Tot mai mulți bărbați doresc să fie prezenți la nașterea copilului lor. Dacă și soțul tău (viitorul tătic) își dorește să te însoțească în cel mai important moment din viața voastră, trebuie să aibă în vedere unele aspecte. Viitorii tați însoțesc mama când merge la ginecolog la control, când participă la cursul de pregătire pentru naștere, dar mai ales atunci când vine momentul nașterii.
Ca o concluzie a ultimilor ani: atitudinea tatălui față de sarcină și naștere s-a schimbat mult în ultimii ani. Fapt dovedit de prezența în număr tot mai mare a taților în momentul nașterii.
Iată câteva sugestii pentru o bună pregătire a taților și despre cum să trăiască momentul nașterii:
1. Înainte de a vă decide, gândiți-vă bine la ce se întâmplă acolo
Ceea ce funcționează pentru cineva, pentru altcineva poate că nu e la fel. Chiar dacă alții te-au încurajat să asiști la naștere, alături de soție, trebuie să te asiguri că știi ce te așteaptă. Poate că nu te simți bine sau, dimpotrivă, poate că mama preferă să aștepți afară.
Este important să luați o decizie împreună cu privire la ce urmează să faceți, explicându-vă unul altuia motivele și emoțiile proprii.
2. Urmați, de asemenea, cursul pregătitor
… sau cel puțin lecțiile oferite de obicei tăticilor.
Vă veți simți puțin mai pregătit pentru ceea ce se întâmplă în timpul travaliului și nașterii naturale și veți aduna câteva idei despre cum să vă ajutați partenera.
Știți, totuși, că și cea mai bună pregătire teoretică la naștere nu conduce neapărat la cea mai bună reacție în momentul evenimentului. Manifestați empatie! Vă veți înțelege partenera mai bine și veți fi pregătit să treceți împreună prin emoția nașterii.
3. În vederea nașterii, pregătiți un mini-bagaj și pentru voi, tații
… cu niște gustări ușoare, telefonul (cu încărcător) și, dacă doriți, o cameră foto.
4. Lucrurile pot decurge diferit față de cum vi le-ați imaginat sau decât erau în planul făcut
De exemplu, travaliul și nașterea pot fi mai scurte sau mai lungi decât vă așteptați. Sau poate fi necesară o operație cezariană de urgență, caz în care cu greu puteți fi martorii nașterii copilului vostru.
5. Fii gata să urmați și să satisfaceți dorințele partenerei
Lucrurile pe care le puteți face pentru viitoarea mamă sunt multe: stați aproape de ea în prima parte a travaliului. Țineți-o de mână și mângâiați-o, masați-o pe spate și pe umeri. Toate acestea ajută la starea ei, pentru confortul ei, dar și pentru a o încuraja. Abordați-o prin tehnici de relaxare, susțineți deciziile soției (de exemplu, în ceea ce privește solicitarea sau impunerea unei anestezii epidurale).
Totuși, nimic nu ar trebui impus femeilor gravide, care vor experimenta travaliul și nașterea într-un mod unic și imprevizibil. Îngrijorările și atențiile o pot obosi, dar soții o pot susține.
6. Nu vă fie frică să vă țineți copilul nou-născut în brațe
Poate vă temeți să-l răniți, pentru că pare foarte mic și fragil, dar strângeți-l pe bebe la piept și arătați-i-l mamei. Va fi o emoție unică. Dacă simțiți asta, puteți cere să tăiați cordonul ombilical al copilului vostru.
7. Nu vă fie teamă să vă arătați emoțiile
Mulți oameni plâng imediat ce copilul lor vine pe lume și este atât de natural și de frumos.
8. Emoția nașterii a fost grozavă
Tocmai v-ați întors acasă după marele eveniment și sunteți nerăbdător să povestiți experiența trăită rudelor și prietenilor. Da, sigur va veni momentul potrivit. Până atunci, încercați să vă odihniți puțin. Profitați cât încă sunteți singur acasă, pentru că după ce vine bebelușul, viața familiei se va da peste cap.