Foarte multe persoane preferă să doarmă pe burtă. Dar este somnul bebelușului pe burtă la fel de lipsit de pericole ca în cazul adulților?
Dacă ești un părinte modern, atunci este foarte probabil să fii la curent cu recomandările cu privire la somnul bebelușului. Însă dacă nu știi care este cea mai sigură poziție în care noul membru al familiei poate dormi, afli acum. Este un lucru foarte important. Știi de ce? Pentru că somnul bebelușului pe burtă este o problemă de viață și de moarte, la modul propriu.
Somnul bebelușului pe burtă
Cu ani în urmă, părinții erau sfătuiți să își culce bebelușul pe burtică. Ce explicație exista la acea vreme pentru asemenea recomandare? Ei bine, temerea pediatrilor – transmisă părinților – era că în timpul somnului micuții care dorm pe spate ar putea aspira laptele regurgitat, existând riscul de înec. Cumva era logic. Dar lucrurile ar fi stat diferit dacă precizau și care trebuia să fie poziția capului…
Ei bine, poziția de somn pe spate – prezentată atunci ca fiind atât de periculoasă – nu a mai fost folosită. Urmarea? Bebelușii erau culcați pe burtică. Poziție care, de altfel, permițându-le să stea așa cum stăteau în burtica mamei, cu genunchii strânși la burtică, le era și le este pe plac. Nu am căutat date statistice pentru a vă oferi cifre exacte, dar vă asigur că ”moda” dormitului pe burtică a făcut multe victime.
De ce NU
Nou născuții sunt firavi și nu au musculatura gâtului și spatelui atât de bine dezvoltată încât să poată susține greutatea căpșorului. În aceste condiții, culcați pe burtică, oricând pot ”cădea” cu fața în jos, în cearceaf, și se pot sufoca. Pentru că sunt prea mici și lipsiți de putere ca să se întoarcă singurei. Și chiar dacă sindromul morții subite la nou născuți nu are cauze pe deplin elucidate, somnul pe burtă poate fi una dintre ele. Până la vârsta de patru luni riscul este extrem de ridicat, dar el nu dispare până la împlinirea vârstei de un an. Chiar dacă micuțul a devenit suficient de puternic pentru a se întoarce singur de pe o parte pe alta, când merge la culcare va trebui, totuși, așezat pe spate.
Măsuri de siguranță suplimentare
Pentru a reduce riscul de moarte subită în primul an de viață al bebelușului sunt necesare măsuri suplimentare de precauție. Poziția corectă pentru somn este așadar pe spate, cu capul într-o parte. De asemenea, de-a lungul corpului bebelușului vor fi așezate, pe ambele părți, două prosoape rulate care îl vor împiedica să se răsucească și să ajungă cu fața în jos. Asigurați-vă că salteaua pătuțului este fermă, și puneți pe ea doar un cearceaf. Sunt interzise în pătuț pernele, păturile sau jucăriile din pluș. Aveți grijă ca temperatura din camera copilului să fie una potrivită. Nu este indicată supraîncălzirea ei.
Subliniem faptul că nou născutul este bine să doarmă în pătuțul lui, nu cu părinții săi! Iar pătuțul va trebui așezat în imediata apropiere a patului conjugal, pentru a putea fi supravegheat și pentru a se putea interveni rapid, la nevoie.