Cele mai multe se străduiesc să nu depășească numărul de kilograme în plus considerat a fi normal. Asta nu înseamnă că gravidă subponderală nu există.

Majoritatea femeilor nu au o problemă în a lua în greutate în timpul sarcinii. Ba dimpotrivă! Cele mai multe se străduiesc să nu depășească numărul de kilograme în plus considerat a fi normal. Asta nu înseamnă că gravida subponderală nu există.

 

Pot exista mai multe motive pentru care o femeie însărcinată nu ia suficient în greutate pe parcursul celor nouă luni. De vină pot fi grețurile matinale, metabolismul sau unele motive de ordin medical. Așa cum excesul de greutate reprezintă un risc pentru sarcină, la fel și ”încăpățânarea” de a nu acumula câteva kilograme este un pericol pentru sănătatea mamei și copilului din burtică.

Cât ar trebui să te îngrași în sarcină

În primul rând trebuie precizat faptul că, pentru a duce o sarcină în siguranță, femeia ar trebui să aibă la momentul concepției cel puțin 45 de kilograme. La o greutate sub aceasta ea se consideră a fi subponderală. Cele aflate în această situație sunt sfătuite ca, pe perioada sarcinii, să câștige între 12 și 18 kilograme. Greutatea exactă diferă de la persoană la persoană, în funcție de vârsta și înălțimea acesteia. Ca să știi dacă ești în limitele unei greutăți normale va trebui să îți calculezi indicele de masă corporală. Nici măcar nu trebuie să te obosești cine știe ce cu calculele, există pe Internet o mulțime de site-uri care dispun de calculator pentru așa ceva, e suficient să-ți introduci datele cerute. Greutatea pe care o câștigă în sarcină o femeie normoponderală ar trebui să se încadreze între 11 și 16 kg, una supraponderală între 7 și 11 kg, iar una obeză nu mai mult de 9 kg.

Gravida subponderală

O sarcină purtată ”la mică greutate” poate afecta atât mama cât și bebelușul din burtică. În ceea ce o privește pe viitoarea mamă, ea se expune unei întregi serii de posibile complicații. Astfel, dacă ești subponderală, cel mai probabil că îți lipsesc multe dintre substanțele nutritive esențiale – cum sunt fierul și acidul folic -, ceea ce crește riscul de avort spontan. Pe lângă asta, riscul unei nașteri premature (înainte de săptămâna 37) este foarte ridicat. Iar o gravidă subponderală, ajunsă cu sarcina la termen, cel mai probabil că va naște prin operație cezariană. Iar producția de lapte necesară hrănirii puiului de om va fi și ea, deasemenea, redusă. În plus, pe termen lung există riscul ca mama să dezvolte prematur osteoporoză, deoarece organismul s-a hrănit din rezervele de substanțe nutritive – inclusiv calciu – pentru a acoperi nevoie copilului.

Riscurile pentru copilul unei mame subponderale

Din cauza unei alimentații necorespunzătoare pe parcursul sarcinii, bebelușul poate avea o greutate mică la naștere. Născându-se și el subponderal, poate suferi de hipotermie. O altă problemă o poate reprezenta lipsa imunității, ceea ce îl va face să fie vulnerabil în fața infecțiilor. Iar pe termen lung, nu este exclus să fie diagnosticat cu diabet sau probleme ale inimii. În general, o greutate mică la naștere expune copilul la dezvoltarea paraliziilor cerebrale, problemelor de vedere și auz sau dificultăților de învățare.

Cum să te îngrași dacă ești subponderală

  • Nu sări peste micul dejun. Include multe proteine la masa de dimineață.
  • Mănâncă mai mult de trei mese pe zi și consumă între ele gustări: nuci, iaurt, brânză, care sunt bogate în proteine și fier.
  • Evită alimentele procesate (gogoși, brioșe etc). Te ajută să te îngrași dar nu au valoare nutritivă.
  • Consumă zilnic lapte, deoarece conține atât proteine cât și calciu.
  • ”Abuzează” de alimente bogate în calorii dar totodată sănătoase, precum paste făinoase, mazăre, fasole, avocado.
My title page contents