Știi care e rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului? ? Experții sunt de acord: copiii învață prin joc, iar jucăriile sunt instrumentele care le permit acestora să descopere lumea în care trăiesc. Și tocmai de aceea interacționează cu împrejurimile lor prin jucării. În plus, jucăriile oferă plăcere și fericire, ambele ajutând la construirea stimei de sine.
Practic fiecare teorie a dezvoltării copilului spune că jocul este esențial pentru dezvoltare în orice fel. Jucăriile și joaca contribuie la dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea socială și emoțională, precum și la dezvoltarea limbajului.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului. Abilități motorii
Jucăriile ajută copiii să se angajeze în activități fizice, exercitându-și abilitățile motorii fine și brute. De exemplu, copiii își folosesc simțul atingerii și al vizibilității (abilitățile motorii fine) atunci când colorează sau îmbracă o păpușă. Cei care folosesc tricicletele sau mașinile de jucărie își dezvoltă fizionomia (abilitățile motorii grosiere) și își întăresc brațele și picioarele. Jucăriile îi ajută, de asemenea, să descopere echilibrul și coordonarea. Apoi, prin joacă și consum fizic, copiii stau departe de obezitate și adoptă un stil de viață sănătos.
De când s-au născut, jucăriile îi motivează pe copii să-și folosească picioarele și mâinile pentru a descoperi forme, culori și sunete. Odată ce copiii știu să stea și să se târască, jucăriile îi incită să fie în mișcare. Dacă jucăria lui preferată nu este la îndemână, bebelușul își va folosi mușchii pentru a încerca să o apuce.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului. Dezvoltarea emoțională
Jucăriile stimulează creativitatea copiilor și îi ajută să-și exprime emoțiile (interne și externe). Copiii joacă roluri (imitând diferite personaje, folosindu-se de costume etc.) sau mânuiesc păpuși și astfel copiii își folosesc imaginația de a pune în scenă situații familiare (joaca de-a familia, o zi la fermă, o vizită la spital …). De asemenea, cu ajutorul jucăriilor, copiii inventează lumi fantastice.Capacitatea de a genera jocuri simbolice dezvăluie o personalitate matură, capabilă să creeze reguli proprii.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului. Dezvoltarea socială
În afară de îmbunătățirea abilităților lingvistice ale copiilor, jucăriile predau abilități sociale și le oferă copiilor o înțelegere a societății în care trăiesc. Jucăriile invită copiii să interacționeze, mai întâi cu adulții și apoi cu ceilalți copii de vârsta lor. Simplul act de a se juca cu un alt copil îi provoacă să experimenteze situații în care trebuie învățate lecții importante: respect, cooperare și împărtășire. Jucăriile îi motivează pe copii să ia inițiativa, să învețe să negocieze și să se organizeze mai bine.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului. Dezvoltarea cognitivă
Jucăriile promovează dezvoltarea cognitivă a copiilor prin stimularea aptitudinilor de concentrare și de memorie (jocuri de bord). De asemenea, le oferă abilitatea de a rezolva creativ problemele, care sunt esențiale pentru autonomia lor viitoare (joc cu blocuri de construcție). Dezvoltarea cognitivă este importantă, deoarece permite copiilor să abordeze abilitățile matematice și lingvistice într-un mod care este distractiv pentru ei.
Se pare că jucăriile care încurajează anumite trăsături de personalitate sau stiluri de joc, cum ar fi jocul mai agresiv, vor avea un impact. Copiii ar putea juca mai agresiv dacă au jucării care încurajează agresiunea. Tipul de jucărie cu care un copil se joacă poate fi important, dar modul în care utilizează jucăria și cu care se joacă este, de asemenea, important.
Prin urmare, jucăriile au un mare rol în dezvoltarea copilului.