Smirna: ce este și ce beneficii oferă organismului?

Ce este smirna și ce beneficii oferă organismului? Smirna este un remediu natural antiseptic, antiinflamator și analgezic, utilizat mai presus de toate pentru a trata tulburări ale pielii, mucoasei orale și ale gâtului.

Această rășină naturală obținută din arbuști și arbori ai speciei Commiphora myrrha, din familia Burseraceae, cu ramuri ceruite și cu spini mari, care cresc în zonele deșertice ale Peninsulei Arabice și pe coasta de est a Africii era deja cunoscută în Antichitate. Smirnă, aur și tămâie, cele trei daruri care, potrivit Bibliei, au fost aduse lui Isus de către cei Trei Împărați. Astăzi este o componentă a diferitelor medicamente.

Cu toate acestea, nu există nici o singură plantă de smirnă, deoarece copacii sau arbuștii care furnizează această rășină sunt diferiți; dintre care cele mai cunoscute sunt Commiohora myrrha și Commiphora mukul, acesta din urmă cunoscut sub numele de guggul.

Smirna se caracterizează printr-un miros deosebit de intens și picant. A fost folosită din cele mai vechi timpuri împreună cu alte rășini naturale – cum ar fi benzoina, tămâia, lemnul de santal, camforul și guggul – pentru fumigarea mediilor, ca antiseptic și parfum. Vechii egipteni au folosit-o pentru îmbălsămare, în timp ce în Biblie se vorbește despre un ulei sacru pentru ungere. În Grecia, a avut multiple utilizări: a fost amestecată cu vin și folosită pentru a parfuma părul.

La origine, atunci când curge din coaja copacilor, rășina de smirnă are culoarea galben pal. În contact cu aerul se întărește formând mase fie gălbui-roșiatice, fie maro-roșiatice care sunt colectate manual.

Smirna și proprietățile ei:

  • Astringente;
  • De vindecare;
  • Antimicrobiene;
  • Antiinflamatoare;
  • Analgezice;
  • Expectorante.

Proprietățile smirnei sunt date în principal de prezența uleiului esențial care conține, printre altele, Z-guggulsteron. În medicina naturistă, smirna este utilizat sub formă de rășină pură sau, mai frecvent, ca tinctură alcoolică.

Beneficiile oferite de smirnă și moduri în care este utilizată

În zilele noastre, smirna este utilizată în principal în domeniul farmaceutic și în industria parfumurilor. Se recoltează manual direct din trunchiul copacilor care, la sfârșitul verii, apare acoperit cu picături mici galbene, care mai apoi se vor usca. Prin urmare, smirna poate fi găsită în comerț sub formă de tinctură sau ulei esențial, sub formă de pulbere sau ca unguent.

Smirna este utilizată în principal pentru ameliorarea bolilor de piele și mucoase. Este foarte utilă pentru ameliorarea inflamației pielii și a membranelor mucoase.

În trecut, smirna a fost, de asemenea, utilizată pentru uz intern, pentru ameliorarea tulburărilor gastrointestinale și a bolilor respiratorii; astăzi utilizarea sa este în principal externă. Pentru uz oral, smirna și guggul ajută la reducerea colesterolului LDL (așa-numitul colesterol rău) și al trigliceridelor; controlează greutatea corporală și îmbunătățesc digestia.

De asemenea, smirna are proprietăți antibacteriene și expectorante și se folosește pentru a face gargară: se diluează 3-4 picături diluate într-o jumătate de pahar de apă. Se ține amestecul în gură timp de cel puțin un minut și se repetă operația de 2 sau 3 ori pe zi până la vindecarea completă.

Rășina de smirnă miroase și poate fi arsă pentru acțiunea sa expectorantă asupra căilor respiratorii și pentru a ține țânțarii și alte insecte departe. De asemenea, rășina de smirnă este utilă pentru purificarea mediului și promovarea introspecției, relaxării și practicilor de yoga și meditație.

Acțiunea sa astringentă, balsamică și vindecătoare a făcut-o un remediu important de secole împotriva ulcerului bucal, rănilor și ulcerațiilor cutanate. Dar este, de asemenea, un conservant, care încetinește procesul de deteriorare a alimentelor.

De asemenea, este capabil să regleze intestinul și sistemul digestiv. Acest lucru se datorează proprietăților sale carminative, antibacteriene și dezinfectante, utile și în caz de tuse și răceală, infecții bronșice și gingivale.

În Africa și Peninsula Arabică, pasta de smirnă este ingredientul măștilor anti-îmbătrânire. Uleiul esențial de smirnă este deosebit de apreciat pentru tratamentul eczemelor, dermatitei și a micozelor.

Smirna și contraindicațiile sale

Singurele contraindicații cunoscute pentru utilizarea smirnei sunt legate de hipersensibilitatea la una sau mai multe dintre componentele sale. Nu este recomandată folosirea smirnei pentru utilizare în caz de gastrită și sarcină.

Utilizarea externă a preparatelor de smirnă este considerată sigură și este contraindicată numai în caz de hipersensibilitate individuală. Pe plan intern, smirnă trebuie evitată în timpul sarcinii și alăptării și în caz de probleme digestive.

Smirna poate provoca evenimente adverse ușoare la persoanele sensibile, cum ar fi erupții cutanate, greață, diaree, vărsături, dureri de cap, sughiț. În general, persoanelor cu tulburări hepatice sau gastrointestinale li se recomandă o utilizare atentă a smirnei. Administrată pe cale orală, smirna poate provoca probleme gastrointestinale.

Vindecare naturală și antibacteriană: smirna poate fi utilizată pentru a trata arsurile și rănile

Studii recente au confirmat capacitatea sa de a acționa ca un analgezic puternic. O virtute a sesquiterpenelor, care o fac, de asemenea, potrivită pentru calmarea amigdalitei și a durerilor menstruale. Smirnă este unul dintre medicamentele utilizate în medicina Ayurveda. Este utilizată intern pentru diverse probleme și pentru activitatea sa de stimulare a tiroidei. În medicina chineză, smirna a fost introdusă în secolul al VII-lea și de atunci este utilizată pentru a trata tulburări precum sângerarea, durerea și rănile.

De asemenea, utilă pentru ficat, smirna este capabilă să țină colesterolul sub control și să contracareze apariția furunculelor și a acneei. Dar, de asemenea, pare a fi de mare ajutor pentru diabetici, deoarece este capabilă să reducă nivelul de glicogen din sânge.

Pentru a oferi ajutor pielii iritate, poți face o compresă cu:

6-7 picături de ulei esențial de smirnă și 300 ml de apă distilată.

Înmoi apoi un tifon steril în această compresă pentru a fi răspândit pe zonele afectate, în fiecare zi, până când simptomele dispar.

Pentru a parfuma camerele, în schimb, poți dizolva uleiul esențial (aproximativ 1 picătură pe metru pătrat) în apă fierbinte; torni amestecul în dezumidificatoarele radiatorului sau poți turna câteva picături în difuzorul de cameră.

 

 

My title page contents