Tu consumi sucuri de detoxifiere? Descoperă cât de importante sunt, și bea zilnic astfel de sucuri, pentru a obține cât mai multe vitamine și minerale. În plus, te vor ajuta să elimini substanțele chimice dăunătoare din organism.
Printre diferitele rețete de extracte care sunt populare există unele cu adevărat eficiente, care se bazează pe legume și ierburi (iar pentru „îmblânzirea gustului”, pot fi adăugate puține fructe, mai ales mere sau pere, cu conținut scăzut de zahăr). De altfel, scopul programelor de detoxifiere este alcalinizarea organismului, în timp ce extractele de fructe și legume conțin prea multă fructoză, iar unele pot fi acide.
Sucuri de detoxifiere. Sucuri de fructe și legume recomandate
În general, având în vedere cele menționate mai sus, atunci când alegi să adaugi și un fruct în sucurile pentru detoxifiere, pentru a le îmblânzi gustul, este important ca acesta să fie sărac în zaharuri și să fie întotdeauna diluat cu mult suc de legume.
Iată câteva exemple de fructe cu conținut scăzut de zahăr:
- Lămâi
- Fructe de pădure (proaspete)
- Lămâie verde
- Mere verzi
- Grapefruit (cel galben este mai puțin zaharat decât cel roz)
- Pere
În general, atunci când îți prepari un suc, trebuie să-l bei cât mai curând posibil, pentru a obține beneficiul nutrițional maxim. În cazul în care nu îl poți bea imediat, sau dacă trebuie să îl pregătești în avans, este recomandat să îl păstrezi într-un loc răcoros și întunecat, precum frigiderul sau termosul. Extractele de fructe obținute cu o presă bună pot fi păstrată timp de aproximativ 24 de ore.
Iată 4 sucuri de detoxifiere:
1. Cocktail purificator din sfeclă și castraveți
Porții: 2
Ingrediente:
1 castravete cu coajă (curățat dacă nu este organic)
3 morcovi cu coajă, spălați foarte bine
1 sfeclă roșie crudă, spălată cu grijă, cu coajă și câteva frunze
2 tulpini de țelină
1 mână de pătrunjel
2-5 cm rădăcină de ghimbir – coaja spălată bine (sau curățată, dacă nu este proaspătă)
1/2 lămâie decojită
Mod de preparare: Tai ingredientele în bucăți potrivite, pentru a încăpea în storcătorul de fructe. Extragi sucul și îl amesteci. Consumă-l proaspăt.
2. Cocktail purificator pentru ficat
Sucul de păpădie este un remediu cunoscut pentru purificarea ficatului. Frunzele de păpădie sunt bogate în fier și sunt un tonic excelent pentru sânge. De asemenea, sunt bogate în vitamina C, care favorizează absorbția fierului. În plus, exercită o acțiune de curățare a sângelui și a ficatului.
1 porție
Ingrediente:
1 mână de frunze de păpădie
3 sau 4 morcovi (cu tot cu coajă) spălați cu atenție, fără capete și frunze
1/2 castravete cu coajă (curățat, dacă nu este organic)
1/2 lămâie decojită
Mod de preparare: Tai ingredientele cuburi, astfel încât să intre în storcător. Adaugi păpădia și o împingi cu unul dintre morcovi. Adaugi, pe rând, și celelalte ingrediente, terminând cu un morcov. Amesteci sucul, îl torni într-un pahar și îl bei cât mai curând posibil.
3. Cocktail pentru bună dispoziție
Sucul de fenicul este folosit in mod tradițional ca un tonic, pentru a promova eliberarea de endorfine, de „peptide bune“, pentru o bună stare de spirit, de la creier până la fluxul de sânge. Acești neurotransmițători ajută la reducerea anxietății și fricii și induc o stare de euforie.
Porții: 2
Ingrediente:
3 tulpini de fenicul cu frunze și flori
3 morcovi spălați cu grijă, fără capete și frunze
2 tulpini de țelină
1/2 pară
1 cm de rădăcină bogată de ghimbir, periată sau decojită (dacă nu e proaspătă)
Mod de preparare: Tai ingredientele în cuburi potrivite, extragi sucul și îl amesteci. Îl torni într-un pahar și îl consumi proaspăt.
4. Cocktail sprijin imunitar
Conform unor studii, usturoiul conține un compus cu proprietăți antibiotice care îl fac valoros pentru sistemul imunitar. Antibacterian, antifungic, antiparazitar și antiviral, pentru a-și manifesta efectele, usturoiul trebuie consumat crud.
1 porție
Ingrediente:
1 mână de frunze de năsturel (sălățică)
1 nap, periat, se termină și frunzele îndepărtate
1 sau 2 căței de usturoi
1/2 măr verde (Granny Smith sau Renet de Canada) sau 1/2 lămâie decojită
3 morcovi, spălați cu grijă, fără capete și frunze
Mod de preparare: Pune frunzele de năsturel în vasul storcătorului și stoarce-l separat. Taie celelalte ingrediente în bucăți adecvate, adaugă-le pe rând în aparat, și continuă cu celelalte ingrediente, terminând cu un morcov. Apoi amestecă, toarnă sucul într-un pahar și bea-l cât mai curând posibil.