Soluții pentru răceli? Încearcă uleiul esențial de arbore de ceai și alte remedii! Răcești des și nu știi cum să te mai tratezi? Te-ai gândit vreodată să-ți tratezi răcelile cu uleiuri esențiale? Există într-adevăr unele remedii naturale, pe care le putem folosi doar dacă le cunoaștem foarte bine sau dacă suntem ghidați de un expert în plante medicinale sau naturopat sau de un medic.
Așadar, optează pentru remediul natural care ți se potrivește cel mai bine!
Soluții pentru răceli? Arborele de ceai (Malaleuca alternifolia)
James Cook, care a sosit în Australia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în epoca colonială, i-a dat acest nume deoarece a observat că populațiile aborigene native foloseau frunzele acestui copac sub formă de infuzie ca remediu împotriva tusei, a durerilor de cap, rănilor și leziunilor cutanate.
Prin distilareafrunzelor cu abur, se extrage uleiul esențial de ceai, un antiseptic natural cu spectru larg (antibacterian, antifungic, antiviral). Principalii compuși caracterizatori conținuți în ulei și responsabili pentru activitatea de sănătate sunt în principal doi: terpinen-4-ol (alcool, 30-40%) și 1,8 cineol (oxid, 3-5%).
Ulei esențial de eucalipt radiata
Pentru bolile tractului respirator, acest ulei poate fi adăugat într-un amestec sinergic împreună cu ulei de eucalipt radiata, pentru a fi inhalat sub formă de fum.
Poate fi folosit și ca apă de gură pentru clătiri bucale. Se pun 3 picături de ulei esențial de eucalipt radiata într-o jumătate de pahar de apă fierbinte, se amestecă, apoi se clătește gura cu acest amestec. Atenție, nu trebuie înghițit! Este folosit ca antibacterian al cavității bucale.
Ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial Melaleuca poate fi utilizat în produsele de curățare a corpului cu acțiune igienizantă (procent de 3%), în comprese dezinfectante în caz de infecții ale pielii, în tratamentul problemelor de acnee, herpes labial, micoză unghială, tratament anti-mătreață, dermatită seboreică a scalpului, afte, gingivită, candidoză vaginală și tratamentul stadiilor gripale.
Pentru aplicarea pe zone limitate ale pielii (cum ar fi pentru tratamentul unui coș sau pentru ciuperca unghiilor), uleiul esențial de arbore de ceai poate fi aplicat pur. Pentru a evita reacțiile sensibile, pentru persoanele deosebit de sensibile, acest ulei esențial poate fi diluat și în ulei vegetal. Mai exact, ceară de jojoba sau ulei de migdale dulci: 5 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei vegetal).
În caz de inflamație a gâtului și stadii de gripă, poate fi administrat un sirop vegeta, după cum urmează:
1/2 cană de apă fierbinte
2 linguri de orez, porumb sau malț de miere integrală
30 picături de tinctură mamă Echinacea
1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai.
Pregătești așa:
Amesteci toate ingredientele pentru a obține un sirop care să fie sorbit încet. Atenție: atunci când este administrat pe cale orală nu trebuie depășite dozele de ulei esențial, deoarece ar putea deteriora mucoasele interne!
Utilizări sinergice ale uleiurilor esențiale balsamice și antiseptice
Nasul congestionat
Pune o picătură de ulei esențial de Eucalyptus smithii în palmă. Freacă apoi mâinile și închide-le sub formă de ceașcă și așază-le lângă nas. Inspiră adânc de mai multe ori.
Răceli
Difuzor: Pune 7-8 picături de Eucalyptus globulus sau radiata în difuzorul de esență.
Masaj: Masează spatele, partea superioară a pieptului și tălpile picioarelor cu următorul unguent aromat:
În 30 ml de ulei vegetal (cum ar fi migdale dulci sau ceară de jojoba) diluați 12 picături de Eucalyptus radiata, 7 picături de Rosmarinus officinalis și 5 picături de arbore de ceai.
Inhalații: Într-o cratiță cu apă clocotită, pune 3 picături de ulei esențial de Eucalipt radiata, 2 picături de arbore de ceai și o picătură de Rosmarinus Officinalis. Inspiră adânc cu ochii închiși, acoperind capul și cratița cu o cârpă, pentru a nu dispersa vaporii balsamici.