Copii nu au încă sistemul imunitar complet dezvoltat și sunt sunt mai expuși infecțiilor de orice fel. În sezonul rece, părinții se confruntă cel mai adesea cu infecții respiratorii virale cum ar fi gripa sau răceala. Cum le tratezi corect? Și mai important, care este cel mai indicat tratament pentru gripă ła copii?
Cum îți tratezi micuțul poate reprezenta o adevărată provocare. Nu este întotdeanua foarte simplu să îți dai seama dacă micuțul tău suferă de gripă sau doar de o simplă răceală. Primul pas? Învață să faci diferența între cele două.
Există o serie de caracteristici comune:
- Sunt provocate de virusuri
- Au simptome similar: durere în gat, tuse, secretii nazale
- Necesită izolare la domiciliu
Cum faci diferența între răceală și gripă
- Răceala se poate instala în orice perioadă a anului în timp ce gripa apare în special în lunile reci
- Există peste 200 de rinovirusuri care pot cauza răceala și doar trei care provoca gripa
- La gripă simptomele sunt mai severe
- Simptome asociate cu gripa: frisoane, febră , oboseală, durere de cap sau dureri musculare, tuse uscată, dureri de gât și dureri abdominale.
Atenție! Mulți părinți confundă gripa cu o toxiinfecție alimentară deoarece la copii afecțiunea poate fi însoțită o serie de simptome precum: stările de vomă, greată, vomă sau dureri de stomac.
Simptome gripă. Când trebui să apelezi la medicul pediatru
Cel mai adesea, răceala trece în 7-10 zile, dar, în cazul în care observi unul dintre aceste simptome nu ezita să apelezi la medicul pediatru.
- Probleme grave de respirație
- Durere de ureche
- Febră care durează mai mult de 72 de ore
- Tuse seacă și persistentă
- Refuză lichidele
- Presiune la nivelul sinusurilor
- Febră de 39-40 grade Celsius cu debut brusc
- Febră cu erupție pe piele
Tratament pentru gripă la copii. Medicamente recomandate
Pentru tratamentul gripei și a răcelii se folosesc ibuprofenul sau paracetamolul, medicamente care au efecte le lor benefice. Acestea sunt antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamaţia) şi ameliorează starea generală de sănătate.
Medicamentele se eliberează fără rețetă și pot fi administrate de părinți până se adresează unui medic specialist.
Doza de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză, doză care poate fi repetată la nevoie după 8 ore.
Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză, doză care poate fi repetată după 6 ore.
Deoarece atât răceala cât și gripa sunt cauzate de virusuri, administrarea de antibiotice nu este eficientă în cazul infecțiilor virale. Aceste medicamente sunt recomandate de medic în cazul complicațiilor bacteriene sau dacă este vorba de o pneumonie sau otită medie acută.
Atenție! Ibuprofenul este contraindicat în cazul copiilor mai mici de 6 luni. Nici aspirina nu este indicată în cazul gripei, decât în cazul în care este prescrisă special de medic.
Tratament pentru gripă la copii. Remedii simple la domiciliu
Ține sub control simptomele gripei cu aceste trucuri simple și ușor de aplicat, chiar la tine acasă.
Gargară cu apă sărată
Una dintre cele mai eficiente și simple metode de combatere a virozelor. Sarea este un dezinfectant natural ce ajută la ameliorarea și tratarea infecțiilor locale. Aceasta calmeză tusea și prin eliminarea excesului de mucus din țesurile inflamate de la nivelul gâtului. În plus, reduce inflamația și durerea în gât.
Odihna este esențială
Dacă micuțul tău a răcit este important să se odihnească în această perioadă. Repausul la vat este vital pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva virusului gripaș. Somnul nu ajută doar la întărirea sistemului imunitar, ci și la refacerea organismului.
Ai grijă la hidratare
Fluidele ajută organismul să facă față infecțiilor. Asigură-te că micuțul tău bea ceaiuri de plante, sucuri naturale, apă cu lamaie și miere de alpine sau supă. Important este ca cei mici să fie hidratați, mai ales dacă se confruntă și cu episoade de febră.
Cumpără un umidificator
Un nivel al umiditatii peste 45% reduce semnificativ riscul de gripa si raceala. Poți cumpăra un umidificator pentru a crește nivelul umidității aerului.
Tratament pentru gripă la copii. Remedii naturiste
Remediile naturale pentru gripă sunt utilizate pentru ameliora simptomele acestei afecțiuni. Atenție, acestea nu înlocuiesc vizita la medic sau tratamentul indicat de acesta.
Iată care sunt cele mai eficiente remedii naturiste la care poți apela cu încredere:
Măceșe
Măceșele sunt o sursă foarte bună de vitamina C, care întărește sistemul imunitar. Poți încerca ceaiul de măceșe sau o pulbere de măceșe.
Echinaceea
Echinaceea este un remediu naturist eficient în lupta cu gripa și răceala. Poate fi luată și preventiv pentru întărirea sistemului imunitar.
Propolis
Tinctura de propopolis este recomandată în cazul infecțiilor respiratorii virale. Dizolvă câteva picături de tinctură în apă sau suc de fructe pentru a fi administrată mai ușor. Acest remediu naturist întărește organismul copilului și ameliorează simptomele gripei. Atenție, nu sunt recomandate produsele apicole in cazul copiilor mai mici de un an.
Înainte de a administra un tratament pentru gripă la copii este bine să consulți un medic pediatru.