să-ți faci griji, beneficiul va fi mai mare decât disconfortul inițial. În plus, dușurile de contrast funcționează bine. Mai ales atunci când frigul este concentrat în extremitățile corpului și acestea pur și simplu nu se pot încălzi. Pentru a face un duș de contrast, este necesar să alternezi jeturi de apă caldă și rece timp de aproximativ zece minute, până când circulația sângelui este complet reactivată.
Sarcina pe timp de iarnă: cum să faci față?
Sezonul de iarnă poate părea cel mai puțin potrivit pentru a face față unei sarcini. Aceasta, deoarece este obișnuit să crezi că ar trebui să te izolezi acasă în căldură, departe de frig și vreme rea. În realitate nu este cazul. Trebuie doar să știi cum să te îmbraci și să fii atentă. Iată ce măsuri de precauție trebuie luate pentru a face față cel mai bine sarcinii iarna:
Îmbrăcăminte pentru frig în timpul sarcinii
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să cumperi o jachetă de maternitate, încă din primul trimestru. De fapt, aceste jachete sunt foarte confortabile, calde și ușor de purtat.
Colanții sunt îmbrăcămintea perfectă pentru o femeie însărcinată iarna. Sunt confortabili și adesea confecționați din materiale precum lycra sau lână care țin bine de cald.
Când ieși din casă, poartă întotdeauna mănuși, o eșarfă și o pălărie pentru a-ți proteja pielea de aerul uscat și rece de iarnă.
Îngrijirea pielii în timpul sarcinii pe vreme rece
Soarele și vântul de iarnă pot usca și irita pielea. În timp ce frigul te poate face să-ți dorești o baie fierbinte, ceea ce duce la creșterea uscării pielii. În aceste cazuri, un duș cu apă caldă este mai bun decât o baie în cadă. Perfect pentru relaxarea și regenerarea pielii care, odată cu sarcina, este mult mai sensibilă decât în mod normal.
După spălare, nu uita să-ți hidratezi pielea cu o cremă potrivită. Aplică produse foarte bogate în nutrienți pe față și în zonele în care pielea este deosebit de uscată.
Buzele, de asemenea, au nevoie de atenție și îngrijire. Pentru acestea, folosește doar un balsam de buze blând, astfel încât să-ți mențină buzele hidratate. Chiar dacă este iarnă, nu înseamnă că soarele nu mai este prezent, deoarece razele UV sunt întotdeauna prezente chiar și atunci când cerul este înnorat. Din acest motiv, se recomandă utilizarea produselor care au o protecție solară de cel puțin 30 SPF.