Durerile nașterii. Cum recunoști travaliul și contracțiile nașterii

Durerile nașterii

Dacă te pregătești să devii mămică, ba chiar mai ai puțin până naști, cu siguranță te preocupă foarte mult subiectul despre durerile nașterii. A naște în cele mai bune condiții, fără complicații și suferințe prea mari, nu poate fi decât cea mai mare dorință a fiecărei femei însărcinate. Acest lucru se întâmplă în 90% dintre cazuri. În procentul de 10% rămas întâlnim cazuri care au o problemă, adesea depistată înainte, cum ar fi un caz patologic sau o malformație.

De asemenea, există cazuri în care totul se așteaptă să fie bine, în urma unor controale, dar cu toate acestea, are loc o naștere lungă și dificilă, care le va lăsa o amintire extrem de neplăcută. Personal, mă regăsesc în acest caz. După un travaliu de 19 ore, fără nicio intervenție de a-mi ușura suferința, cu durerile cele mai puternice, am rămas cu o amintire profundă, pe alocuri mai puțin plăcută. Și dacă bucuria momentului nașterii nu ar fi fost atât de mare, poate că nu aș fi putut să trec peste acea experiență prea ușor.

 

Ce sunt durerile nașterii?

Spasmele de contracție au o funcție favorabilă desfășurării nașterii. Ele pregătesc canalul de naștere, dar ajută și copilul pentru a fi pregătit pentru marele moment. Prin contracții, copilul este masat cu presiunea necesară pentru a elimina lichidul amniotic din toate cavitățile micului său corp, activând mișcările extrauterine și funcțiile vitale.

Durerile nașterii. Cum le recunoști pe cele adevărate?

Durerile nașterii, cele reale, vestesc în condiții de siguranță debutul travaliului și se disting prin prezența următoarelor caracteristici:

  • au un ritm special: au loc la intervale regulate de timp, la început, la fiecare 30-15 minute. Apoi, treptat, din ce în ce mai apropiate, adică intercalate cu pauze mai scurte și foarte scurte;
  • odată începute, contracțiile nu se opresc; durerea provocată de întinderea continuă a musculaturii colului uterin, are o intensitate crescătoare și dispare între o contracție și cealaltă.

 

Durerile nașterii. Cum le diferențiezi de cele false?

Pot fi contracții „false” – cu toate acestea, durerile care se simt în timpul sarcinii, adesea sunt legate de mișcările fătului. Contracțiile false  nu modifică colul uterin. O simplă verificare efectuată de obstetrician sau ginecolog o poate liniști pe viitoarea mamă. Cum le poți distinge?

  • apar la intervale neregulate;
  • ele nu sunt,în general, dureroase și seamănă cu crampele care apar în timpul ciclului menstrual;
  • ele nu sunt aproape ca interval de timp și pot înceta brusc;
  • în plus, intensitatea neplăcerilor rămâne mai mult sau mai puțin constantă și nu tinde să crească.

 

Durerile nașterii. Ajutorul adus de medicină în ușurarea durerilor nașterii

 

Pentru că nu este posibil să existe doar nașteri fără dureri, studiile au adus unele soluții pentru ușurarea suferinței viitoarelor mame, atunci când e posibil. În majoritatea cazurilor durerea este suportabilă. 25% dintre femei o găsesc insuportabilă. Acest lucru depinde de starea psihică a viitoarei mame în momentul nașterii. Astăzi, corpul medical nu mai consideră durerea la naștere strict necesară. Există soluții, moderate, de suprimare cu mijloace medicale a durerii, cum ar fi anestezia peridurală. Majoritatea femeilor, însă, preferă să trăiască din plin tot ceea ce este legat de naștere, considerând și durerea o experiență fizică și emoțională.

Oricum ar fi, durerea trebuie să fie suportabilă, iar o bună pregătire înainte de naștere este necesară și de un real folos, chiar dacă nu este în toate cazurile suficientă. Ajutorul oferit de medicină în situațiile în care durerile nașterii ating o anumită intensitate evită să transforme nașterea într-un coșmar, ținând situația sub control.

 

Durerile nașterii. Când să mergi la spital

Durerile pot apărea, de asemenea, cu o săptămână sau două înainte de data preconizată pentru naștere. Data nașterii este, de fapt, doar orientativă. Din acest motiv, sarcinile care se încheie într-o perioadă cuprinsă între săptămâna 38 și săptămâna 42 sunt considerate normale. Pentru a ști exact când este timpul să mergi la spital, trebuie să măsori frecvența și durata de la momentul apariției contracțiilor.

Frecvența trebuie verificată prin măsurarea intervalului dintre o contracție și următoarea. Inițial este între 30 și 15 minute. Durata, pe de altă parte, este calculată de la începutul până la sfârșitul fiecărei contracții individuale, care durează aproximativ 15-20 secunde în primele etape ale travaliului .

Este recomandabil să mergi la spital atunci când contracțiile sunt urmărite la o distanță de aproximativ 10 minute, cu o durată de aproximativ 40-50 de secunde. 

 

 

My title page contents