Simptomele ADHD la copii – Cum le recunoaști și ce poți face

simptomele ADHD la copii

Cu toții am întâlnit copii care nu au stare la masă, nu reușesc să urmeze instrucțiunile indiferent de cât de clar le sunt explicate sau care par complet absenți în timpul orelor. Însă lipsa atenției, impulsivitatea și hiperactivitatea sunt de asemenea semne ale unui deficit de atenție sau ADHD. Cum poți recunoaște simptomele ADHD la copii și ce poți face?

 

Această tulburare de comportament  poate crea dificultăți atât acasă, cât și la școală și poate afecta abilitatea copilului de a învăța și de a se întegra în colectiv. Cum faci diferența între un copil hiperactiv șau agitat și unul care suferă de ADHD?

Experții atrag atenția că limita este dificil de stabilit. Nu există teste care se pot face pentru a depista ADHD-ul, iar singurul mod în care se poate pune un diagnostic ține de analizarea comportamentului.

Primul pas? Un consult realizat de către un medic specialist în psihiatrie pediatrică. Pe lângă această evaluare psihologică este foarte important să fii atentă la câteva semne care ar putea declanșa un semnal de alarmă.

Semnele și simptomele ADHD la copii apar în mod normal înainte de vârsta de 6 ani. Cu toate acestea, trebuie să fii atentă și să faci diferența între un comportament activ specific vârstei și hiperactivitate ca symptom al ADHD.

Dacă observi doar câteva semne, ori simptomele apar doar în unele situații și nu afectează funcționarea și dezvoltarea copilului, cel mai probabil nu este vorba de ADHD, atrag atenția medicii specialiști.

Pe de altă parte, dacă micuțul tău prezintă aceste semne în toate contextele – acasă, la grădiniță sau școlaă sau la locul de joacă – apelează la un medic specialist.

În momentul în care înțelegi probelemele cu care se confruntă copilul tău (deficit de atenție, impulsivitate sau deconectare) puteți lucra împreună pentru a găsi soluții creative și a a-și dezvolta punctele forte.

Simptomele ADHD la copii – Cele 3 trăsături principale ale ADHD

Cele trei trăsături principale ale ADHD sunt:

Deficit de atenție

Hiperactivitate

Impulsivitate

Semnele și simptomele unui copil cu ADHD se pot manifesta sub forma unui mix de simptome, în funcție de caracteristica predominantă.

Tipuri de ADHD la copii

ADHD predominant cu inatenție

  • Are dificultăți în a-și păstra concentrarea, este ușor de distras sau se plictisește repede
  • Are dificultăți în a duce la bun sfârșit o sarcină
  • Pare să nu asculte când i se vorbește
  • Are dificultăți în a-și aminti lucruri și a urma instrucțiuni
  • Nu acordă atenție detaliilor și face greșeli din neatenție
  • Are dificultăți în a se organiza, planifica în avans și finaliza proiecte
  • Pierde sau rătăcește cărți, jucării sau alte lucruri
  • Manifestă retincență când vine vorba de angajare în sarcini care presupun effort mental
  • Este ușor de distras de stimuli externi

ADHD tip predominant cu hiperactivitate și impulsivitate

Începând cu vârsta de 4-5 ani, cei mai mulți copii au învățat să fie atenți, să stea liniștiți când li se cere și să nu spună cu voce tare toate lucrurile care le trec prin cap. Astfel, în momentul în care ajung la școală simptomele ADHD la copii vor fi vizibile: inatenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Copii care suferă de ADHD au dificultăți de concentrare dacă se petrec mai multe lucruri în jurul lor. Au nevoie de un mediu calm și liniștit pentru a se putea concentra.

Semne ale hiperactivității și impulsivității la copii

  • Este foarte agitat și neastâmpărat
  • Are dificultăți în a sta liniștit, a se juca în liniște sau a sta cuminte
  • Aleargă sau se cațără pe scaune, mobile
  • Vorbește excesiv sau illogic
  • Oferă răspunsuri înainte de a auzi complet întrebarea
  • Întrerupe activitățile celorlalți copii
  • Pare că se află într-o agitație sau mișcare continua

ADHD combinat (hiperactivitate și deficit de atenție)

Acestea este tipul cel mai des întalnit, iar diagnosticul poate fi pus doar de un medic specialist.

Sfaturi de parenting pentru copiii cu ADHD

Dacă ai un copil hiperactiv, impulsiv și cu deficit de atenție, există o serie de pași pe care îi poți urma pentru a a-ți asigura copilul că este sprijinit și să îl ajute să își dezvolte abilitățile.

Există o serie de strategii de parenting care pot fi eficiente în amelioararea problemelor de comportament.

Copiii cu ADHD au nevoie de o structură, reguli de comunicare clară, consecvență și impunerea unor limite.

Copiii cu ADHD au nevoie de un mediu liniștit și de rutină, dar și de atenția părinților, afecțiune, înțelegere, sprijin și încurajări.

Iată ce poți face:

Ai grijă de tine

Urmează o dieta sănătoasă, dormi suficient și fă mișcare fizică. Încearcă să reduci sursele de stres pentru a putea să te concentrezi complet pe a avea grijă de copilul tău.

Stabilește o rutină clară

Ajută-ți copilul să își păstreze concentrarea și să fie mai organizat prin urmarea unei rutine zilnice. Simplifică-i programul și stabilește activități sănătoase.

Setează așteptări clare

Stabilește reguli de comportament simple și explică-i care sunt consecințele în momentul în care sunt respectate sau încălcate. Nu te abate de la aceste reguli!

Încurajează-l să se implice în activități fizice

Mișcarea îmbunătățește capacitatea de concentrare și ajută la întărirea sistemului nervos.

Odihna este esențială

Un element important pentru copiii cu ADHD este odihna suficientă – aceasta poate amelioara simptomele ADHD.

O dietă sănătoasă este cheie

Pentru  a ține sub control simptomele ADHD este important să pui accent pe alimente sănătoase. Redu consumul de zahăr și alimente procesate pe cât posibil.

Deși munca părinților în educația copiilor cu ADHD necesită multă răbdare, acești copii pot învăța și, în timp se pot autocontrola.

My title page contents