Sfaturi împotriva oboselii de primăvară, de care să ții cont. Oricât de mult am așteptat cu nerăbdare să vină primăvara, primele zile calde sunt adesea însoțite de oboseală. Te simți obosit, iritabil, epuizat și poate chiar te confrunți cu probleme circulatorii? Un factor important care duce la instalarea oboselii de primăvară este nivelul serotoninei. Acesta din urmă scade semnificativ în lunile lungi de iarnă, deoarece iarna, organismul nu dispune de lumină solară pentru a produce serotonina.
Odată cu primăvara, soarele strălucește din nou mai mult timp: astfel, organismul nostru produce mai multă serotonină și, în același timp, reduce producția de melatonină, un hormon care stimulează somnul. Această reglare constantă stresează organismul, motiv pentru care ne simțim obosiți.
Oboseala de primăvară: acestea sunt cauzele!
Când se instalează primăvara, organismul trebuie să se obișnuiască cu schimbarea rapidă a temperaturii de la iarnă la primăvară. Astfel, vasele de sânge se dilată și tensiunea arterială scade. Acest lucru poate duce la un sentiment de neputință, de lipsă de vlagă, care este tipic oboselii de primăvară.
În plus, alimentația este foarte importantă. Mulți oameni mănâncă diferit iarna față de primăvara și vara. În special cei care apreciază mâncarea tradițională renunță pe perioada iernii sau consumă mai puține fructe și legume. Astfel că, la sfârșitul sezonului rece, depozitele de nutrienți sunt goale. Consecințele? Oboseala, iritabilitatea și problemele circulatorii.
În plus, corpul se adaptează încet la anotimpul luminos. Temperaturile ridicate și lumina mai puternică a zilei necesită o oarecare (re)acomodare după zilele întunecate de iarnă. În timp ce hormonul de somn, melatonina, funcționează foarte activ în organism iarna, hormonul fericirii, serotonina, apare primăvara. Lumina zilei de primăvară, care durează mai mult, asigură o interacțiune a ambelor substanțe mesagere, astfel încât organismul să reacționeze cu oboseală.
Sfaturi împotriva oboselii de primăvară. 6 sfaturi pentru a avea mai multă energie.
În medie, este nevoie de o lună pentru ca organismul să se obișnuiască cu noile condiții de mediu. În acest timp, totuși, poți lua în considerare câteva sfaturi pentru a face ceva cu privire la oboseala de primăvară:
1. Activează circulația! Ieși afară în aer curat și bucură-te de lumina naturală a soarelui și de aerul curat.
2. Sportul, chiar dacă faci doar o activitate fizică ușoară, sau mersul pe jos, stimulează circulația și consumul de oxigen. Exercițiile în aer curat ajută la reducerea simptomelor oboselii de primăvară. Profită de zilele calde pentru plimbări pe jos sau plimbări scurte cu bicicleta.
3. Dacă ai ocazia, trage un pui de somn după prânz (așa-numitul „power napping”, care durează până la 30 de minute).
4. Mănâncă multe fructe și legume proaspete pentru a oferi corpului tău o porție suplimentară de vitamine și minerale. Mânâncă o dietă echilibrată și proaspătă. Organismul tău are nevoie de o dietă deosebit de hrănitoare după iarnă.
5. Când faci duș dimineața, alternează jeturile de apă caldă și rece, încheind întotdeauna cu apă rece (așa-numitul duș alternant). Acest lucru îți va permite să începi ziua într-o formă bună și va alunga oboseala.
6. Ajustează-ți rutina zilnică la orele de lumină. Culcă-te devreme și trezește-te devreme. Lumina zilei ajută corpul să producă serotonină. Nu îți copleși corpul și răsfață-l cu seri liniștite după o zi plină.
Smoothie împotriva oboselii de primăvară
În zilele însorite de primăvară e foarte bine să petrecem cât mai mult timp la soare. De asemenea, poți începe să consumi mai multe fructe și legume, dar mai ales verdețuri de primăvară. O idee bună ar fi să-ți pregătești smoothie-uri care îți vor oferi o mulțime de vitamine, oligoelemente și minerale.
Iată trei combinații de înecrcat: un smoothie de legume verzi, un smoothie cu sparanghel și un smoothie cu rubarbă:
Vei avea nevoie de un mixer cu suport sau de un blender de mână pentru aceasta. Poți varia consistența în funcție de cantitatea de apă. În principiu, se aplică un raport de 1:1. Deci, dacă folosești 200 de grame de legume, ai nevoie de aproximativ 200 de mililitri de apă. De asemenea, poți extinde smoothie-urile, de exemplu cu ulei de in, nuci sau cu suc de mere.